Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015

6198 - Το ιερόν ψήφισμα του Αγίου Όρους Άθω και τα συναφή επίσημα έγγραφα


Ψηφιοποιημένο  βιβλίο
Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
για την ένταξη του Αγίου Όρους στο Ελληνικό κράτος

6197 - Η διοίκηση της Ι. Μονής Κοτροτσανίου και το Άγιο Όρος (8)Διά μέσου των αιώνων, η σκήτη εμπλουτίστηκε με κτήματα και αγροτεμάχια, οικήματα και εξαρτήματα και απαλλάχθηκε από τους φόρους[55]. Όλα αυτά αποτελούσαν εισοδήματα για τη μονή Κοτροτσανίου και, εξυπακούεται, για το Άγιον Όρος.
Στις 28 Οκτωβρίου 1689, η Μαρία, σύζυγος του ηγεμόνα Σερμπάν Καντακουζηνού, αφιέρωσε στο Κοτροτσάνι ναό που η ίδια είχε οικοδομήσει στο Βουκουρέστι, αφού τον προίκισε με σπίτια, μαγαζιά, παραρτήματα οικημάτων, ιερά σκεύη και πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία[56].

6196 - Κάλλιστος Ware: «Η σχέση μου με την Πάτμο και το Άγιον Όρος»
Ο Επίσκοπος Διοκλείας Κάλλιστος Ware μιλάει για την πνευματική του σχέση με την Ιερά Μονή της Πάτμου, όπου συνδέθηκε με τον Γέροντα Αμφιλόχιο Μακρή, και το Άγιον Όρος. Περισσότερα

6195 - Ο Αγιορείτης ιερομόναχος Γρηγόριος Ξενοφωντινός στον Ι.Ναό Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκηςφωτορεπορτάζ του Κώστα Τζιβανίδη, στο Amen.gr
Στον κατάμεστο από ευλαβείς πιστούς Ι.Ναό Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015 ο κύκλος των πνευματικών και επωφελών ομιλιών εν μέσω της Μεγάλης και Αγίας Τεσσαρακοστής.
Ο ιερατικώς προϊστάμενος π. Παύλος Παπακωνσταντίνου υποδέχθηκε με θερμούς λόγους τον ιερομόναχο Γρηγόριο Ξενοφωντινό που μίλησε στους παριστάμενους για τα θέματα των κατακρίσεων. Ο ναός ήταν κατάμεστος από ευλαβείς πιστούς που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πνευματική ομιλία.
Οι ομιλίες θα συνεχιστούν στις 23 Μαρτίου 6.30 μ.μ. από τον Ιερομ. Λουκά Ξενοφωντινό και στις 30 Μαρτίου 6 μ.μ. από τον Ιερομ. Αντύπα, από το Ιερό κελί Αγίας Άννης.

6194 - Όσιος Μακάριος του Κολαζίνσκ (†1483)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 17 Μαρτίου