Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015

6405 - Η Τιμία χείρα της Αγίας Μαρίνας από την Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους, στην Εκάλη της ΑθήναςΤην τίμια χείρα της Αγίας Μαρίνας, που φυλάσσεται στη Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, θα έχουν την ευκαιρία να προσκηνύσουν οι πιστοί στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Εκάλης, όπου και θα τεθεί σε προσκύνημα.
Η υποδοχή του λειψάνου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαΐου, στις 18:30, μπροστά στο δημοτικό κατάστημα Εκάλης, στην πλατεία Κένεντυ, παρουσία του Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού, κ.κ. Κυρίλλου.
Το λείψανο θα εκτίθεται σε προσκύνημα μέχρι τις 18 Μαΐου.

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών:

6404 - π. Πλακίδας Deseille Σιμωνοπετρίτης – Η πορεία μου προς την Ορθοδοξία (La route à l’orthodoxie)

.......Ο π. Πλακίδας Deseille, μετά από μια πολύχρονη και επίπονη πνευματική αναζήτηση, το 1977 εισήλθε στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε αυτή την ομιλία του (στην Κύπρο) περιγράφει την πορεία του και την μεταστροφή του από τον Ρωμαιοκαθολικισμό στην Ορθοδοξία και απαντώντας και σε ερωτήσεις αναφέρει και τους 2 σημαντικότερους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτό. 
Έχει ιδρύσει στην Γαλλία την Ι. Μονή Αγίου Αντωνίου νότια της Grenoble και το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Σκέπης κοντά στην πόλη Avignon, με την ευλογία του καθηγούμενου της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτη.

6403 - Μνημονεύοντας ψυχές σε ένα ταπεινό αγιορειτικό κελλάκι…

Πριν από πολλά χρόνια, βρέθηκα στο Άγιον Όρος παρακολουθώντας μια αξέχαστη Θεία Λειτουργία σε ένα ταπεινό κελλάκι, με λειτουργό, ευλαβή Ιερομόναχο, αγιασμένη ψυχή που πλέον αυλίζεται εις τόπους, ένθα των δικαίων τα πνεύματα αναπαύονται...
Νέος παπάς ο γράφων, άγευστος ακόμα της μεταμορφωτικής εμπειρίας του πολιού και σεβασμίου λειτουργού, που κρυμμένος σχεδόν μέσα στο μισοσκόταδο, στέκονταν ευθυτενής παρά το βάρος του χρόνου που αγόγγυστα στους ώμους του κουβαλούσε και τον έβλεπα να μνημονεύει ψυχές, με ένα χαμόγελο να διαγράφεται στα χείλη του που έτρεμαν προφέροντας σχεδόν μυστικά τα ονόματα των ανθρώπων...

6402 - Η Αγιορειτική Εστία στην 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

7-10 Μαΐου 2015, στο περίπτερο 13 της Διεθνούς Έκθεσης STAND 84 στο ισόγειο.
Το εκδοτικό έργο μιάς 15ετίας
Η Αγιορειτική Εστία μετέχει κι εφέτος στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με ένα πανόραμα των 34 εκδόσεων της 15ετίας από την ίδρυσή της, που γιορτάζει εφέτος.
Λευκώματα, Μελέτες, Κατάλογοι Εκθέσεων, Πρακτικά Συνεδρίων, Επετειακοί Τόμοι, επανεκδόσεις σπάνιων παλαιών βιβλίων από την Αγιορειτική βιβλιογραφία, αντίγραφα έργων υψηλής πιστότητας, αναμνηστικά κλπ.

6401 - Όσιος Νικηφόρος ο Ησυχαστής

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 4 Μαΐου