Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2015

6561 - Ξέρεις τι μου θύμησες; Τον άγιο Παΐσιο.

Μια κρέπα με μπισκότο για τον θάνατο...
Σήμερα έκανες την πιο πνευματική πράξη της ζωής σου. Μόλις έμαθες τα νέα για την πορεία του καρκίνου, σήκωσες το τηλέφωνο και παρήγγειλες μια πολύ όμορφη κρέπα. Ζήτησες να είναι πλούσια σε μερέντα και τριμμένο μπισκότο. Μου την έστειλες φωτογραφία. Πραγματικά υπέροχη. Ξέρεις κάτι; Πιο αναστάσιμη κίνηση δε μπορούσες να κάνεις. Ανάσταση είναι να ειρωνεύεσαι τον θάνατο, όταν σε απειλεί με σοβαρό στυλάκι. Να γελάς κόβοντας του τον τσαμπουκά. Ενώ εκείνος ζητάει να παραιτηθείς από το σήμερα της ζωής για το αύριο του θανάτου, εσύ να κάνεις όνειρα και προγραμματίζεις διακοπές στο ευτυχισμένο νησί. Του έκοψες τα πόδια. Το κατάλαβες; Γιατί αυτός ποθεί να δει την απουσία της ζωής από το πρόσωπο σου. Ξέρεις τι μου θύμησες; Τον άγιο Παίσιο, που όταν του ανήγγειλαν ότι ο καρκίνος έχει προχωρήσει γέλασε και είπε «έτσι μου έρχεται βρε παιδιά, να σηκωθώ και να χορέψω ένα τσάμικο»…
παπα-Λίβυος

6560 - Ο μ. Νικόδημος (Μπιλάλης, †4 Ιουνίου 2014) γράφει για τον γ. Ευμένιο (Σαριδάκη)

Μοναχός Νικόδημος
Συμπληρώνεται σήμερα ένα έτος από την κοίμηση του μακαριστού Αγιορείτου Μοναχού Νικοδήμου (Μπιλάλη). Τιμώντας τη μνήμη του, αναδημοσιεύουμε ένα κείμενό του για μία άλλη μεγάλη σύγχρονη προσωπικότητα, τον ιερομόναχο Ευμένιο (Σαριδάκη, 1931-23.5.1999).
Ιερομόναχος Ευμένιος (Σαριδάκης, 1931-23.5.1999),
 «ο κρυμμένος άγιος των ημερών μας» 
(ρήση οσίου Πορφυρίου).
Γενόμενος Μοναχός ο Σωφρόνιος, μαζί με τις άλλες καλές του αποφάσεις, έλαβε και την απόφαση να μη διανυκτερεύει εκτός της Τ. Μονής του. Αλλ’ όμως κάποιο βράδι και παρά τη θέλησή του αναγκάσθηκε κι έμεινε στο πατρικό του σπίτι. Κι εκεί, στο οικογενειακό Προσκυνητάρι, σε μια εντοιχισμένη σανίδα, στην οποία είχαν τοποθετήσει διάφορες ι. Εικόνες, ήταν και η ι. Εικόνα της Αγίας Μαρίνας, όπου η Αγία εικονιζόταν, όπως συνήθως, να πιάνει απ’ το κεφάλι το Σατανά, που της είχε εμφανισθή και την απειλούσε. Προσευχόμενος λοιπόν ο π. Σωφρόνιος βλέπει να βγαίνει η Αγία απ’ την ι. Εικόνα της και δείχνοντας του το Σατανά να του λέγει:

6559 - Σκάφος «παντός καιρού» εκτελεί δρομολόγια στο Άγιο Όρος

Υπερσύγχρονο φουσκωτό ταξί «παντός καιρού» θα μεταφέρει προσκυνητές και μοναχούς στους αρσανάδες των μονών
Με τη χάρη της Αγίας Μαρίνας νικά τα μποφόρ και τα κύματα και μεταφέρει με ασφάλεια προσκυνητές και μοναχούς στο Αγιον Ορος. Το θαλάσσιο ταξί «Αγία Μαρίνα», που η ελληνική εταιρία ναυπήγησης και εμπορίας σκαφών αναψυχής Bolton Marine κατασκεύασε τηρώντας κατά γράμμα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, μπορεί να ταξιδέψει όταν στη θάλασσα επικρατεί τρικυμία. Εκτελεί δρομολόγια ακόμη και έκτακτων αναγκών. Το πλοίο «θαύμα» προστέθηκε πρόσφατα στον στόλο των Αγιορείτικων Γραμμών και καθημερινά ταξιδεύει από την Ουρανούπολη προς τους αρσανάδες των ιερών μονών της Αθωνικής Πολιτείας.