Κυριακή, 17 Μαΐου 2015

6478 - Σαν σήμερα κηρύσσεται η Επανάσταση στο Άγιο Όρος

Στις 17 Μαΐου 1821 ο Εμμανουήλ Παπάς συγκεντρώνει τους Ηγουμένους όλων των Μονών του Αγίου Όρους στις Καρυές και κηρύσσει την Επανάσταση. 


Σχετικά:

6477 - Ευστράτιος μοναχός Σιμωνοπετρίτης (1895-1980)

Πηγή: Αγιορειτική Προσωπογραφία

6476 - Διάλογος Οσίου Παϊσίου με προτεστάντη

(Η κατωτέρω συνομιλία του π. Παϊσίου μ’ έναν ευλαβή νέο, πού είχε πλανηθεί από τις κακοδοξίες προτεσταντικής αιρέσεως, δημοσιεύτηκε στην ετησία έκδοση «Ο Όσιος Γρηγόριος» της Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους του έτους 1995. Ο μακαριστός γέροντας με τις φαινομενικά απλοϊκές απαντήσεις του στις υπαρξιακές ανησυχίες ενός νέου, έσωσε κι αυτή την ψυχή από την απώλεια και τον επανέφερε στην αγκαλιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος μας έδωσε την ευλογία του για την αναδημοσίευση του κειμένου της συνομιλίας αυτής).
Κάποια στιγμή λοιπόν αποφάσισα να πάω στην Ορθόδοξη Εκκλησία. 
Εξομολογήθηκα και άρχισα να μεταλαβαίνω τακτικά. Είχα όμως πολλά και σοβαρά ερωτηματικά και δεν εύρισκα απάντηση. Επεδίωξα και είχα συναντήσεις με Θεολόγους κληρικούς, και πάλι όμως χωρίς αποτέλεσμα.

6475 - Μια σπάνια ηχογράφηση με το μακαριστό Γέροντα Σπυρίδωνα ΜικραγιαννανίτηΟ μακαριστός γέροντας Σπυρίδωνας Μικραγιαννανίτης ψάλει τα κάλαντα τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων  στο Συνοδικό της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου το 1987. Πρόκειται για μια ηχογράφηση σπάνια με την ανάρτηση της οποίας θέλουμε να τιμήσουμε την μνήμη του μακάριου και αλησμόνητου αγιορείτη τέττιγα.

6474 - Το προνομιακό φορολογικό καθεστώς των μετοχίων και της ακίνητης περιουσίας των Μονών του Αγίου Όρους


Ο Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Δημήτριος Νικολακάκης ομιλεί στο Θ΄ Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας με τίτλο εισήγησης: «Το προνομιακό φορολογικό καθεστώς των μετοχίων και της εν γένει ακίνητης περιουσίας των Μονών του Αγίου Όρους».

6473 - Όσιοι Νεκτάριος (†1550) και Θεοφάνης (†1544), οι Αψαράδες


Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 17 Μαΐου