Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015

6412 - Αγρίνιο: «Από το Άγιον Όρος... στον Ουρανό», Εκδήλωση – Αφιέρωμα Μνήμης

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και η Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη σε δύο σύγχρονες αγιορείτικες μορφές τον μακαριστό αρχιμ. Γεώργιο Καψάνη, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γρηγορίου Αγίου Όρους και τον μακαριστό Γέροντα Μωυσή τον Αγιορείτη.
.......Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Μαΐου 2015 και ώρα 07:00’ μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου.
.......Θα μιλήσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ και ο οσιολογιώτατος ιερομόναχος Λουκάς Γρηγοριάτης.
.......Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή DVD για τη ζωή, το έργο και την προσφορά τους στην σύγχρονη εκκλησιαστική ζωή. 
http://www.agriniopress.gr

6411 - Πώς έγινα Ορθόδοξος. Τζόναθαν Τζάκσον (Ηθοποιός)Ο γνωστός ηθοποιός του Χόλλιγουντ Τζόναθαν Τζάκσον, κάτοχος 5 βραβείων Emmy, σε συνέντευξη που έδωσε στην "Πεμπτουσία" κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιον Όρος, εξηγεί τους λόγους και πώς έγινε Ορθόδοξος.

6410 - Η ευλογία και το χρέος να είσαι Αγιορείτης

Αρχιμανδρίτης Βασίλειος,
προηγούμενος της μονής Ιβήρων
* Από την ομιλία που έγινε μετά την αγρυπνία της αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας (29 Οκτωβρίου 1977) από τον Καθηγούμενο της I. Μονής Σταυρονικήτα (νυν προηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων) Αρχιμ. Βασίλειο.
Δεν θέλω να σας κουράσω, γιατί όλοι περάσαμε αυτή τη μεγάλη νύχτα, που έγινε φυσικά μικρή με τη χάρη της Κυρίας Θεοτόκου και τη βοήθεια της αγίας Αναστασίας, στην εκκλησία μέσα. Συγχρόνως νομίζω ότι κάθε φορά που πάει να πει κανείς μερικά λόγια στο Άγιον Όρος, αισθάνεται ότι είναι και περιττά, γιατί μόνη της η σιωπή μιλά στον ιερό μας Τόπο.
Θυμάμαι έναν επισκέπτη που είχε πει κάποτε: «Μα τι κάνετε τόση ώρα μέσα στην εκκλησία; Δεν μπορώ να καταλάβω πως περνάτε τόσες ώρες, κοιμάστε; Εγώ δεν μπορώ να καθήσω άπραγος. Θέλω κάτι να κάνω, αλλοιώς θα με πιάσουν τα νεύρα μου». Κι έτσι που τα έλεγε ο άνθρωπος αυτός, τον δικαιολογούσα. Δεν είχα όμως εκείνη τη στιγμή να του πώ κάτι. Μετά από λίγες μέρες μπαίνοντας στην εκκλησία ένοιωσα την απάντηση: Λέω, οι αγιορείτες μπαίνουν μέσα στην εκκλησία. Κάνουν το σταυρό τους. Προσκυνούν τις εικόνες. Κάθονται στο στασίδι. Και απλώς μένουν μέσα στην εκκλησία. Σάματι τι κάνει το μωρό που είναι μέσα στη μήτρα της μάνας του; Δεν κάνει απολύτως τίποτα, αλλά απλώς μένει μέσα στη μήτρα της μάνας του, και συνέχεια αυξάνει. Κι εμείς είμαστε μέσα στη μήτρα της μάνας μας. Και βλέπομε ότι οι σχέσεις που έχομε με την Εκκλησία είναι σχέσεις οργανικές. Και μπορεί να κάθεται κανείς μουγκός. Να φαίνεται ότι δεν κάνει τίποτα. Ή να φαίνεται ότι λέει συνέχεια τα ίδια πράγματα. «Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον…» Ή να φαίνεται ότι με τα τεριρέμ κάποιον νανουρίζει. Ή ότι απλώς αναβοσβήνει τα καντήλια. Και όμως ουσιαστικά γίνεται με όλ’ αυτά κάτι πάρα πολύ μεγάλο και πάρα πολύ γερό.

6409 - Προβάτα Αγίου Όρους. Φωτογραφίες του κεντρικού ναού (Κυριακό) του Αγίου Γεωργίου, όταν αυτή αναφέρεται σαν Σκήτη, ως τα μέσα του 19ου αιώνα