Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

6509 - Πανηγυρίζει η γενέτειρα του Βατοπαιδινού Αγίου Ιωακείμ Παπουλάκη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εφέτος η Ιθάκη θα εορτάσει την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ΙΩΑΚΕΙΜ  ΤΟΥ ΙΘΑΚΗΣΙΟΥ του «Παπουλάκη».
 Οι ακουλοιθίες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Σ Α Β Β Α Τ Ο  23  Μ Α Ϊ Ο Υ  2 0 1 5
 7:30 π.μ.  Όρθρος και Θ. Λειτουργία εις τον Ι. Κοιμητηριακό Ναό Αγ. Βαρβάρας Σταυρού Ιθάκης.
6:00 μ.μ.  Ι.Παράκλησις του Αγίου Ιωακείμ εις τον Ι. Κοιμητηριακό Ναό Αγίας Βαρβάρας Σταυρού Ιθάκης και εν συνεχεία λιτάνευσις των ιερών λειψάνων και της ιεράς εικόνος του Αγίου προς τον Ι. Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σταυρού Ιθάκης.

6508 - Το δαιμόνιο της ταπεινολογίας


Δαιμόνιο είναι επίσης και η ταπεινολογία. Το λένε και αίσθημα κατωτερότητος. Η αληθινή ταπείνωση δεν μιλάει, δεν λέει ταπεινολογίες, δηλαδή, «είμαι αμαρτωλός, ανάξιος, ελάχιστος πάντων…». Φοβάται ο ταπεινός μήπως με τις ταπεινολογίες πέσει στην κενοδοξία. Η χάρις του Θεού δεν πλησιάζει εδώ.
Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης 

6507 - Ομάδα Αξιωματικών της «Ομάδας Ζ» στο Άγιον Όρος

Με τις Ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ομάδα τριάντα (30) Αξιωματικών της «Ομάδας Ζ» της Ελληνικής Αστυνομίας θα επισκεφθεί τις Ιερές Μονές Ξενοφώντος, Ξηροποτάμου, Βατοπαιδίου και Ιβήρων του Αγίου Όρους από 25 έως και 28 Μαΐου 2015.
Της ομάδας των Αξιωματικών θα ηγηθεί, σύμφωνα με την επιθυμία του Διοικητού της Διευθύνσεως της Άμεσης Δράσης Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας Ταξιάρχου κ. Βασιλείου Τζίγκου και μετά από σχετική έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματεύς του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
Κατά την παραμονή της Ομάδος των Αξιωματικών στο Άγιον Όρος προβλέπεται συνάντηση με τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους στις Καρυές (Τρίτη 26 Μαΐου 2015), καθώς και άλλες εκκλησιαστικές και λοιπές συναντήσεις. http://www.romfea.gr

6506 - Αγιορειτικά μετόχια στη Σιθωνία Χαλκιδικής

Ο Αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους Δρ Νίκος Μερτζιμέκης μιλάει στο Θ' Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας με τίτλο εισήγησης: «Αγιορειτικά μετόχια στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Εισαγωγικά για μια τυπολογία των οικοδομικών συγκροτημάτων τον 19ο αι.».

6505 - Η μορφή του μακαριστού Γέροντα Χρυσόστομου Εσφιγμενίτη

       O Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αρχιμ. Βαρθολομαίος ομιλεί για το πρόσωπο και την κατά Θεόν βιοτή του μακαριστού Γέροντα Χρυσόστομου Εσφιγμενίτη.

6504 - Μέτρα αγιότητος, από τον Γέροντα Εφραίμ ΚατουνακιώτηΆνθρωπος ο οποίος επαινεί τον πλησίον του και κατακρίνει τον εαυτό του, φθάνει σε μέτρα άγιότητος.
Αν ζητάς εσύ από τον άλλονε, επειδή σε λύπησε, να σου βάλει μετάνοια, δεν είσαι καλά, δεν είσαι εντάξει, δεν βαδίζεις στον δρόμο της καλογερικής.
Πηγή: Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης, Έκδοση Ι. Ησυχαστηρίου «Άγιος Εφραίμ» Κατουνάκια Αγίου Όρους, Α’ έκδοση 2000.

6503 - Ο μακαριστός Γέροντας Μάρκελλος μιλάει για τους αόρατους ασκητές στο Άγιο Όρος.

Έχουμε ακούσει τον Γέροντα Παΐσιο. π. Μάρκελλε, να βεβαιώνει την ύπαρξη των γυμνών ασκητών την συνεχή, καθώς αναπληρώνονται κατά θαυμαστό τρόπον οι εις Κύριον απερχόμενοι εξ αυτών. Θα έχετε ακούσει κι εσείς ασφαλώς πολλά. Μιλήστε μας για αυτούς, αλλά και για άλλα απλά και απλοϊκά γεροντάκια πού έζησαν στο Περιβόλι της Παναγίας και το κατεκόσμησαν ωσάν άνθη μυρίπνοα, πνευματικά.
Γ.Μ.: Για τούς αοράτους γυμνούς ασκητές, έχουμε πράγματι ακούσει πολλά.
Μ.Μ.: Όπως:
Γ.Μ.: Να σάς πω μίαν ιστορία τους:

6502 - Η Πατριαρχική Πράξη Αγιοκατάταξης του Οσίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου


Βαρθολομαίος 
ελέω Θεού Αρχιεπίσκοπος 
Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης
και Οικουμενικός Πατριάρχης
Αριθμ. Πρωτ. 1033
Πράξις της εν τω Αγιολογίω
της Ορθοδόξου Εκκλησίας κατατάξεως
του εν Ιερομονάχοις
Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου

6501 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Παύλος ο Πελοποννήσιος (†1818)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 22 Μαΐου