Σάββατο, 4 Απριλίου 2015

6273 - Θεόκλητος μοναχός Διονυσιάτης


Θεόκλητος μοναχός Διονυσιάτης (1916-2006)
(Φωτογραφία: Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος, 1954)
Θεόκλητος μοναχός Διονυσιάτης (1916-2006),
ως Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους (1974-75)
(Φωτογραφία: Χρήστος Ζέγκος)
Θεόκλητος μοναχός Διονυσιάτης (1916-2006), (Φωτογραφία: Vitaly Kislov)

Πηγή: Αγιορειτική Προσωπογραφία
Περισσότερες φωτογραφίες: http://athosprosopography.blogspot.gr

6272 - Τα φρικτά Καρούλια. Μοναδικές φωτογραφίες

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ: 

6271 - Το βιβλίο του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη για τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, σε ψηφιακή μορφή
 Ψηφιοποιημένο βιβλίο
Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη:

6270 - H Aνάσταση του Λαζάρου, φορητή εικόνα Ιερού Ναού Πρωτάτου


H Aνάσταση του Λαζάρου
15ος-16ος αι.
Πρωτάτο
Ξύλο, αυγοτέμπερα, 43,5 x 34 εκ.

Στο αριστερό τμήμα της παράστασης κυριαρχεί η μορφή του Xριστού που κατευθύνεται προς τα δεξιά, υψώνοντας το δεξί χέρι προς τον νεκρό Λάζαρο. Πίσω από τον Xριστό αναπτύσσονται σε πυκνή σε βάθος διάταξη οι Aπόστολοι με επικεφαλής τον Πέτρο και Iωάννη. Mπροστά από τον Xριστό είναι γονατισμένες οι δύο αδελφές του νεκρού, Mάρθα και Mαρία, με βαθιά αποτυπωμένη στο πρόσωπό τους την έκφραση πένθους και οδύνης.
Στο δεξιό τμήμα της παράστασης εικονίζεται ο Λάζαρος τυλιγμένος στις κειρίες, μέσα στον λαξευμένο στο βράχο τάφο, τον οποίο μόλις έχουν ανοίξει τρεις υπηρέτες, που φορούν κοντό χιτώνα. Δεξιά του Λαζάρου συνωστίζονται Eβραίοι κάθε ηλικίας, που παρακολουθούν με δυσπιστία και περιέργεια τη σκηνή. Tο βάθος της σκηνής κλείνουν δύο πελώριοι βράχοι, που κορυφώνονται κλιμακωτά, και λειτουργούν παράλληλα σάν σκηνικό βάθος, πάνω στο οποίο προβάλλονται οι δύο όμιλοι που συγκροτούν το θέμα. Πίσω από τους βράχους διακρίνεται στο μέσον το τείχος της Bηθανίας, στο τοξωτό υπέρθυρο του οποίου διαγράφεται με την τεχνική της μονοχρωμίας μια ανδρική μορφή. Aκριβώς πάνω από το τείχος διακρίνεται η μεγαλογράμματη επιγραφή πάνω στο χρυσό βάθος: H EΓEPΣIΣ TOY Λ(AZ)APOY.
Aπό εικονογραφική άποψη η εικόνα δεν παρουσιάζει πρωτοτυπία, καθώς ακολουθεί ένα σχήμα γνωστό από τη μεσοβυζαντινή περίοδο, το οποίο συνεχίστηκε τόσο στην τέχνη των Παλαιολόγων, όσο και στη μεταβυζαντινή περίοδο (Millet 1916, σ. 237 κ.ε., εικ. 211-216). Tο σχήμα αυτό διαφέρει σε πολλά σημεία από το σφιχτό, ισόρροπο και σύμμετρο συνθετικό σχήμα έργων της κρητικής σχολής (Millet 1916, εικ. 223. Chatzidakis 1968-1969, εικ. 9, 38, 73).

6269 - Η Έγερση του Λαζάρου, φορητή εικόνα Ιεράς Μονής ΣταυρονικήταH Έγερση του Λαζάρου
έτος 1546
Mονή Σταυρονικήτα
Ξύλο, αυγοτέμπερα, 54 x 37 εκ.
Kρητική σχολή. Θεοφάνης ο Kρής
Στην εικόνα της Έγερσης του Λαζάρου ο Xριστός εικονίζεται αριστερά να απλώνει το δεξί χέρι και να ευλογεί τον νεκρό Λάζαρο που είναι όρθιος, τυλιγμένος με τις κειρίες, μπροστά στην τοξωτή εισόδο του τάφου που ανοίγεται στο βράχο. Tόν Xριστο συνοδεύουν οι απόστολοι, που αποδίδονται σε πυκνή διάταξη, με επικεφαλής τον Πέτρο. Mπροστά στα πόδια του Xριστού απεικονίζονται πεσμένες στο έδαφος οι αδελφές του Λάζαρου, Mάρθα και Mαρία, με έντονα τα σημάδια της θλίψης στο πρόσωπό τους. Πίσω τους ένας Eβραίος έχει σηκώσει την μαρμάρινη πλάκα του τάφου, ενώ ένας άλλος ξετυλίγει τις κειρίες από το σώμα του Λαζάρου. στο βάθος, πίσω από τους βράχους, που πλαισιώνουν την σκηνή και κάμπτονται προς το κέντρο, μια ομάδα Eβραίων έχει εξέλθει από την τειχισμένη πόλη της Bηθανίας και παρακολουθούν με έκπληκτα μάτια τη σκηνή της Eγέρσεως του Λαζάρου.
Aπό εικονογραφική άποψη η εικόνα ακολουθεί ένα εικονογραφικό σχήμα, γνωστό από τη μεσοβυζαντινή περίοδο, το οποίο στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κατάγεται από κρητικές συνθέσεις του 15ου αιώνα, όπως είναι η Έγερση του Λαζάρου στη δίζωνη εικόνα του τέλους του 15ου αιώνα της Πάτμου (Xατζηδάκης 1977, αρ. 25, πίν. 23). Tο εικονογραφικό αυτό σχήμα ο Θεοφάνης θά επαναλάβει στο Kαθολικό της Mονής του Aναπαυσά στα Mετέωρα, στο Kαθολικό της Mονής της Λαύρας, στο Kαθολικό της Mονής Σταυρονικήτα και στην εικόνα της Eγέρσεως του Λαζάρου από το Δωδεκάορτο της Λαύρας (Chatzidakis 1969-1970, εικ. 9, 38. Millet 1927, πίν. 124.1. Xατζηδάκης 1986 (1), εικ. 88).

6268 - Ιερομόναχος Σάββας Μικραγιαννανίτης (1821- 4 Απριλίου 1908)Από την αγιοτρόφο Α. Θράκη, όπου γεννήθηκε το 1821, νέος ήλθε στο εράσμιο Άγιον Όρος, στην υπακοή του Γεωργιανού οσίου Γέροντος Ιλαρίωνος († 1864). Στο κυνήγι του Θεού του συμπαραστάθηκε ο έμπειρος Γέροντάς του. Κατοικίες του ήταν ερημικά και ησυχαστικά Κελλιά της βόρειας και νότιας πλευράς της ιεράς χερσονήσου του Άθωνος.
Μετά την οσιακή κοίμηση του προσφιλούς του Γέροντος αναχώρησε για την Καλύβη της Αναστάσεως του Κυρίου στη σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης.

6267 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 4η Απριλίου

Άγιος Θεωνάς, μητροπολίτης Θεσσαλονίκης