Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015

6567 - Η πνευματική παρακαταθήκη του μακαριστού Γέροντα Γεωργίου Καψάνη       
.......Ένα χρόνο από την εις Κύριον εκδημίαν του μακαριστού Γέροντα Γεωργίου Καψάνη η «Πεμπτουσία» παρουσιάζει την συνέντευξη του π. Λούκά Γρηγοριάτη με θέμα την οσιακή μορφή και το πνευματικό έργο του μακαριστού πατρός.

6566 - Τελούνται αύριο στο Άγιο Όρος τα μνημόσυνα των μακαριστών Γερόντων Γεωργίου Γρηγοριάτη και Ιερόθεου Καρεώτη

Φωτογραφία: Γ. Χριστοφορίδης

Σε κλίμα αγιορειτικής κατάνυξης θα τελεσθούν αύριο στο Άγιο Όρος το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Προηγουμένου Γέροντος Γεωργίου Καψάνη, στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντα Ιερόθεου του Καρεώτη στο Κελλί του Αγίου Νικολάου του Χαλκιά.

6565 - Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και των Κολλυβάδων Πατέρων

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και με κάθε ιεροπρέπεια, τελέσθηκε την 4η προς 5η του μηνός Ιουνίου, Ιερά Αγρυπνία κατά την διάρκεια της οποίας έλαβαν χώρα, τα εγκαίνια του νεόδμητου Ιερού Ναού της περιοχής του Προφήτη, προς τιμήν του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και των εν Αγίω Όρει διαλαμψάντων Κολλυβάδων Πατέρων.
Οι Ιερές Ακολουθίες ξεκίνησαν με την υποδοχή των Μαρτυρικών Λειψάνων τα οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, μετέφερε στον υπό εγκαινιασμό Ιερό Ναό της ενορίας του Προφήτη, εναποθέτοντάς τα όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξη των εγκαινίων, επί του Αγίου Δισκαρίου εις την Αγία Τράπεζα, ψάλλοντας την ειδική Ακολουθία της υποδοχής των Λειψάνων η οποία περιέχει Μαρτυρικά τροπάρια εντός του Ιερού Βήματος και εν συνεχεία χοροστάτησε του Εσπερινού των Εγκαινίων. 

6564 - Ο Γέροντας Γρηγόριος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου, γράφει με λύπη…

Είναι Πέμπτη μετά την εορτή της Πεντηκοστής. Προσκαρτερών το έλεος του Θεού στο κελλίον μου, πληροφηρήθηκα την ανακοίνωση του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος της Μητροπόλεως Καισαριανής. Και λέγω καθ᾽ εαυτόν: «Τόσες θαυματουργές εικόνες υπάρχουν ονομαστές στον χώρο της Εκκλησιάς και μόνον η Γοργοϋπήκοος προσφέρεται στον κόσμο για προσκύνηση; Πόθεν Γοργοϋπήκοος στην Νέα Σιών; Και μάλιστα προερχομένη από τα ψηλά πατριαρχικά δώματα;»
Προ ετών συνάντησα Δοχειαρίτη με το όνομα Ονούφριος, πρώην προσμονάριο της Παναγίας Γοργοϋπηκόου και εκείνο τον καιρό πνευματικό της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Και μου εγχείρισε τάμα προσωπικό του για την Παναγία την Γοργοϋπήκοο της Δοχειαρίου. Λόγω του δεσμού του με την Γοργοϋπήκοο, δεν έπρεπε να μου μνημονεύση και την Γοργοϋπήκοο των Ιεροσολύμων;

6563 - Ο αιωνόβιος Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας συμπληρώνει σήμερα 36 χρόνια Ηγουμενίας στην Αγιορειτική Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμνονος!

Σαν σήμερα, στις 5 Ιουνίου του 1979 εκλέγεται Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος ο Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας (γεννήθηκε την 9/22 Οκτωβρίου 1915 στο Ροστόβ της Ρωσίας)
Η σημερινή άνθιση του Ρωσικού μοναστηριού είναι χωρίς υπερβολή το αποτέλεσμα μακρών και συνεχών μόχθων, φροντίδας και προσευχών του Γέροντα Ιερεμία. Παρέλαβε ένα μοναστήρι σε πλήρη παρακμή, στα όρια της αποσύνθεσης και το μετέτρεψε σε καύχημα των Ορθοδόξων Ρώσων.
Ευχόμαστε ο Θεός να του χαρίζει μακροημέρευση και να είναι το κεντρικό πρόσωπο στις πανηγυρικές εκδηλώσεις που προγραμματίζουν οι Ρώσοι το 2016 για τα χίλια χρόνια συνεχούς παρουσίας τους στον Άθω.
Ακολουθεί απόσπασμα δημοσιεύματος στα ΑΠΑΝΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

6562 - Οι Όσιοι Αγάπιος και Νικόδημος οι δοχειάριοιΑγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 5 Ιουνίου