Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015

6237 - Η χερσόνησος του Αγίου Όρους Άθω και αι εν αυτή μοναί και οι μοναχοί πάλαι τε και νυν. Μελέτη ιστορική και κριτική (Βλάχος Κοσμάς διάκονος) 


Ψηφιοποιημένο  βιβλίο
Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη 
http://athoslibrary.blogspot.gr

6236 - Μόνο στην Θεία Λειτουργία ο άνθρωπος σώζεται. (Αρχιμ. Βασίλειος Προηγούμενος Ιβηρίτης)Είναι μεγάλο πρόβλημα ο άνθρωπος. Σου γίνεται βάσανο και σταυρός ανανεούμενος, αν θέλης να σεβαστής τη φύσι του, να μην τον ακρωτηριάσεις, αλλά να τον δεχθής όπως είναι.
Γι’ αυτό όλα τα συστήματα, για ν’ αποφύγουν το βάσανο αυτό που δημιουργεί ο άνθρωπος, με προκρούστεια μέθοδο τον φέρνουν στα μέτρα τους, κάνοντάς τον άτομο, μονάδα παραγωγής. Και οι ιδεαλισμοί τον εμπαίζουν με ανυπόστατους ρομαντισμούς, αφήνοντάς πεινασμένο, αμεταμόρφωτο και νεκρούμενο το σώμα της υπάρξεώς του.
Έτσι ο άνθρωπος έλκεται αγνοούμενος, περιφρονούμενος, χρησιμοποιούμενος και ατιμαζόμενος. Και το δράμα του μένει ανοιχτό. Γιατί δεν χωρά ο άνθρωπος σ’ ένα νόμο ή σ’ ένα σχήμα. Δεν τον σώζει η στατική, νομική λογική. Αν σ’ αυτή θελήσωμε να τον κλείσωμε, θα τον βασανίσωμε, έστω κι αν θέλωμε από καλή διάθεσι, να τον κάνωμε σοφό, φρόνιμο, ή να του βελτιώσωμε τον χαρακτήρα. Τί να την κάμη τη βελτίωσι του χαρακτήρα αυτός που ζητά την αιωνιότητα;

6235 - Ομιλίες Αγιορειτών στη Μητρόπολη Βέροιας (βίντεο)στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης 
το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 
με θέμα «Άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ Άγιος ειμί» 
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

στον κατανυκτικό εσπερινό στον ιερό ναό αγίου Αντωνίου 
πολιούχου Βεροίας μίλησε ο αγιορείτης ιερομόναχος 
π. Βενέδικτος Νεοσκητιώτης 
με θέμα την υποκρισία, τα χαρακτηριστικά της, 
και τα πνευματικά αντίδοτα για την καταπολέμισή της. 
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ


6234 - Ομιλία του Γέροντα Μακάριου Μαρουδά στην Αλεξανδρούπολη
Δελτίο τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως
Την προσεχή Κυ­ρι­α­κή Ε’ Νηστειών, 29 Μαρτίου 2015, στις 6.30’ το α­πό­γευ­μα, θα τε­λε­σθεί στον Μη­τρο­πο­λι­τι­κό Να­ό του Α­γί­ου Νι­κο­λά­ου ο Στ’ και τελευταίος Κατανυ­κτι­κός Ε­σπε­ρι­νός της Με­γά­λης Τεσ­σα­ρα­κο­στής.
Πριν από το τέ­λος του Ε­σπε­ρι­νού θα ο­μι­λή­σει ο συντοπίτης μας ιερομόναχος π. Μακάριος από το Άγιον Όρος, με θέμα:
«Είτε ζούμε, είτε πεθαίνουμε είμαστε του Θεού».

6233 - Ευγένιος ιερομόναχος Καρεώτης (1884-1965)


Ευγένιος ιερομόναχος Καρεώτης (1884-1965),
λαυριώτικο κελλί της Αγίας Τριάδας (Προφούρνι)
(Φωτογραφία: Χρήστος Ζέγκος, 1961)
Πηγή: Αγιορειτική Προσωπογραφία
O ιερομόναχος Ευγένιος,
κατά κόσμον Πλάκος Χριστόδουλος,
γεννήθηκε στην Ιερισσό της Χαλκιδικής
το έτος 1884.
Προσήλθε στο Άγιον Όρος το 1897
και η κουρά του έγινε το 1915.
Κοιμήθηκε το 1965.
Η φωτ. είναι του 1925

6232 - Αλέξανδρος μοναχός Λαυριώτης (1905-1976)


Αλέξανδρος μοναχός Λαυριώτης (1905-1976),
(Φωτογραφία: Chrysostomus Dahm, 1957)
Πηγή: Αγιορειτική Προσωπογραφία
O μοναχός Αλέξανδρος, κατά κόσμον Λαζαρίδης Διαμαντής του Νικολάου, γεννήθηκε στο Γλυκύ της Ίμβρου  το έτος 1905. Προσήλθε στο Άγιον Όρος το 1923 και η κουρά του έγινε το 1924. Κοιμήθηκε το 1976. Απόφοιτος της Αθωνιάδας, διετέλεσε αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητας.

6231 - Αγιορείτες και Ηγεμόνες στη διοίκηση της Μονής Κοτροτσανίου (10)Στα 1797-1798, ένα νέο επεισόδιο συνέβη μεταξύ του ηγεμόνα και της Κοινότητας του Αγίου Όρους, επεισόδιο που άρχισε από το γεγονός του διορισμού ενός ηγουμένου από την Κοινότητα που δεν ήθελε ο Κωνσταντίνος Χαντζερής. Από την 1η Οκτωβρίου 1797 υπάρχει ένα συμφωνητικό γράμμα της μονής Μεγίστης Λαύρας για το διορισμό του Βησσαρίωνος Λαυριώτη ως ηγουμένου της μονής Κοτροτσανίου για μια εξαετή περίοδο[70].

6230 - Ο μακαριστός γέροντας Μωυσής μέσα από την θεολογική του ποίησηΟ Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος μιλάει σε εκδήλωση του Συλλόγου των Φίλων του Αγίου Όρους αφιερωμένη στη μνήμη του μακαριστού γέροντα Μωυσή του αγιορείτη.