Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

6379 - Άνοιξη στο Άγιο Όρος με τον φακό του Βασίλη Μαρκόπουλου

6378 - Ιερόθεος Καρεώτης, ο φιλόσοφος μοναχός...


Ήταν Ιούλιος του 1995... Πριν από περίπου είκοσι χρόνια, όταν συνάντησα για πρώτη φορά τον Γέροντα. Η συνομιλία μαζί του, σε μαγνήτιζε. Ο τόνος της φωνής του, ο τρόπος κίνησης των χεριών του σε έπειθαν για την αυθεντικότητα του προσώπου... Ο π. Ιερόθεος, υπήρξε ένας αφτιασίδωτος και αληθινός άνθρωπος... Με αισθήματα ανθρώπινης λύπης, πληροφορηθήκαμε πως μέσα στην χαρά της Αναστάσεως ο παππούς, έκανε το μεγάλο του άλμα προς τον Ουρανό! 
Κοιμήθηκε εκεί, στο περιβόλι της Παναγιάς, εκεί που για τόσα χρόνια έζησε μέσα στις ψαλμωδίες, στα θυμιάματα τις μετάνοιες, τους κανόνες και τα αναγνώσματα, δίνοντας τον δικό του αγώνα της κατάκτησης της Ουρανίου Βασιλείας! Ο πατήρ Ιερόθεος, ξεχώριζε για την αυθεντικότητα του! Δεν τον ενδιέφερε η εικόνα του. Αντίθετα, νομίζω πως του άρεσε να την τσαλακώνει! Κάτι για το οποίον ξεχώριζε στην αγιορείτικη πολιτεία. Ενώ όλοι οι άλλοι θέλουν να παραμένουν ατσαλάκωτοι στα μάτια των ανθρώπων, εκείνος ήθελε να είναι ατσαλάκωτος στα μάτια του Θεού...

6377 - Στο Άγιον Όρος μια τέχνη κυριαρχεί

Στο Άγιον Όρος δεν πας απλώς για να το δεις αλλά για να το ζήσεις. Έχει βέβαια έκτακτη φυσική ομορφιά και δίκαια ονομάζεται «Το Περιβόλι της Παναγιάς».
Ασφαλώς και ιστορία λαμπρή έχει. Μάλιστα λέγεται και “Κιβωτός του Βυζαντινού Πολιτισμού”. Φυσικά και έργα Τέχνης μπορείς να θαυμάσεις. Αμύθητοι είναι οι θησαυροί του. Το ιδανικό θα ήταν να πας στο Άγιο Όρος για πράγματα πέρα απ’ αυτά.
Στο Άγιον Όρος δεν είσαι επισκέπτης, είσαι Προσκυνητής. Σε κάθε σου βήμα νιώθεις την αύρα του Θεού που γαληνεύει την ψυχή και αναπροσανατολίζει τις επιλογές της.

6376 - Ο Γέρων Αρσένιος ο σπηλαιώτης


Ιωσήφ μοναχός Διονυσιάτης,
Ο Γέρων Αρσένιος ο σπηλαιώτης

Πηγή: Αγιορειτκή Βιβλιοθήκη