Τρίτη, 5 Μαΐου 2015

6408 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος για τον Άγιο Γεώργιο. Πανηγυρίζουν οι Ιερές Μονές Ζωγράφου, Ξενοφώντος και Αγίου Παύλου
Πλήθος προσκυνητών, κυρίως από Ελλάδα και Βουλγαρία, έχει συρρεύσει τις δυο τελευταίες ημέρες στο Άγιο Όρος λόγω της εορτής του Αγίου Γεωργίου αύριο 6 Μαΐου/23 Απριλίου.
Πανηγυρίζουν οι Ιερές Μονές Ζωγράφου (Βουλγαρική) και Ξενοφώντος, οι οποίες είναι αφιερωμένες στον Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο Γεώργιο.
Στα δυο μοναστήρια τελείται απόψε πανηγυρική Αγρυπνία, καθώς και σ' αυτό του Αγίου Παύλου, το Καθολικό του οποίου παλαιότερα (15ος αι.) ετιμάτο στη Μνήμη του Αγίου Γεωργίου.
Σχετικά:

6407 - Σιμωνοπετρίτικα Μετόχια στη Γαλλία (1)

Η παρουσία Ορθοδόξων Μοναστηριών στην παραδοσιακά Καθολική χώρα της Γαλλίας φαντάζει κάπως παράξενα. Και όμως! Η χάρις του Θεού προκαλεί πάντοτε εκπλήξεις με τις φιλάνθρωπες εκδηλώσεις της, εκεί όπου ο ανθρώπινος παράγων μένει ανενέργητος. Από μόνη της κάνει Ιεραποστολή, για να δείξει, ότι ο Θεός «θέλει πάντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν».
Βέβαια η παρουσία της Ορθοδοξίας στη Γαλλία δεν είναι τόσο νέα, όχι όμως και τόσο παλαιά. Βασικά δύο ταυτόχρονα ιστορικές συγκυρίες, η Ρωσική επανάστασις του 1917 και η μικρασιατική καταστροφή του 1922, ανάγκασαν πολλούς πρόσφυγες Ορθοδόξους να καταφύγουν και στην Γαλλία. Και η μεν ελληνική παρουσία δεν διακρίθηκε για την ιεραποστολική της δραστηριότητα, αφού ο κύριος όγκος των προσφύγων ήσαν απλοί Μικρασιάτες, η ρωσσική όμως ομάδα, οι λεγόμενοι «εμιγκρέδες», αποτελούνταν από μέλη της υψηλής ρωσικής κοινωνίας που οργανώθηκε καλλίτερα εκκλησιαστικά παρά την μεγάλη φτώχεια που επικρατούσε στις τάξεις της. Η ίδρυσις μάλιστα της Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι, που στελεχώθηκε με διακεκριμένους καθηγητάς υψηλής πνευματικής παιδείας, συνετέλεσε να προσεγγίσουν και γνωρίσουν την Ορθοδοξία καλόπιστοι Γάλλοι.

6406 - Εικόνες από την φετινή πανήγυρη της Ιεράς Καλύβης Αγίου Ακακίου της Σκήτης Καυσοκαλυβίων


.......Μέ κατάνυξη  εορτάσθηκε και εφέτος, κατά την Κυριακή  των Μυροφόρων 2015, η μνήμη της κοιμήσεως του οσίου και θεοφόρου πατρός Ακακίου του Καυσοκαλυβίτου.