Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015

6541 - Γέρων Γελάσιος Σιμωνοπετρίτης

6540 - Το Όρος της Παναγιάς όπως το έζησα…

Άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτου Πτολεμαΐδος Εμμανουήλ στην Romfea.gr
Χρόνια πολλά πριν η Χάρις της Παναγίας οδήγησε τα νεανικά τότε βήματά μου στο δικό της χώρο - στο δικό της λεγόμενο «Περιβόλι» - στο Άγιο Όρος.
Δεν επιθυμώ να προβάλλω τίποτε από τη δίχρονη παραμονή μου σ’ αυτό. Και όταν γράφω τίποτε, εννοώ τίποτε από το δικό μου μηδενικό πέρασμα σ’ αυτό.
Μόνο συναισθήματα και ελάχιστες εμπειρίες από τη συναναστροφή μου με τους τότε και τους «νυν» αγίους του Θεού ασκητές.
Τότε που η καρδιά μου δεν είχε υποστεί τις «αλλοιώσεις» και το «πουρί» της εγωκεντρικής αμαρτίας, όπως θα έλεγε ο άγιος του Θεού Παΐσιος.
Ήδη οι μορφές που ελάχιστα θα επιχειρήσω να σκιαγραφήσω «έφυγαν» από την ματαιότητα του κόσμου τούτου!...

6539 - Πλήθη πιστών υποδέχθηκαν την Γερόντισσα του Αγίου Όρους στη Λάρισα (φωτογραφίες)
ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ 
ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ 
ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Μ.ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ 
ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ

ΠΛΗΘΗ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑ.
ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Μ.ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΝΕΟΔΜΗΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟ ΑΝΕΓΕΡΣΙΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΛΑΡΙΣΗΣ 

6538 - Η Πόλις εάλω, αλλά και ζή

…Μετά την άλωση της Πόλης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέπτυξε μεγάλη δράση, ο δέ Οικουμενικός Πατριάρχης έγινε ο εθνάρχης και μάρτυρας του Γένους μας. Μέσα στην οργάνωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παρά τα προβλήματα που ανεφύησαν, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποδείχθηκε ο συνεκτικός δεσμός όλων των άλλων Πατριαρχείων και κράτησε αναμμένη την φλόγα της πίστεως, της θεολογίας και της κοινοτικής ζωής. Η Εκκλησία ως μαρτυρική ανέδειξε νεομάρτυρες και πολλοί Πατριάρχες και Επίσκοποι ανεδείχθησαν μάρτυρες στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας. Τό πνεύμα του ρωμαίϊκου πολιτισμού επέζησε και επιζή. Καί το σημαντικότερο είναι ότι ακόμη και σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η πρωτόθρονη Εκκλησία, που προεδρεύει και αναλαμβάνει υπεύθυνες αποστολές και πρωτοβουλίες για την διατήρηση της ενότητος των Ορθοδόξων Εκκλησιών, και με αυτόν τον τρόπο μάς υπενθυμίζει ζωντανά και δυναμικά την για χίλια χρόνια λάμψασα Χριστιανική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Επειδή δέ διαθέτει τεράστια πείρα σε όλους τούς τομείς, γι’ αυτό και οι κατά τόπους αυτοκέφαλες Εκκλησίες πρέπει να συνεργάζονται στενώτατα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στόν θεσμό και την διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του οποίου η ζωή και η δράση απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Αμερική μέχρι την Ασία, και το οποίο εκφράζει το οικουμενικό πνεύμα της Ρωμηοσύνης, αλλά και την ησυχαστική ζωή της Ορθοδόξου Παραδόσεως με την ευλογημένη παρουσία του Αγίου Όρους, διασώζεται όχι μόνον η Βασιλεύουσα, αλλά και ολόκληρο το πνεύμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αυτού που ονομάζουμε Βυζάντιο.
Γι’ αυτό η «Πόλις εάλω» αλλά και ζή.

6537 - Η ομιλία του Αγιορείτη αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Βούτσκοβιτς, Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Λέπαβινα στο «1ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής»

Η χρήση του διαδικτύου στην ποιμαντική διακονία, 09 Μαΐου 2015

Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς, σεβαστοί Πατέρες, αξιότιμοι διοργανωτές του Συνεδρίου, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, Χριστός Ανέστη!
Ομολογώ πως στην αρχή ήμουν πολύ σκεπτικός απέναντι στους υπολογιστές. Είχα μια δυσπιστία προς τους υπολογιστές και το Διαδίκτυο. Στην Ι.Μ. Λέπαβινα ζούσα μια τυπική ζωή του μοναχού, αφιερωμένη αποκλειστικά στην προσευχή και ακολουθίες. Κάνοντας υπάκουη στον αρμόδιο Μητροπολίτη μου,  στα τέλη της δεκαετίας του '90 του περασμένου αιώνα, άρχισα να μαθαίνω να χρησιμοποιώ τον υπολογιστή.