Τρίτη, 14 Απριλίου 2015

6313 - Οσιομάρτυρας Αντίπας (Κιρίλοφ) ο Αθωνίτης (1872-1938)
6312 - Η ιερά λιτάνευση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης στην Ιερά Μονή των Ιβήρων, την Τρίτη της ΔικαινησίμουΕορτάσθη και φέτος, την Τρίτη ημέρα της Διακαινησίμου, μέσα σε κλίμα Αναστάσιμης χαράς και συμφώνως προς την Αγιορειτική παράδοση η κατά θαυμαστόν τρόπον εύρεση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης στην Ιεράν Μονήν των Ιβήρων - Αγίου Όρους.
Πλήθος ευλαβών προσκυνητών από πολλά μέρη της υφηλίου προσήλθαν με κατάνυξη για να λάβουν τη χάρη και την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου, της επονομαζόμενης και Πορταϊτίσσης, στης οποίας τη μορφή διαγράφεται μια πλούσια δέσμη ευγενών και δυνατών αισθημάτων ενώ η αυστηρή έκφραση του Ιερού Προσώπου Της, τονιζομένη από την επιβλητική και καθηλωτική ματιά Της, προξενεί το δέος.

6311 - Το Άγιον Όρος, του Παναγιώτη Βοκοτόπουλου, στη ΡόδοΈκθεση φωτογραφίας από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου Ρόδου
«Άγιον Όρος, Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, Φωτογραφίες, 1956-2001»
Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Βοκοτόπουλου.
Θα τελεστούν την Παρασκευή 17 Απριλίου και ώρα 20.00 στη Νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου. Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το αρχείο του κ. Παναγιώτη Βοκοτόπουλου ο οποίος επισκέφθηκε το Άγιον Όρος πολλές φορές μέσα στο διάστημα από το 1956 έως το 2001.

6310 - Ο Άγιος Σάββας ο Βηματάρης


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη Τρίτη της Διακαινησίμου

Ο όσιος αυτός έζησε στη μονή Βατοπαιδίου. Ήταν ιεροδιάκονος και είχε το διακόνημα του βηματάρη, δηλαδή του διακονητή του ιερού Βήματος. Τον 10ο αιώνα, σε επιδρομή Αράβων στη μονή, ο Σάββας πρόλαβε και έκρυψε την εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας ή Κτιτόρισσας στο πηγάδι του ιερού Βήματος, μαζί με τον σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου, τοποθετώντας μπροστά τους αναμμένη λαμπάδα. Ο Σάββας αιχμαλωτίσθηκε και μεταφέρθηκε στην Κρήτη. Όταν μετά εβδομήντα έτη απελευθερώθηκε και επέστρεψε υπέργηρος στη μονή,υπέδειξε στον ηγούμενο Νικόλαο να ανοίξουν το πηγάδι, όπου βρήκαν θαυμαστά την εικόνα της Παναγίας και τον σταυρό να στέκουν όρθια πάνω στο νερό και την λαμπάδα αναμμένη.

6309 - Τρία ενδιαφέροντα βιβλία σε ψηφιακή μορφή


Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6308 - Η Ανάσταση και η Εμφάνιση του Χριστού στους μαθητές – τοιχογραφία Μανουήλ Πανσέληνου στο Πρωτάτο, Αγιον ΟροςΜεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου όλη η Ορθόδοξη Ελλάδα, ο κόσμος της όπου κι αν βρίσκεται, σε πόλεις, χωριά, νησιά, χαίρεται και αγαλλιά με το «Χριστός Ανέστη» και τις αναστάσιμες καμπάνες να στέλνουν μήνυμα χαράς και ελπίδας σ’ όλη την επικράτεια, αλλά και μακρύτερα, στην Ομογένεια. Σε μια εποχή που υπάρχει κρίση και αγωνία, στέρεος συνδετικός κρίκος είναι, και παραμένει, η Ορθοδοξία.