Κυριακή, 10 Μαΐου 2015

6438 - Ρήματα ζωής, από Αγιορείτες
Οράται, ναι, οράται! 
Η θεία χάρις μία είναι, αλλά κατά το μέτρον του καθενός εμφανίζεται, εργάζεται, οράται, ναι, οράται! Αχ, και πόσον σκιρτάει μέσα σου όταν βλέπεις, όταν αισθάνεσαι αυτήν την θεία χάρη!
Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης  

6437 - Εικονική περιήγηση στο Χιλιανδάρι - Виртуелни обилазак Хиландара, трејлер

6436 - Πριν 91 χρόνια, σαν σήμερα…


…ψηφίστηκε από την Έκτακτη Διπλή Σύναξη των Είκοσι Μονών 
ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους
Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
 


.......Ο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ συντάχτηκε από μια πενταμελή επιτροπή στις Καρυές, ψηφίστηκε από την Έκτακτη Διπλή Σύναξι των Είκοσι Μονών στις 10 Μαΐου του 1924, και στη συνέχεια υποβλήθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία αφού τον έδωσε για επεξεργασία σε μια ειδική Επιτροπή που έλαβε υπόψη της και τις τροποποιήσεις που πρότεινε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προχώρησε στην κύρωσή του με το Νομοθετικό Διάταγμα της 10/16 Σεπτεμβρίου 1926.

6435 - Σιμωνοπετρίτικα Μετόχια στη Γαλλία (3) – Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης

Ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, επισκέπτεται το Ορθόδοξο Μοναστήρι του Solan, Gard (Γαλλία). Η Ιερά Μονή είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεομήτορος, ιδρύθηκε από τον Αρχιμανδρίτη Πλακίδα Deseille, Μοναχό της αγιορείτικης Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας κι εξαρτάται ιεροκανονικώς από την Ορθόδοξη Μητρόπολη της Γαλλίας. 
Οι μοναχές, ακολουθώντας πιστά το ότι «ο άνθρωπος είναι ο φύλακας της Δημιουργίας», φροντίζουν και προστατεύουν τη γη, δεν την εκμεταλλεύονται αλόγιστα. Στο Solan τα χημικά λιπάσματα, τα εντομοκτόνα και τα ζιζανιοκτόνα είναι άγνωστες λέξεις. Αντίθετα, χρησιμοποιούν την κοπριά και το κομπόστ. Οσο για τα ζιζάνια; Η καταπολέμησή τους γίνεται με μηχανικό τρόπο.

6434 - Βίντεο από την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Τριχερούσας στη Σερβία


Η εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας (αντίγραφο) έφθασε στην Ιερά Μονή του Αγίου Λουκά -στην περιοχή του χωριού Bošnjana κοντά στην πόλη  Варварин της κεντρικής Σερβίας- όπου και θα παραμείνει για πάντα.
.......Στην πύλη της Μονής υποδέχθηκαν την εικόνα ο Επίσκοπος Κρούσεβατς κ. Δαβίδ, κληρικοί, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας και πολλοί πιστοί.
.......Το αντίγραφο της εφέστιας εικόνας της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου, μετέφερε από το Άγιο Όρος ο μοναχός Λάζαρος Χιλιανδαρινός. Δείτε το βίντεο:

6433 - Όσιος Λαυρέντιος (14ος αι.)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 10 Μαΐου


6432 - Χρόνια Πολλά σε όλες τις μητέρες!


Γλυκοφιλούσα, Ι. Μ. Φιλοθέου


Αναδημοσίευση από http://vatopaidi.wordpress.com 
Με την ευκαιρία της σημερινής «ημέρας της μητέρας», θα θέλαμε εκ βάθους καρδίας να πούμε δυό λόγια, αποτίοντας έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε κάθε άξια μάνα.  Η Μονή Βατοπαιδίου, που ανήκει στην μεγάλη Μάνα, την Μάνα όλων μας, τιμά και αγαπά όλες τις μητέρες του κόσμου, και προσεύχεται καθημερινά για αυτές και τα παιδιά τους.
Η μητέρα, που στην σκέψη όλων μας είναι συνώνυμο της αγάπης χωρίς αντάλλαγμα, έχει σήμερα την “τιμητική” της. Η μητέρα, που αγαπάει 365 ημέρες το χρόνο, έχει αφιερωμένη για εκείνη 1  μόνο ημέρα, για να ”προλάβουμε” να της δείξουμε ότι την αγαπάμε. Η μητέρα, που κανονικά έπρεπε να τιμάται κάθε μέρα, γιορτάζει σήμερα και όλοι οι άνθρωποι, (αφού όλοι είναι παιδιά κάποιας μάνας) θα έπρεπε, να πούνε ευχαριστώ στη μητέρα τους.