Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015

6215 - Προσηλυτιστικές απόπειρες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Άγιον Όρος (Ιωαννίδης Φώτιος)


Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6214 - Ανέκδοτον αγιορειτικόν πολεμικόν έγγραφον της Κοινότητος του Αγίου Όρους (Χρυσόστομος Διονυσιάτης αρχιμ.)


Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6213 - Τα κειμήλια του Αγίου Όρους κατά την Επανάστασιν (Κοντογιάννης Π.Μ.)


Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6212 - Το μυστήριο της Μετανοίας (Γέρων Εφραίμ Φιλοθεΐτης)Ο Θεός με το στόμα του Προφήτου Ησαΐα μάς παραγγέλλει λέγων: «Λούσασθε και καθαροί γίνεσθε, αφέλετε τας πονηρίας από των ψυχών υμών απέναντι των οφθαλμών μου, παύσασθε από των πονηριών υμών. Μάθετε καλόν ποιείν» (Ησ. α’ 16).
Η μετάνοια προϋποθέτει αμαρτία. Όποιος δεν έχει αμαρτία, αυτός δεν έχει ανάγκη μετανοίας. Όλοι, και πρώτος εγώ, αισθανόμεθα αμαρτωλοί.
Η αμαρτία είναι τραύμα στην ψυχή, πληγή στην συνείδησι που μας πονάει, τραύμα στο σώμα του Χριστού, στην Εκκλησία, της οποίας είμαστε μέλη. Η αμαρτία είναι κάρφωμα και ξανακάρφωμα στο Χριστό. Ποιος δεν έχει τραυματισθεί από την αμαρτία; ποιος δεν έχει αμαρτήσει με τα λόγια, με τις πράξεις του, με τους λογισμούς; ποιος δεν κτυπήθηκε κατάστηθα από τις τύψεις της συνειδήσεως; Όποιος θα πη πως δεν έχει αμαρτήσει, αυτός θα έχει πει το μεγαλύτερο ψέμα….
Αλλ’ εάν η αμαρτία είναι το τραύμα, η μετάνοια είναι το φάρμακο· είναι το ευλογημένο δώρο του Θεού στον άνθρωπο….
Πολλοί χριστιανοί, με ευλαβή πόθο, αναζητούν να βαπτιστούν στον Ιορδάνη ποταμό, αλλ’ όσες φορές και αν μπούνε στον Ιορδάνη ποταμό και όσα μπουκάλια αγιασμό και αν πιούμε, αν δεν μετανοήσουμε δεν σωζόμεθα. Κοντά μας, δίπλα μας, είναι ο Ιορδάνης ποταμός. Κυλάει μέσα στην Εκκλησία, είναι η γλυκεία μετάνοια και εξομολόγησις.

6211 - Γρεβενά: Η ομιλία του π. Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αγίου ΌρουςΤην Κυριακή Δ’ Νηστειών (Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος) στις 6 μ.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας Γρεβενών, μετά τον κατανυκτικό Εσπερινό, πραγματοποίησε ομιλία ο π. Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους.
Δείτε την ομιλία του Γέροντα και τον χαιρετισμό του Μητροπολίτη Γρεβενών. «Μην νομίζετε πως οι Άγιοι είναι μόνο στην έρημο, είναι και στις ενορίες και στον κόσμο, είναι αυτοί που αγωνίζονται που κάνουν υπομονή, που αναστενάζουν για τις αμαρτίες τους, αυτοί που μετανοούν, αυτοί που εξομολογούνται, αυτοί που προσεύχονται» είπε η Γέροντας. Μίλησε ακόμη για τη δύναμη που παίρνει ο καλόγερος από την προσευχή και τη συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία.

6210 - Γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός. Ένας άνθρωπος με περίσσευμα καθαρότητας και προσφοράςΚώστας Καίσαρης
Δεν μου αρέσει να χρωστάω. Δεν θέλω να χρωστάω. Και δεν χρωστάω. Ούτε καν στην Εφορία. Που πάντα την πληρώνω ντούκου. Παγκουί. Ενα χρέος όμως δεν είναι πάντα οικονομικό. Μπορεί να χρωστάς έναν καλό λόγο. Ένα ευχαριστώ. Μια συγγνώμη. Ένα ποτήρι νερό. Την ανταπόδοση μιας φιλοξενίας. Σήμερα-αύριο, λοιπόν, περάσανε κάποια χρόνια από την επίσκεψή μου στο Άγιον Όρος και το ευχαριστώ που χρωστάω για τη φιλοξενία.
Στον πατέρα Επιφάνιο. Καμία σχέση ο Καίσαρης με τον Χριστιανισμό και την εκκλησία. Η καλή παρέα ήταν η αφορμή. Οι φίλοι του Επιφάνιου που δυο φορές το χρόνο τον επισκέπτονται. Ο Νίκος Λευθεριώτης ο παθολόγος, ο Γιάννης Καλλικάζαρος ο καρδιολόγος και ο Νίκος Χαρχαλάκης ο αιματολόγος. Επιστήμονας από τους λίγους και από τους κορυφαίους στην Ευρώπη. Φτάνοντας στο Ιερόν Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου (Μυλοπόταμου) που ανήκει στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας δεν μένεις μόνο με το στόμα ανοιχτό από την ομορφιά της φύσης. Ένα κτίσμα πάνω σε βράχο να αγναντεύει το πέλαγος και δεξιά δίπλα στην παραλία οι αμπελώνες. Οι καλόγεροι ανέκαθεν ήξεραν να διαλέγουν τα καλύτερη μέρη.

6209 - Τι ζητούν οι Ρώσοι για τον εορτασμό της χιλιετούς παρουσίας τους στο Άγιο Όρος

Την περασμένη εβδομάδα ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής υψηλόβαθμο ιερωμένο πέρασε στο Άγιον Όρος και μετέβη στις Καρυές. Της αποστολής ηγείτο το «δεξί χέρι» του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, κ. Ιλαρίων, τον οποίο συνόδευε και ο νομικός σύμβουλος του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, Γ. Γκουροβανίδης. Οι Ρώσοι ήρθαν για να συζητήσουν με τις αγιορείτικες αρχές το πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που σχεδιάζουν για τη συμπλήρωση, το 2016, χιλιετούς παρουσίας του «ρωσικού μοναχισμού» στον Άθω.

6208 - Άγιος Νεομάρτυς Λουκάς (†1802)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 23 Μαρτίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου: