Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015

6182 - Ομιλία Ιερομονάχου Λουκά Γρηγοριάτου στα Γρεβενά (βίντεο)

.......Στα Γρεβενά, πραγματοποιήθηκε και αυτή την Κυριακή (15-3-2015), μετά από πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ, μία ακόμη ομιλία μοναχού του Αγίου Όρους.
Παρακολουθήστε την ομιλία του Οσιολογιωτάτου π. Λουκά Ιερομονάχου της Ιεράς Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους με θέμα: «Ο λόγος του Σταυρού», στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας – Αγίου Αχιλλίου Γρεβενών.

6181 - Μάξιμος ιερομόναχος Αγιοβασιλειάτης (1915-2009)

Μάξιμος ιερομόναχος Αγιοβασιλειάτης (1915-2009)
(Φωτογραφία: Emanuele Grassi)
Η Ιερά Σκήτη του Αγίου Βασιλείου παλαιότερα αποτελούσε συγκροτημένη Σκήτη, με το Κυριακό της που λειτουργούσε κανονικά και που τιμάται στην μνήμη του Αγίου Ιεράρχου Καισαρείας Καππαδοκίας Βασιλείου του Μεγάλου. Σήμερα ενασκούνται στα εναπομείναντα Ησυχαστήρια ελάχιστοι ασκητές - ησυχαστές.
Εδώ προσήλθε το 1937, σε ηλικία 22 ετών, ο κατά κόσμον Αντώνιος Θεοδωρόπουλος του Ιωάννη, από τον Πειραιά, και εκάρη μοναχός ένα χρόνο αργότερα, το 1938, λαβών το όνομα Μάξιμος. Διάκονος και Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1969.
Στο παλιό Κυριακό της Σκήτης έζησε πολλά χρόνια με τον υποτακτικό του μοναχό Βασίλειο. «Δύο Γέροντες σεβάσμιοι, γνήσιοι εργάτες της μοναχικής ζωής, με λεπτόν λογισμόν, ποτισμένοι με το μέλι της ησυχίας». Ήταν πνευματικά τέκνα ενός μεγάλου ησυχαστού, του Γέροντος Γερασίμου Ιερομονάχου.
Το συγγραφικό έργο του Ιερομονάχου Μαξίμου Αγιοβασιλειάτη περιλαμβάνει αντιαιρετικά βιβλία, και βιβλία μέσα από τα οποία επικρίνει την αλλαγή του εορτολογίου.
Κοιμήθηκε στον Τόπο της Ιεράς αυτού Μετανοίας το 2009, σε ηλικία 94 ετών.

6180 - Γ΄ Κυριακή των Νηστειών. Της Σταυροπροσκυνήσεως