Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

6520 - Περί των αγίων λειψάνωνΤην Τρίτη 26 Μαΐου, θα ακούσετε ομιλία του Γέροντα Εφραίμ, Δικαίου της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα (Σεράι), περί των αγίων λειψάνων. Στις 13:00, στην εκπομπή «Θεανθρώπινη Σοφία», από το http://www.pemptousia.gr/wp-content/themes/pem_gr_new/web_radio_play.php.

6519 - Οι βυζαντινοί πύργοι των αγιορειτικών μετοχίων στη ΧαλκιδικήΟ Λέκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του ΑΠΘ Πασχάλης Ανδρούδης μιλάει στο Θ' Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας με τίτλο εισήγησης: «Οι Βυζαντινοί πύργοι των αγιορειτικών μετοχίων στη Χαλκιδική».

6518 - Συμμετοχή Χιλιανδαρινών μοναχών σε Συνέδριο για τα χίλια χρόνια παρουσίας των Ρώσων στο Άγιο ΌροςAντιπροσωπεία της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου με επικεφαλής τον Ηγούμενο Αρχιμ. Μεθόδιο, έλαβε μέρος στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Άγιο Όρος και σλαβικός κόσμος», που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας από τις 21 με 23 Μαΐου 2015. Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στην χιλιόχρονη παρουσία των Ρώσων στο Άγιο Όρος.
Ο Γέροντας Μεθόδιος απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη του Συνεδρίου, ενώ ο Ιερομόναχος Δοσίθεος Χιλιανδαρινός στο κύριο μέρος του Συνεδρίου μίλησε για το Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί του Αγίου Ιωάννη του Χρισοστόμου.

6517 - Ιερομόναχος Γαβριήλ Αγιορείτης (1818 – 25 Μαΐου 1911)

Γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Γεώργιος Νηλείας του Πηλίου το 1818, ο κατά κόσμον Γεώργιος Γαμβρέλης. Ο πατέρας του Ιωάννης μετέβη στο Άγιον Όρος κι εκάρη μοναχός με τ’ όνομα Ιωάσαφ, στο παρά τις Καρυές Ιβηρίτικο Κελλί της Αγίας Άννης. Η αδελφή του Γέροντος Ιωάσαφ Ασήμω είχε έναν υιό, ο οποίος ακολούθησε τον θείο του, εκάρη μοναχός και ονομάσθηκε Ακάκιος. Τον πατέρα του μιμήθηκε στη μοναχική αφιέρωση και ο υιός του Γεώργιος, ο οποίος στην κουρά του κλήθηκε Γαβριήλ.
Το 1869, υστέρα από εύρεση ενός θησαυρού στο κτήμα τους, ανακαίνισαν το Κελλί τους. Το 1864 αναχώρησαν και οι τρεις για την ιδιαίτερη πατρίδα τους κι εγκαταστάθηκαν στο παρακείμενο μοναστήρι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, το οποίο ανακαίνισαν, εξωράϊσαν και καλλώπισαν. Ο Γέροντας Γαβριήλ φρόντισε για τις εκκλησίες του χωριού του και για την καλή λειτουργία του σχολείου, το οποίο συντηρούσε με τακτικές και πλούσιες δωρεές έως της κοιμήσεώς του.

6516 - Πράξις Αναγραφής εις το Αγιολόγιον Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου

Βαρθολομαίος
ελέω Θεού Αρχιεπίσκοπος
Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης
και Οικουμενικός Πατριάρχης
Αριθμ. Πρωτ. 13
Πατριαρχική και Συνοδική Πράξις
Αναγραφής εις το Αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας
του  Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου

«Και έσται ο ανήρ, ον αν εκλέξηται Κύριος, ούτος άγιος»
(Αριθμ. ις’ 7)