Τρίτη, 26 Μαΐου 2015

6526 - Η Σύναξη Κληρικών και Μοναχών προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, περί του Δημάρχου Θεσσαλονίκης

14 Ιουνίου 2013. Οι Αγιορείτες απαγόρευσαν
στον Δήμαρχο να παραστεί στην τελετή
αλλαγής της Επιστασίας στο Ιεροκοινοτικό Μέγαρο.
Με το ακόλουθο κείμενό της η άτυπη «Σύναξη Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών» παρακαλεί την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Θρους Άθω, η οποία έχει «εγνωσμένην αησυχίαν διά κραυγαλέα πνευματικά ολισθήματα εις τον πνευματικόν δίαυλον του δόγματος και του ήθους», να λάβει θέση για την πασίγνωστη και απροσχημάτιστη υποστήριξη του Δημάρχου της Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη προς τό θεομίσητο και επαίσχυντο αμάρτημα της ομοφυλοφιλίας και για την διοργάνωση από αυτόν του ετησίου “Gay Pride” στην αγιοτόκο Συμβασιλεύουσα. Επειδή η εν λόγω δραστηριότητα του Δημάρχου είναι εντελώς αντίθετη με τη θεσμική (μή αιρετή) ιδιότητά του ως Προέδρου της «Αγιορειτικής Εστίας», η «Σύναξη Κληρικών και Μοναχών» παρακαλεί την Ιερά Κοινότητα να εκφράσει εναργώς τη σχετική κατά το θέλημα του Θεού διαφωνία της στον κ. Μπουτάρη και, σε περίπτωση εμμονής του, να διακόψει – ει δυνατόν – κάθε θεσμική σχέση με αυτόν στο Άγιον Όρος καί εκτός αυτού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της αμαρτίας.

6525 - Ανακάλυψη αγνώστου Λειψάνου στην περιοχή της Μικρής Αγίας Άννας

Κατά καιρούς πολλοί Πατέρες και αδελφοί χριστιανοί, σε διάφορα μέρη του Αγίου Όρους έχουν δει θαυμαστά και υπερφυσικά πράγματα.
Πριν από τριάντα πέντε χρόνια, κοιμήθηκε και προς τις αιώνιες Μονές του Κυρίου αναπαύθηκε, ο Γέρο - Κυπριανός, από τη Μικρή Αγιάννα, στο σημερινό ησυχαστήριο των χρυσοχόων Θωμάδων, ο οποίος μας διηγήθηκε το ακόλουθο περιστατικό: «Θα έχουν περάσει πολλά χρόνια, δε θυμάμαι καλά πότε, κίνησε ένας ευλαβής χριστιανός από την Κρήτη νάρθει στο Άγιο Όρος, για να προσκυνήσει τον ιερό αυτόν τόπο με τους Αγίους του, και να δει τον πρώτο του ξάδερφο, το Γέροντα Ευθύμιο, που έμενε στη τελευταία ησυχαστική Καλύβα πού είναι χωρίς εκκλησία στο κατώτερο μέρος της Μικρής Αγιάννας. Περισσότερα

6524 - Το Άγιον Όρος Άθω (1957)

Μουστάκας Χρυσόστομος αρχιμ.,
Το Άγιον Όρος Άθω. Αθήνα 1957

Βιβλίο σε ψηφιακή μορφή
Πηγή: Αγιορειτική βιβλιοθήκη
Χρυσοστόμου Μουστάκα, αρχιμανδρίτου, 
Το Άγιον Όρος Άθω, «Αστήρ»- Αλ. κ΄ Ε. Παπαδημητρίου, Αθήνα 1957.
 Εκτός από έξι εικόνες του Κόντογλου, 
όλα τα άλλα σχέδια στο βιβλίο, είναι του Κοψίδη. 
Στις σ. 57 και 63 υπάρχουν σχέδια δύο σύγχρονων μοναχών, 
για τους οποίους ωστόσο δεν γίνεται λόγος στο βιβλίο. 

6523 - Ιερομόναχος Διονύσιος Μικραγιαννανίτης 1930 – 26 Μαΐου 1998

6522 - Διαδίκτυο και πνευματική ζωή - Γέρων Ελισαίος Σιμωνοπετρίτης
       Ο Γέρων Ελισαίος αναδεικνύει την νήψη και την εγκράτεια της ορθόδοξης ασκητικής παράδοσης ως τις βασικές αρχές για μία υγιή πνευματικά χρήση του διαδικτύου.

6521 - Ιερομόναχος Αλέξανδρος Βελανιδιώτης (1914 – 26 Μαΐου 1966)

Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου
Ο κατά κόσμον Παναγιώτης Ιωάννου Θεοφιλόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Αρφαρά της Καλαμάτας το 1914, απ’ όπου ήταν και άλλοι Αγιορείτες πατέρες, από ευσεβείς και πολύτεκνους γονείς. Για ένα διάστημα εργάσθηκε ως αρτοποιός. Αν και απόφοιτος μόνο του Δημοτικού Σχολείου με τη συνεχή μελέτη κατόρθωσε ν’ αποκτήσει πολλές γνώσεις και να συνομιλεί άνετα και με τους μορφωμένους.
Νέος ήλθε να μονάσει στο Άγιον Όρος. Εκάρη εδώ μοναχός και ασκήθηκε για έτη.