Σάββατο, 9 Μαΐου 2015

6431 - Το «Άξιόν εστιν» κατά την παράδοση του Πρωτάτου Αγίου Όρους στο Πολεμικό Μουσείο των Αθηνών, από τον Αγιορείτη πρωτοψάλτη π. Ιάκωβο


Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιεροψαλτών πραγματοποιεί Επετειακή Συνάντηση Εκκλησιαστικών Βυζαντινών Χορωδιών στις 13 Μαΐου 2015, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την καθιέρωση της Νέας Μεθόδου Αναλυτικής Σημειογραφίας και με τίτλο «ΠΟΛΥΤΡΟΠΩΣ ΟΜΟΤΡΟΠΟΙ ΤΗ ΘΕΙΑ ΤΕΧΝΗ ΠΡΟΣΚΑΡΤΕΡΟΥΜΕΝ»
.......Η εκδήλωση αυτή θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου των Αθηνών, και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β΄

6430 - Ο Αντώνης Στιβακτάκης ομιλεί για το Άγιον Όρος (2)Φωτ.: http://www.baloukos.com


 Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στο Άγιον Όρος, από την εκπομπή «Ορθοδοξία και Παράδοση». Ο δάσκαλος - συγγραφέας Αντώνης Στιβακτάκης συνεχίζει να μιλά για το βίο του γέροντος Παϊσίου, την καθημερινότητα των Αγιορειτών μοναχών, αλλά και το τελετουργικό της πανηγύρεως του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω, στην ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας. Παρουσίαση: Γιάννης Δαμαρλάκης. (28/5/95)

6429 - Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης στο αγιολόγιο και της Ρωσικής ΕκκλησίαςΟι όσιοι Σιλουανός ο Αθωνίτης και Παΐσιος ο Αγιορείτης σε τοιχογραφία της μονής Денковац (Шумадија)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (5 Μαΐου 2015): «Με ευχαριστία στον Κύριο ελάβαμε την είδηση ​​του δοξασμού μεταξύ των αγίων του Παϊσίου του Αγιορείτου. Συμπεριλάβαμε το όνομα του Αγίου Παϊσίου εκ του Άθω στο αγιολόγιον της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με ορισμό του εορτασμού της μνήμης του την 29η Ιουνίου / 12 Ιουλίου – όπως ορίζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως».

6428 - Αντίγραφο της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας Τριχερούσας, από την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου, υποδέχεται σήμερα το μοναστήρι Св. Луке у Бошњану.6427 - Ανέκδοτη επιστολή του αγίου Παϊσίου προς τον γέροντα Ιερόθεο τον Καρεώτη


Οι ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ δημοσιεύουν, για πρώτη φορά, ιδιόχειρη επιστολή του αγίου Παϊσίου, την οποία συνέταξε στην Παναγούδα στις 13 Οκτωβρίου 1983.
.......Η ανέκδοτη αυτή επιστολή του αγίου Παϊσίου απευθύνεται προς τον εκδότη του δελτίου ΠΡΩΤΑΤΟΝ γέροντα Ιερόθεο Καρεώτη. Τους συνέδεε πνευματική φιλία από το 1968. Ο μοναχός Ιερόθεος ως προϊστάμενος της μονής Σταυρονικήτα, τότε, ήταν εκείνος που κάλεσε τον άγιο Παΐσιο με τη συνοδεία του από τη σκήτη των Ιβήρων, όπου ασκήτευαν, για να επανδρώσουν τη μονή. Τους βοήθησε ουσιαστικά τον πρώτο καιρό της εγκατάστασης και της μετατροπής της σε υποδειγματικό κοινόβιο με ηγούμενο τον αρχιμανδρίτη Βασίλειο.