Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

6193 - Ο αρσανάς της του Χιλανδαρίου ΜονήςΧΙΛΑΝΔΡΑΡΙΝΟ ΕΠΙΝΕΙΟ
Του Βασίλη Χαραλάμπους
_______________
Κάτω στο πελαγίσιο ακροσύνορο
ο  ξύλινος αρσανάς
της του Χιλανδαρίου Μονής
με την αψηλή καμπυλωτή θύρα
και το ξύλινο μπαλκόνι
με το Σταυρό στη σκεπή
τ’ ακροκέραμο της ελπίδας μας.

Το επίνειο ετούτο του Χιλανδαρίου
ομορφαίνει τ’ Αθωνικό ακροθάλασσο.

6192 - Βενέδικτος Νεοσκητιώτης: «Πόσο υποκρισία έχεις;».......Την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 (Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως) στον κατανυκτικό εσπερινό στον ιερό ναό αγίου Αντωνίου πολιούχου Βεροίας μίλησε ο αγιορείτης ιερομόναχος π. Βενέδικτος Νεοσκητιώτης με θέμα την υποκρισία, τα χαρακτηριστικά της, και τα πνευματικά αντίδοτα για την καταπολέμισή της.
 http://www.romfea.gr

6191 - Στην Αλεξανδρούπολη μίλησε ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως
Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 15 Μαρτίου 2015, το απόγευμα τελέσθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον Μητροπολιτικό Ναό για να παρακολουθήσει τον Εσπερινό στο τέλος του οποίου ωμίλησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, αρχιμανδρίτης Εφραίμ.
Ο π. Εφραίμ ανέπτυξε την ομιλία του που είχε ως θέμα «Η δύναμις του Σταυρού», μέσα στην οποία ανέλυσε βιώματα από την μοναχική ζωή του Αγίου Όρους, αλλά και γενικότερα της ορθοδόξου Εκκλησίας μας σχετικά με την σταυρωμένη ζωή και πορεία του χριστιανού και πως ο Τίμιος Σταυρός βοηθάει τους πιστούς να ξεπερνούν τα εμπόδια και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται.

6190 - Στη Δράμα ο Αρχιμ. Ιωακείμ, Δικαίος της Ιεράς Σκήτης Προφήτη Ηλία Αγίου Όρους
Την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, 22 Μαρτίου 2015, στις 6:00 το απόγευμα, εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, κατά τον Κατανυκτικόν Εσπερινόν, θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. ΠΑΥΛΟΣ καί θά ομιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ, Δικαίος της Ιεράς Σκήτης Προφήτου Ηλιού  του  Αγίου Όρους, μέ θέμα :«Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΔΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ»

6189 - Θεόφιλος προηγούμενος Βατοπαιδινός

Θεόφιλος Προηγ. Βατοπαιδινός,
Χρονικόν περί της ιεράς και σεβασμίας
Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου ΄Ορους
Ψηφιοποιημένο  βιβλίο
Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
Θεόφιλος προηγούμενος Βατοπαιδινός
(Φωτογραφία: Chrysostomus Dahm, 1957)
Πηγή: Αγιορειτική Προσωπογραφία
..

6188 - Χρεία υπομονής (Γέρων Ιωσήφ Ησυχαστής)Η ζωή του ανθρώπου, παιδί μου, είναι θλίψις, διότι είναι στην εξορία. Μη ζητής τελείαν ανάπαυσιν. Ο Χριστός μας σηκωσε τον σταυρόν, και ημείς θα σηκώσωμεν. Όλας τα θλίψεις εαν τας υπομένωμεν ευρίσκωμεν Χάριν παρά Κυρίου. Δι’ αυτό μας αφήνει ο Κύριος να πειραζώμεθα. δια να δοκιμάζη τον ζήλον και την αγάπην προς αυτόν όπου έχομεν. Δι’ αυτό χρεία υπομονής. Χωρίς υπομονήν δεν γίνεται ο άνθρωπος πρακτικός, δεν μανθάνει τα πνευματικά, δεν φθάνει εις μέτρα αρετής και τελειώσεως.
Γέρων Ιωσήφ Ησυχαστής

6187 - Το Άγιον Όρος και η ρωσική πολιτική εν Ανατολή. Μεταξάκης Μελέτιος Μητροπολίτης ΚιτίουΨηφιοποιημένο  βιβλίο
Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6186 - Εφραίμ μοναχός Γρηγοριάτης (1906-1991) - Μέρος 4ο

Φωτογραφία:
-Μποροῦμε κ ἐμεῖς σήμερα νά ἀποκτήσουμε τά δάκρυα, τό πένθος καί τήν συνεχῆ μετάνοια πού εἶχαν οἱ ἅγιοι Πατέρες;
-Οποιος θέλει μπορεῖ. ῾Η Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν βιάζεται καί βιασταί ἁρπάζουσιν αὐτήν. Αὐτά εἶναι ἐσωτερικός θησαυρός καί ἀσύληπτος ἀπό τούς ἄλλους ἀνθρώπους. Δέν μπορεῖ νά τά ἀποκτήσῃ μέ τήν βοήθεια ἄλλων ἀνθρώπων, ἀλλά μόνο μέ τήν ἐνοικοῦσα στήν καρδιά Χάρι τοῦ ῾Αγίου Πνεύματος. Νά βαδίζουμε πάντα ἐπιτελῶντας τό καλό καί προσέχοντας νά μή μᾶς ἐγκαταλείψῃ ἡ Θεία Χάρις. Μᾶς ἐγκατέλειψε ἡ Θεία Χάρις, τό ῞Αγιο Πνεῦμα; Ἔεε, τότε εἴμαστε ἀπωλεσμένοι.
-Γιατί ὁ Θεός ἐπιτρέπει τούς πειρασμούς στόν κόσμο;
-Πρός ὄφελος, λέγει κάποιος ῞Αγιος. Ἀφαίρεσε τούς πειρασμούς καί οὐδείς ὁ σωζόμενος. ῞Ολοι οἱ πειρασμοί μᾶς βοηθοῦν γιά τήν ἀπόκτησι τῆς ὑπομονῆς. ῾Η ὑπομονή ἀποκτᾶται διά τῆς ὑπομονῆς. ῾Η ἴδια ἡ ζωή μας, ἔτσι ὅπως στόν καθένα μας ἐκτυλίσσεται, εἶναι μία ἄσκησις στήν ὑπομονή.

6185 - Ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης για τα άκρα που ταλαιπωρούν την Εκκλησία

Πνευματική αναίδεια και ζηλωτισμός
Αντιμετώπιση εκκλησιαστικών θεμάτων
- Γέροντα, ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση, όταν προκύπτουν δύσκολα εκκλησιαστικά θέματα;
– Να αποφεύγωνται τα άκρα· με τα άκρα δεν λύνονται τα θέματα. Βλέπαμε παλιά, ο μπακάλης έβαζε λίγο-λίγο με την σέσουλα στην ζυγαριά, και έτσι έβρισκε την ακρίβεια και ισορροπούσε και η ζυγαριά. Δηλαδή δεν έβαζε απότομα πολύ ούτε αφαιρούσε απότομα πολύ. Τα δύο άκρα πάντα ταλαιπωρούν την Μητέρα Εκκλησία και οι ίδιοι που τα κρατούν ταλαιπωρούνται, γιατί τα δύο άκρα συνήθως καρφώνουν… Είναι σαν να κρατάη το ένα άκρο δαιμονισμένος, όταν έχη αναίδεια πνευματική (περιφρόνηση για όλα), και το άλλο άκρο σαν να το κρατάη τρελλός, όταν έχη μωρό ζήλο με στενοκεφαλιά.

6184 - Το μετόχι της Μονής Ιβήρων στη Γεωργία

Ο Νικόλαος Λιβανός, επιστημονικός συνεργάτης στο Ίδρυμα Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, μιλάει στο Θ’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας, με θέμα: Το μετόχι της Μονής Ιβήρων στη Γεωργία τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα.

6183 - Τα «Ανοιξαντάρια» της αγιορείτικης αγρυπνίας

Oι απαρχές της αγιορειτικής ψαλτικής τέχνης συμπίπτουν συμβατικά με την την ίδρυση του μεγάλου κουνοβίου το 963, της Μεγίστης Λαύρας από τον όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη. Εκεί θα μονάσει τον 13ο αι. ο χαριτώνυμος μαΐστωρ Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης. Πρόκειται για τη διασημότερη φυσιογνωμία της εποχής, ο οποίος με το έργο του συνέβαλε σημαντικά στην ψαλτική αναγέννηση της εποχής και στην εξέλιξη της μουσικής σύνθεσης. Τα «Ανοιξαντάρια» που ψάλλονται αδιάκοπα μέχρι σήμερα στις αγιορειτικές αγρυπνίες, μαρτυρούν το πόσο η μουσική γραφίδα του Αγίου Ιωάννη του Κουκουζέλη επηρέασε την αγιορειτική ψαλτική παράδοση. Περισσότερα