Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

6207 - Ηγούμενος Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης: Μετάβαση από την ελπίδα στη βεβαιότητα της Αναστάσεως
Ομιλία που εκφωνήθηκε στη Φλώρινα στις 22/3/2015, μετά το πέρας κατανυκτικού εσπερινού, από τον ηγούμενο της μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, γέροντα Βαρθολομαίο με θέμα «Μετάβαση ἀπό τήν ἐλπίδα στή βεβαιότητα τῆς Ἀναστάσεως»:

Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, περάσαμε ἤδη τό μέσον τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, δεχθήκαμε τήν χάρη τοῦ Τιμίου καί Ζωοποιοῦ Σταυροῦ, τόν ὁποῖο ἡ Ἁγία Μητέρα μας Ἐκκλησία μᾶς προσέφερε νά προσκυνήσουμε τήν προηγούμενη Κυριακή ὡς εὐλογία καί ἐνίσχυση στήν κόπωση τοῦ παρατεινόμενου ἀγώνα ἐναντίον τῶν ποικίλων παγίδων τοῦ πειρασμοῦ καί συνεχίζουμε, ἀνανεωμένοι πλέον, τήν προσπάθεια.

6206 - Συνομιλώντας με τον Γέροντα Ελισαίο Σιμωνοπετρίτη: Το Άγιον Όρος στο χθες και στο σήμερα (1)Η συντακτική ομάδα της Πεμπτουσίας έχει την μεγάλη ευλογία και τιμή να φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της τον Γέροντα Ελισαίο, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, του Μετεώρου της Αθωνικής Χερσονήσου. Ο Γέρων Ελισαίος έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στον διευθυντή σύνταξης της Πεμπτουσίας και επίκουρο καθηγητή της Α.Ε.Α.Θ. Νίκο Κόϊο.
Κατά τη συζήτηση ο σεβαστός Γέρων Ελισαίος ανέπτυξε και εμβάθυνε σε ζητήματα αναφορικά με το Άγιον Όρος και την παρουσία του στην εποχή μας, σε θέματα πνευματικής ζωής, καθώς και σε ερωτήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο.

6205 - Η εξάρτηση της Ι. Μονής Κοτροτσανίου από το Άγιο Όρος (9)Κατά το διάστημα του 18ου αιώνα, η μονή Κοτροτσανίου, μαζί με τις σκήτες και τα κτήματά της, διέθρεψαν με εισοδήματα το Πρωτάτο, που διένεμε τα αποστελλόμενα ποσά σε καθεμία μονή του Αγίου Όρους ή στις ελληνικές σχολές της Ανατολής[65]. Με απλά λόγια, αυτά τα χρήματα εβοήθησαν στην ανάπτυξη του ελληνικού πνεύματος, στη διαφώτιση του ελληνικού Έθνους που, εδώ και 400 χρόνια περίπου, υπέφερε από τους Τούρκους. Αυτός ήταν ο λόγος, όπως είδαμε και στο πρώτο μέρος της εργασίας μας, για τον οποίο οι ρουμανικές ελεημοσύνες μετριάστηκαν μετά το 1821. Αυτό έγινε, όχι εξαιτίας των Ρουμάνων, αλλά των Τούρκων, οι οποίοι θεωρούσαν τα ρουμανικά μετόχια αστείρευτες πηγές εισοδημάτων, δυνάμενες να χρηματοδοτήσουν τα επαναστατικά κινήματα των Ελλήνων, που τα εθνικά τους αισθήματα διαμορφώνονταν μέσα στις ελληνικές Σχολές του Βουκουρεστίου και του Ιασίου. Ας μην ξεχνάμε, ακόμη, τις σχολές στην Κωνσταντινούπολη ή την Αθωνιάδα του Ευγενίου Βούλγαρη που, από τα μέσα του 18ου αιώνα έως τώρα, λειτουργεί αδιάκοπα.

6204 - Ο Άθως Α´ (1919), Σπυρίδωνος Λαυριώτου μοναχού. Αγιορειτικό περιοδικό σε ψηφιακή μορφή

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη