Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015

6469 - Από τον αρσανά στο μοναστήρι του Ζωγράφου με τον φακό του Νίκου Χαλδαίου

Σε μία απο τίς προσκυνηματικές επισκέψεις μου στό Άγιον Όρος, τον Ιούνιο του 2005, αντικρύζοντας την Ιερά Μονή Ζωγράφου, προερχόμενος πεζοπορώντας από τον αρσανά της. 
Το μικρό ferry boat ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ έχει αποβιβάσει τούς προσκυνητάς που προορίζονται γιά την ως άνω αναφερόμενη μονή και αναχωρεί για τις επόμενες. Ένα μικρό βανάκι υπάρχει για όσους προσκυνητές δεν θέλουν, ή δεν μπορούν να πεζοπορήσουν τα 40 περίπου λεπτά που απαιτούνται απο τον αρσανά έως την μονή. Δόξα τώ Θεώ προτίμησα (καί προτιμώ), την πεζοπορεία στο μονοπάτι. Στόν συννημένο χάρτη είναι υπογραμμισμένη η θέση του αρσανά καί τής μονής.

6468 - Ο Τράγος σε αγγλική μετάφραση. Typikon of Emperor John Tzimiskes


Tzimiskes John Emperor,
Typikon of Emperor John TzimiskesΠηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
Το κείμενο στην αγγλική γλώσσα εδώ:

6467 - Ιερά Αγρυπνία στην Εκάλη από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμ. Ναθαναήλ

Με κατάνυξη τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία το βράδυ της Πέμπτης 14 Μαΐου από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων Γέροντα Ναθαναήλ στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Εκάλης, εις τον οποίον αυτές τις ημέρες έχει τεθεί εις προσκύνησιν η Τιμία Χείρα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης (μεταφερθείσα εκ της Ιεράς Μονής Ιβήρων).
Τον Άγιο Καθηγούμενο πλαισίωσαν και άλλοι πατέρες, ενώ έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου, Πρωτοπρεσβυτέρου και Γενικού Αρχιερατικού επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού π. Χρίστου Κυριακοπούλου.
Υπενθυμίζουμε ότι το Ιερόν θησαύρισμα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό μέχρι και την Δευτέρα 18 Μαΐου.

6466 - Το «Παλαιομονάστηρο» του Αγίου Βασιλείου της Μονής Χελανδαρίου Αγίου Όρους

Ανδρούδης Πασχάλης,
Το «Παλαιομονάστηρο» του Αγίου Βασιλείου της Μονής Χελανδαρίου Αγίου Όρους

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6465 - Τα αγιορείτικα μετόχια στη Λήμνο κατά την οθωμανική περίοδο

......

........Ο Φωκίων Κοντζαγεώργης, Επίκουρος Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας ΑΠΘ μιλάει στο Θ΄ Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας με θέμα εισήγησης: «Τα αγιορείτικα μετόχια στη Λήμνο κατά την οθωμανική περίοδο».