Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015

6483 - «Μονοπάτια» δορυφόρων πάνω από το Άγιο Όρος. Εντυπωσιακή φωτογραφία

6482 - Το θεμέλιο της πνευματικής ζωής και το μυστήριο της πνευματικής πατρότητας.......Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Γέροντας Ελισαίος σε αποκλειστική του συνέντευξη στην Πεμπτουσία αναφέρεται στη δωρεά τη πνευματικής ζωής και του πνευματικού αγώνα. Στο λόγο του εμβαθύνει στο θέμα της πνευματικής πατρότητας και της σημασία της για την πνευματική ζωή.


6481 - H εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους στη Λάρισα.

Με την ελπίδα ότι θα αλλάξουν τα πράγματα, στον ταλαιπωρημένο τόπο και κατ’ επέκταση στις προοπτικές που υπάρχουν για την αποπεράτωση ενός από τους μεγάλους ναούς της Λάρισας, αυτού της Αγίας Σοφίας, η ενορία υποδέχεται στις 26 Μαΐου, αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Γερόντισσας από τη μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους.
Η ενορία Αγίας Σοφίας, είναι η πιο νέα της Λάρισας και βρίσκεται στην περιοχή Χαραυγής και Τούμπας. Ο ναός που θα ανεγερθεί, θα είναι εντυπωσιακός, με 25 μέτρα ύψος και θα χωρά 2.500 (!) πιστούς, στον κυρίως ναό.

6480 - Το Κοινόβιο είναι η Κιβωτός του Νώε

Βολιδοσκοπήσατε και τα βιβλία των αγίων Πατέρων. Πολλοί στο Κοινόβιο αγίασαν, στην ερημία ολίγοι, ολίγοι. Διότι ο ερημίτης όλο το θέλημά του κάνει. Το τέλειο είναι το κοινόβιο, όλοι μαζί. Και ο Χριστός το κοινόβιο παρέδωσε, όλοι μαζί τράπεζα, όλοι μαζί στην προσευχή, όλοι μαζί.
Την υπακοή φοβάται ο διάβολος, διότι είναι μίμησις Χριστού. Όπως λέει και ο άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης, ας έχει τα βουνά και τα όρη ο Ιωαννίκιος, εμείς εδώ όλοι μαζεμένοι εν πνεύματι αγάπης, με διαφόρους χαρακτήρας, με διάφορα επαγγέλματα, με διάφορες ηλικίες, όλοι αγαπημένοι, ηνωμένοι να υμνολογήσουμε το Θεό. Βλέπετε ο άγιος Θεόδωρος πώς μιλούσε; Άγιος, δεν επαινούσε την ησυχία. Είναι και η ησυχία καλή. Αλλά την σήμερον ημέραν, εγώ τουλάχιστον δεν την επαινώ.
Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης

6479 - Καλημέρα και καλή εβδομάδα από την Πατερίτσα!

φωτ. Ιερομόναχος Δοσίθεος Χιλιανδαρινός, πηγή: http://svetogorac.blogspot.gr