Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015

6457 - Μοναχού Σπυρίδωνος Μικραγιαννανίτου μνήμες…


Στη μνήμη του μακαριστού γέροντος Σπυρίδωνος Μικραγιαννανίτου που εκοιμήθη την Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, αναρτάται απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος» που εντάσσεται στη σειρά «Βαδίζοντας στη β' Χιλιετηρίδα» που ετοίμασαν στο Άγ. Όρος για την ΕΡΤ οι σκηνοθέτες Γιώργος Ζερβουλάκος και Βαγγέλης Σερντάρης περί το 1980. Στο απόσπασμα ακούμε το γέροντα να ψάλλει έναν ύμνο γραμμένο από το γέροντά του, τον υμνογράφο Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη, και να λέει δύο λόγια σχετικά. Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ θα το βρείτε στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=xXcca....

6456 - Η βασίλισσα των προσευχών


Όλοι οι Άγιοι Πατέρες φωνάζουν την πρώτη θέση στη ζωή του κάθε χριστιανού την κατέχει η προσευχή. Θέλεις να κάνεις κατάσταση; Προσεύχου. Θέλεις να σωθείς; Προσεύχου. Όλες οι προσευχές καλές και άγιες είναι, αλλά η νοερά προσευχή, είναι η βασίλισσα αυτών. “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με”. Απ’ αυτήν τη μικρούλα αλλά παντοδύναμη προσευχή, ξεκίνησαν οι Άγιοι Πατέρες και έγιναν φωστήρες της εκκλησίας. Λέγε συνεχώς όσο μπορείς περισσότερες φορές την ημέρα και τη νύχτα αυτή την ευχούλα και αυτή θα σε διδάξει αυτά που θέλεις, αυτά που δεν γνωρίζεις. Βιάσου σ’ αυτήν την ευχούλα.
Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης

6455 - Τοιχογραφίες στο μετόχι της Ιεράς Μονής Ιβήρων, στην Κορνοφωλιά Έβρου


       Συνεχίστηκαν, από τον κ. Μάρκο Καμπάνη, οι τοιχογραφίες στο μοναστήρι της Παναγίας της Πορταΐτισσας στην Κορνοφωλιά Έβρου, που είναι Ιβηρητικό μετόχι. 
      Μετά την ολοκλήρωση της παραστάσεως της ιστορίας της εικόνας (δείτε video εδώ και φωτογραφίες εδώ), τοιχογραφήθηκε μέρος της οροφής του κεντρικού κλίτους με παραστάσεις του Χριστού Παντοκράτορα και των τεσσάρων Ευαγγελιστών. 
    Μπορείτε να δείτε σχετικό video από την διαδικασία της ζωγραφικής, καθώς και σχετικές φωτογραφίες.

6454 - Αγιορείτες Γέροντες του Στράτου Καλαφάτη


6453 - Ιβηρίτες Άγιοι εορτάζοντες την 13η Μαΐου
Οσιομάρτυρες 14 Ιβηρίτες
Όσιος Γαβριήλ ο Ίβηρας
Όσιος Ιωάννης ο Ίβηρας
Όσιος Ευθύμιος ο Νέος κτήτορας της Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους
Όσιος Γεώργιος ο Ίβηρας