Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015

6224 - Ξημερώνει η 25η Μαρτίου. Διπλή Γιορτή


Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Βημόθυρα
Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Μαρουδά
Έργο Γεωργίου Μητροφάνοβιτς, 1653/4
ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

6223 - Παρουσίαση βιβλίου για τον Όσιο ΠορφύριοΤο βιβλίο του Λαρισαίου φιλολόγου – θεολόγου  εκπαιδευτικού Κώστα Νούση «Οσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Εκκλησιολογία, Θεολογία», (εκδόσεις Γρηγόρη) θα παρουσιασθεί σε εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 και ώρα 8 μ.μ. στο χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου «Παιδεία» στη Λάρισα (Οδ. Μεγ. Αλεξάνδρου 6). Περισσότερα

6222 - Ηγούμενος Εφραίμ: «Την Ελλάδα θα την βοηθήσει μόνο η Παναγία»

Με μεγαλοπρέπεια και ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε το απόγευμα της Τρίτης ο πανηγυρικός εσπερινός για την εορτή του Ευαγγελισμού στον ομώνυμο Ιερό Ναό στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο Εφραίμ και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Γεροντας Εφραίμ ο οποίος αναφέρθηκε στον εορτασμό του Ευαγγελισμού, καθώς και στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.
«Την Ελλάδα δεν θα την βοηθήσει ούτε η Τρόϊκα, ούτε η Ευρωπή, θα την βοηθήσει μονο η Παναγία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

6221 - Ιωαννίκιος μοναχός ΡαβδούχοςΜοναχός Ιωαννίκιος (1927-2011) κατά κόσμον Ευστράτιος Παπακωνσταντίνου του Νικολάου και της Ελένης από την Αγγίστα Σερρών. Προσήλθε στο Παντοκρατορινό Κελλί των Εισοδίων της Θεοτόκου  (Ραβδούχου), παρά τη μονή Κουτλουμουσίου, όπου εκάρη μοναχός το 1959. Kατόπιν αναχώρησε για το εξωτερικό. Επανήλθε το 1987. Eκοιμήθη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης κι ετάφη στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Περιοδικό ΠΡΩΤΑΤΟΝ, τεύχ.123, Ιουλ.-Σεπ. 2011

Περισσότερες φωτογραφίες: http://athosprosopography.blogspot.gr

6220 - Κυπριανός μοναχός Καρεώτης (1907-1984)


       Μοναχός Κυπριανός (1907-1984) από το κουτλουμουσιανό κελλί του Τιμίου Προδρόμου Καρυών. Ήταν Ρουμάνος στην καταγωγή και εργαζόταν σαν ωρολογοποιός στις Καρυές, όπoυ διατηρούσε εργαστήριο.
Περιοδικό ΠΡΩΤΑΤΟΝ, τεύχ.12-13, Σεπ.-Δεκ. 1984 
Φωτ. Ζbigniew Kosc 

6219 - Παΐσιος μοναχός, σκητιώτης Κουτλουμουσιανός

Παΐσιος μοναχός, 
σκητιώτης Κουτλουμουσιανός


Μοναχός Παΐσιος Κουτλουμουσιανοσκητιώτης (1937-2008) κατά κόσμον Ευθύμιος Παβέλης του Ελευθερίου και της Ελένης από Παναγούλα Αιτωλοακαρνανίας. Προσήλθε στην Καλύβη Αγίων Πάντων της Ιεράς Σκήτης Αγίου Παντελεήμονος-Κουτλουμουσίου το 1961. Εκάρη μοναχός το 1964. Υπέμεινε επί έτη βαρειά ασθένεια ευχαριστιακά, αγόγγυστα και δοξολογικά. Επρόκειτο περί φιλησύχου, πράου και καλοκάγαθου μοναχού.

Περιοδικό ΠΡΩΤΑΤΟΝ, τεύχ.111, ΙΟΥΛ.-ΣΕΠ., 2008

6218 - Εφραίμ μοναχός Γρηγοριάτης (1906-1991) - Μέρος 5ο

Εφραίμ μοναχός Γρηγοριάτης
(1906-1991)
(Φωτογραφία: Χρήστος Ζέγκος)
Πράγματι τήν ἑπομένη τό ἀπόγευμα εἶχε ἐγκαταλείψει μέ χαρά τά ἐγκόσμια ὁ ἐραστής τοῦ Θεοῦ καί κηδεύτηκε παντίμως ἀπό τούς Πατέρες, τούς πανηγυριστάς Πατέρες τῆς ἀγρυπνίας, καί μέ ἐπικεφαλῆς τόν χοροστατοῦντα στήν πανήγυρι Μητροπολίτη πρώην Κορυτσᾶς ῾Ιερόθεο, ὁ ὁποῖος τότε ἀσκήτευε στήν παριοχή Μορφονοῦ.
Τήν ἀρετή τοῦ Γέρο-Σίμωνος τήν συνοψίζω μόνο σ᾿ αὐτή τήν μικρή πρότασι: ποτέ δέν ἐσκανδάλισε ἀδελφό.
Κάποτε μοῦ ἔδωσε τό βιβλίο  «Εὐεργετινός» νά τό διαβάσω. ῞Οταν τοῦ τό ἐπέστρεψα μέ ἐρώτησε: «Τί γράφει αὐτό τό βιβλίο, πάτερ Ἐφραίμ; Λέγει ὡραῖα πράγματα; 
-Ναί τοῦ λέγω, γράφει ὡραῖα καί διδακτικά πράγματα.
-Δέν βρῆκες πουθενά νά γράφῃ «εὐχαριστῶ;». 
Ἐγώ ντροπιάσθηκα. Τοῦ ζήτησα συγγνώμη, διότι δέν τόν εὐχαρίστησα καί ἔκτοτε προσπαθοῦσα νά μή ξεχνῶ αὐτό τό διδακτικό μάθημα τῆς εὐγνωμοσύνης πού ἔλαβα ἀπό τόν Γέρο-Σίμωνα. Κοιμήθηκε τόν αἰώνιο ὕπνο τό 1931. Αἰωνία του ἡ μνήμη.

6217 - Στράτος Καλαφάτης: Φωτογραφίζοντας τον αθέατο κόσμο του Αγίου Όρους

Έπειτα από πέντε χρόνια φωτογραφικής περιπλάνησης στα Μοναστήρια και στις σπηλιές των γεροντάδων του Όρους, ο Στράτος Καλαφάτης μας φέρνει κοντά στον αθέατο κόσμο της Αθωνικής Πολιτείας. Το οδοιπορικό του φωτογράφου στον Άθω ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 και ολοκληρώθηκε σε εικοσιπέντε επισκέψεις και συνολικά 200 ημέρες ώσπου ο καλλιτέχνης να παρουσιάσει μια σύγχρονη εκδοχή για το Αγιορείτικο τοπίο και τους ανθρώπους του. Το γεγονός με τίτλο «Άθως, Τα Χρώματα της Πίστης» πρωτοπαρουσιάστηκε με επιτυχία πέρυσι από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλο μέρος του εκτέθηκε στο Bozar στις Βρυξέλλες και τώρα φιλοξενείται στο νεοκλασικό του ΜΙΕΤ στην Αθήνα, ακριβώς δίπλα από το Εθνικό Θέατρο.

6216 - Επιστολή διαμαρτυρίας από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους για την Κάρτα του ΠολίτηΕπιστολή διαμαρτυρίας για την αναγγελία της έκδοσης της «Κάρτας του Πολίτη» από την κυβέρνηση, έστειλε την Δευτέρα 16-3-15 η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους στον αρμόδιο υπουργό κ. Κατρούγκαλο.
Η Ι. Κοινότητα τονίζει την αντίθεση των Αγιορειτών στην ΚτΠ, αφού αυτή ταυτίζει τους πολίτες με ένα αριθμό του συστήματος και προσβάλλει την ελευθερία του ανθρωπίνου προσώπου, και καλεί την Κυβέρνηση να μη προχωρήσει στην έκδοσή της.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση πατώντας εδώ