Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015

6464 - Πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Αγιορειτικής Εστίας στις Καρυές του Αγίου Όρους

Στις Καρυές του Αγίου Όρους, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Αγιορειτικής Εστίας με την συμμετοχή του Προέδρου Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και των εκπροσώπων των δύο εταίρων, της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Προηγήθηκε η παρουσία της Αγιορειτικής Εστίας στην αίθουσα συνάξεων της Ιεράς Κοινότητας όπου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρουσίασε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της Αγιορειτικής Εστίας στην 15ετία 2000-2015 ενώπιον των εκπροσώπων των 20 Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και του Πρωτεπιστάτη Συμεών Διονυσιάτη.

6463 - Τίμιο Ξύλο από το Άγιο Όρος στη Λήμνο

Το Τίμιο Ξύλο της Ιεράς Μονής
Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους
Φέτος ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας, στην Μύρινα της Λήμνου, συμπληρώνει εκατό πενήντα χρόνια από την ανέγερσή του. Αυτό το έργο ολοκληρώθηκε με τις θυσίες των Λημνιών αλλά και δωρητών εξ Αμερικής και απανταχού ανά τον κόσμο.
Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίας Τριάδας, θεωρείται από τους παλαιότερους στην Ελλάδα και πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί ανακαίνισή του.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις που σχεδιάζονται για την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, την 1η Ιουνίου αναμένεται να δοθεί πανηγυρικός χαρακτήρας με αποκορύφωση την άφιξη του Τίμιου Ξύλου.
Μοναχοί από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, θα μεταφέρουν από  το Άγιο Όρος,  το μοναδικό κειμήλιο της χριστιανοσύνης στην Λήμνο στις 30 Μαΐου.
Το Τίμιο Ξύλο θα παραμείνει στην Λήμνο για περίπου μια εβδομάδα και θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Κυρίως θα παραμείνει στον Ιερό Ναό της Άγιας Τριάδας  για πέντε περίπου ημέρες  και για δυο, θα μεταφερθεί στον Ναό της Ευαγγελίστριας στον Μούδρο.

6462 - Λαμπρή υποδοχή της τιμίας χειρός της Αγίας Μαρίνης από την Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους στην Εκάλη

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια έγινε χθες στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου & Αγίας Μαρίνας Εκάλης, η υποδοχή της τιμίας χειρός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης από την Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους.
Η υποδοχή ήταν περίλαμπρη καθώς συμμετείχε πλειάδα ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού, μοναχές από την παρακείμενη Ιερά Μονή Αγίας Φιλοθέης Εκάλης, η Φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς και οι Τοπικές Αρχές. Με πομπή το ιερό λείψανο, το οποίο μετέφερε ο ίδιος ο Ηγούμενος της Μονής Γέροντας Ναθαναήλ, έφτασε μέχρι τα προπύλαια του Ναού όπου το υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού Κύριλλος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος.

6461 - Ψάρεμα στις παραλίες του Αγίου Όρους

6460 - Η συμβολή της Αθωνιάδας στην Παιδεία και την Αφύπνιση του Γένους (1749 – 1821)

Κηρύκος Κωνσταντίνος,
Η συμβολή της Αθωνιάδας στην Παιδεία και την Αφύπνιση του Γένους (1749 – 1821)Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6459 - Εγγυήσεις του Ελληνικού Κράτους για το αγιορειτικό Καθεστώς και Απαλλοτριώσεις των Μετοχίων

       


.......
Ο Δικηγόρος Αναστάσιος Νικόπουλος μιλάει στο Θ΄ Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας με θέμα εισήγησης: «Εγγυήσεις του Ελληνικού Κράτους για το αγιορειτικό Καθεστώς και Απαλλοτριώσεις των Μετοχίων».

6458 - Πρωτομαγιά σήμερα στο Άγιο Όρος


φωτ. Wim Voogd (http://athosweblog.com)
Καλό μήνα!