Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

6421 - Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, Αρχιμ. Χριστοφόρος, στην Ιερά Μητρόπολη ΛαγκαδάΤο πρωί της Πέμπτης 07 του μηνός Μαΐου 2015, επισκέφτηκε τον Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Χριστοφόρος, συνοδευόμενος από Πατέρες της Μονής.
Κατά την διάρκεια της συναντήσεως, του Σεβασμιωτάτου με τον νέο Ηγούμενο της εν Αγίω Όρει Μονής Γρηγορίου, η οποία έχει εντός των ορίων της Μητροπόλεως και Ιερό Μετόχιο, συζητήθηκαν και ανταλλάχθηκαν απόψεις γύρω από θέματα πνευματικής ωφελείας, ενώ παράλληλα έγινε και εκτενής  αναφορά στην προσωπικότητα και στο πολυσχιδές έργο του αοιδίμου Γέροντος της Μονής, π. Γεωργίου Καψάνη, με τον οποίο ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης συνδεόταν με πνευματική αγάπη και μακροχρόνια φιλία.

6420 - Νέο blog για το Άγιο Όρος
.......Νοσταλγία (Носталгија) ονομάζεται το νέο ιστολόγιο, στη σερβική γλώσσα, που αναφέρεται αποκλειστικά στο Άγιο Όρος. Πλούσιο σε ύλη, με σχεδόν καθημερινή ενημέρωση ξεκίνησε στις αρχές του τρέχοντος χρόνου. Διαχειριστής του ο Ιερομόναχος Ονούφριος. Ευχόμαστε καλή συνέχεια!

6419 - Φιλοθεΐτες κελλιώτες του περασμένου αιώνα

Από αριστερά:

6418 - Γραμματόσημα με θέμα την Ιερά Μονή Σταυρονικήτα

Κατά καιρούς τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημα με θέματα που αφορούσαν το Άγιον Όρος. Στην παρούσα ανάρτηση δημοσιεύω τα γραμματόσημα που απεικονίζουν παραστάσεις σχετικές με την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ 

6417 - Ιερά Μονή Σταυρονικήτα. Γιατί ονομάζεται έτσι;

Η απώτερη ιστορία της Μονής αρχίζει τον 11ο αιώνα με Καθολικό αφιερωμένο στο όνομα της Κυρίας Θεοτόκου. Η ετυμολογία της λέξης δημιούργησε πολλές υποθέσεις, επειδή σε πρώιμα έγγραφα η ονομασία της Μονής παραδίδεται ως Στραυονικήτα, ονομασία που τη χρησιμοποιεί μόνιμα ένας από τους ηγουμένους της Μονής: «Νικηφόρος μοναχός ο του Στραβονικήτα». Όμως ο επόμενος ηγούμενος μετά τον Νικηφόρο επανορθώνει τη γραφή: «Σάββας μοναχός του Σταυρονικήτα». Ώστε η γραφή Στραβονικήτα θα πρέπει να θεωρείται ως μια γραφική ιδιοτυπία του Νικηφόρου. Η πιο πιθανή εξήγηση της ονομασίας οφείλεται μάλλον σ' ένα σταυρό που έστησε εκεί κάποιος μοναχός Νικήτας ή Ανίκητος. Υπάρχουν στο Όρος τέτοιες τοποθεσίες που πήραν την ονομασία τους από κάποιο σταυρό (π.χ. σταυρός του Μακρυγένους). 

Σχετικά:

6416 - Ακολουθία του Εσπερινού, Όρθρου και Αγρυπνίας κατά την τάξιν του Αγίου Όρους

Σάββας ιερομόναχος αγιορείτης (επιμ.),
Εγχειρίδιον, ήτοι Ακολουθία του Εσπερινού, Όρθρου και Αγρυπνίας κατά την τάξιν του Αγίου Όρους Άθω

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6415 - Σιμωνοπετρίτικα Μετόχια στη Γαλλία (2) – Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης

6414 - Οσιομάρτυς Παχώμιος (†1730)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 7 Μαΐου


6413 - Όσιος Νείλος του Σόρκιυ (Σόρα)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 7 Μαΐου