Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015

6319 - Εγγραφα του Αρχείου Καποδίστρια αναφερόμενα στην ιστορία του Αγίου Όρους κατά την Επανάσταση του 1821

Μελέτη Στέφανου Ι. Παπαδόπουλου
Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6318 - Οι τοιχογραφίες του βόρειου νάρθηκα του Πρωτάτου
6317 - Τρόποι εξόφλησης αγιορείτικων χρεών στη Ρουμανία (12)Το επόμενο έτος, το 1816, η Βουλή έδωσε μια λύση στο πρόβλημα αυτό. Στην πραγματικότητα, υπήρχαν δύο λύσεις, αλλά κατ’επιλογή: είτε να πληρώσει το Πρωτάτο το χρέος του δικού του μετοχίου, είτε να επιτρέψει ο ηγεμόνας την πώληση 18 μαγαζιών στο Βουκουρέστι[87]. Η Μεγάλη Σύναξη επενέβη στις 25 Μαου 1816 και, μέ τα γράμματα της προς τον Πατριάρχη Κύριλλο ΣΤ΄, δηλώνει ότι δε συμφωνεί να πωληθούν τα εργαστήρια, το “Κόκκινο” χάνι, η πίμνιτσα (κάβα) και το σπίτι όπου κατοικεί ο γιατρός Μανωλάκης της μονής Κοτροτσανίου. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία περιήλθαν στη μονή, είτε από τις δωρεές του κτίτορα της, είτε από την παράνομη ανταλλαγή μετοχίων της μονής από τον πρώην ηγούμενου Βησσαρίωνα. Για τους λόγους αυτούς, όχι μόνον απαγορεύεται να πωληθούν σύμφωνα με τη δωρεά του κτίτορα, αλλά επιβάλλεται να επιστραφούν και στη μονή τα μετόχια της[88].

6316 - Κυπριανός ιερομόναχος Μικραγιαννανίτης (1935-2008)

Περισσότερες φωτογραφίες: http://athosprosopography.blogspot.gr

6315 - Το «Χριστός Ανέστη» στο Άγιον ΌροςΤο Αγιώνυμο Όρος ύστερα από την προετοιμασία του Τριωδίου, τη βίωση της Μεγάλης Εβδομάδος, γεύεται τη χαρά της Αναστάσεως και τα πάντα πλημμυρίζουν φως. Για τους αγιορείτες το κάθε τέλος  γίνεται μια νέα αρχή. Η Ανάσταση γίνεται μια νέα αρχή για την αγάπη του Χριστού. Πολλοί μοναχοί θα συνεχίσουν να τρώνε χόρτα, να βάφουν πατάτες κόκκινες αντί για αυγά, για να συνεχίσουν την άσκηση και τον αγώνα. Καθ όλη τη διάρκεια της περιόδου του Πάσχα οι αγιορείτες εκφωνούν τον Πασχάλιο Χαιρετισμό Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη, και ψάλλουν με πρόσωπα ολόφωτα το «Θούριον» του Πάσχα: «Χριστς νέστη κ νεκρν θανάτ θάνατον πατήσας κα τος ν τος μνήμασι ζων χαρισάμενος». Περισσότερα

6314 - Συνεννοήσεις για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Ι.Μ. Κοτροτσανίου (11)Για την εξόφληση του μεγάλου χρέους που έκανε[77], στις 20 Ιουλίου 1815, ήρθαν στον ηγεμόνα ο πρέσβης της αυστριακής Αυτοκρατορίας και ο Ρώσος πρόξενος που είχαν δανείσει το Βησσαρίωνα 355.000 τάληρα. Οι επίτροποι του Καρατζά έλεγαν: “σκεφθήκαμε πως να γλυτώσουμε το μεγάλο χρέος στο οποίο είναι πνιγμένη η ιερά μονή Κοτροτσανίου, λόγω της κακής διοίκησης του Βησσαρίωνα”[78].
Ο Καρατζάς Βόδα απάντησε στις 8 Ιανουαρίου 1815 μέσω ενός πιτακίου και αναγνώρισε τις καταχρήσεις που έγιναν. Τελικά αντικατέστησε το Βησσαρίωνα με έναν άλλο, Ρουμάνο στην καταγωγή, Διονύσιο της μονής Πλουμπουίτας (αφιερωμένης στην Ξηροποτάμου). Ταυτόχρονα, πληροφορούσε τους επιτρόπους ότι έγραψε στο Άγιον Όρος για να ζητήσει την επικύρωση του Διονυσίου, αλλά η αίτηση του ηγεμόνα δεν έγινε δεκτή από τους Αγιορείτες πατέρες, οι οποίοι σύστησαν στον ηγεμόνα έναν άλλο, τον Ιγνάτιο. Περί αυτού, όμως, ο ηγεμόνας έλεγε δεν έχει γνώση διοικήσεως και δεν γνωρίζει καθόλου τα εντόπια έθιμα[79]. Όλα αυτά που παρουσιάσαμε αποδεικνύουν τη μεγάλη προσοχή που ένας φαναριώτης ηγεμόνας έδινε προς τα αφιερωμένα μοναστήρια, ιδιαίτερα προς τη μονή Κοτροτσανίου.