Τρίτη, 19 Μαΐου 2015

6489 - Προπέμποντας τον μακαριστό Γέροντα Σπυρίδωνα Μικραγιαννανίτη


Η «Πεμπτουσία» παρουσιάζει στιγμές από την Εξόδιο ακολουθία εις τον μακαριστό Γέροντα Σπυρίδωνα Μικραγιαννανίτη, η οποία εψάλη στη Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία η μοναχική Εξόδιος ακολουθία στη Μικρά Αγία Άννα. Καλή παρηγορία στην αδελφότητα των «Γερασιμαίων» αδελφών. Αιωνία και άληστος η μνήμη του μοναχού Σπυρίδωνα.

6488 - Οι Αγιορειτικές Μνήμες στο Facebook
6487 - π. Γρηγόριος Γρηγοριάτης «Προσκύνημα στον Πόντο»Με την ευλογία του Μακαριστού Γέροντα π. Γεωργίου Καψάνη το 2013 μία μικρή ομάδα με επικεφαλής τον Ιερομόναχο π. Γρηγόριο Γρηγοριάτη, πραγματοποίησε προσκύνημα στον Πόντο. Μία καταπληκτική περιήγηση στις κοιμηθείσες λυχνίες Τραπεζούντος και Χαλδίας.

6486 - Σιμωνοπετρίτες Πατέρες

Ευστράτιος μοναχός Σιμωνοπετρίτης
(1895-1980)
Χρυσόστομος ιερομόναχος Σιμωνοπετρίτης 
(1905-1986)
Ησύχιος ιερομόναχος Σιμωνοπετρίτης
 (1909-1975)

6485 - Ο τέτιξ του Αγίου Όρους

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ
«Το στόμα σωπαίνει στη μεγάλη και φευκτέα εκείνη σιωπή, τα χείλη έκλεισαν σφικτά και δεν διηγούνται ... για την κοσμιότητα του ήθους, αλλά σφίγγουν για να μη διαλυθούν ... Τα μάτια άδειασαν από κάθε σταγόνα ζωής με νεκρωμένες τις βλεφαρίδες στολίζουν τα λείψανα ... Όλο το πρόσωπο εξαιτίας όλων αυτών δείχνει σε όσους το βλέπουν όψη φρικτή και φοβερή ... Ας σκεφθούμε ποιοι είμαστε, πώς γίναμε. Δεν είμαστε θνητοί καταγόμενοι από θνητούς; Πού είναι ο πατέρας μου, πού η μητέρα μου; Δεν έφυγαν εγκαταλείποντας πολύ γρήγορα το θέατρο και αφού έπαιξαν λίγο στη σκηνη της ζωής ... Κάθε άνθρωπος είτε ασκεί εξουσία είτε είναι ιδιώτης είτε γέροντας είτε νέος είτε άνδρας είτε γυναίκα οπωσδήποτε αποκόπτεται από τη ζωή και τίποτα δεν θα διαφύγει το δρεπάνι του θανάτου». (Μεγάλου Φωτίου, Επιστολή 63, Ταρασίω πατρικίω αδελφώ, παραμυθητική επί θυγατρί τεθνηκυία, ΕΠΕ 13, 464 κ. εξ.).

6484 - Οι Άγιοι 13 μάρτυρες της Καντάρας (†1231)


Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 19 Μαΐου