Τρίτη, 12 Μαΐου 2015

6452 - Από την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Τριχερούσας στην Σερβία


6451 - Εξόδιος ακολουθία μακαριστού Γέροντα Σπυρίδωνα ΜικραγιαννανίτηΤο Άγιον Όρος αποχαιρέτησε χθες το καλλικέλαδο τέκνο του, τον μακαριστό Γέροντα Σπυρίδωνα τον Μικραγιαννανίτη εκ της συνοδείας των «Γερασιμαίων»,  ο οποίος αποδήμησε εις Κύριον ξημερώματα της Δευτέρας. Στην Εξόδιο ακολουθία χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Βεροίας κ. Παντελεήμων, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος, παρευρέθηκαν δε οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Μ. Λαύρας και Μ. Ιβήρων, αντιπρόσωποι των Ιερών Μονών, ενώ συμπροσεύχονταν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού γέροντα αγιορείτες μοναχοί και λαϊκοί προσκυνητές.
.......Αιωνία και άληστος η μνήμη αυτού.

6450 - Tο Άγιον Όρος εις τον Mακεδονικόν Aγώνα


Απόσπασμα από την εισήγηση του Γέροντα Μάξιμου Ιβηρίτη «O Xαρτοφύλαξ Nικηφόρος ο Iβηρίτης και η Eπανάστασις εις την Xαλκιδικήν. Tο Άγιον Όρος εις τον Mακεδονικόν Aγώνα» στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής, Ποσείδι 13-15 Οκτωβρίου 1995.

6449 - Αρχειακές πληροφορίες για περιοδείες της Αγίας Ζώνης και εικόνες από τη Μονή Βατοπαιδίου τον 19ο αι........Ο Δρ Νίκος Μπονόβας, Αρχαιολόγος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ομιλεί στο Θ΄ Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας με θέμα εισήγησης: «Αρχειακές πληροφορίες για την περιοδεία της Αγίας Ζώνη της Θεοτόκου και εικόνες από τη Μονή Βατοπαιδίου τον 19ο αι: Τεκμήρια ακτινοβολίας και μετοχίων της Μονής στην Μακεδονία και την Θράκη».

6448 - Ο Γέροντας Σπυρίδων Μικραγιαννανίτης (†11 Μαΐου 2015) στην Αθωνική γη


6447 - Άσβεστο ΑγιοκέριΤου Μητροπολίτη Φιλαδελφείας κ. Βενεδίκτου | Romfea.gr
Σίγουρα οι σελίδες της εκκλησιαστικής ιστορίας δεν περιμένουν γεγονότα μεγάλα και ονόματα ηχηρά για να γεμίσουν και στην συνέχεια να τοποθετηθούν στην βιβλιοθήκη της αιωνιότητας.
Απλά και άσημα πρόσωπα στα μάτια των πολλών και διάφορων, έχουν αξία ανεκτίμητη ενώπιον Θεού και στην συνείδηση των παιδιών Του.
Για τον λόγο αυτό η πληροφορία της κοίμησης του μοναχού Σπυρίδωνος Μικραγιαννανίτου, μετά από την δοκιμασία της υγείας του, προσφέρει το δικαίωμα σ΄ όσους τον γνωρίσαμε, να καταθέσουμε σκέψεις απλές αλλά καρδιακές, λίγες αλλά αδελφικές.
Γυρίζω την σκέψη μου σαράντα σχεδόν χρόνια πίσω. Τότε που ως νεαρός διακατεχόμουν από ένθεο ζήλο και φιλομοναχικά συναισθήματα.