Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

6152 - Καρολίδης Παύλος, Η ενεστώσα κατάστασις εν τω Αγίω ΌρειΨηφιοποιημένο  βιβλίο
Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6151 - Ανωτέρα επισκίασις επί του Άθω: Ήτοι διηγήσεις περί των αγίων και θαυματουργών και εν Άθω δοξασθεισών εικόνων της Θεοτόκου και άλλων Αγίων.
Ψηφιοποιημένο  βιβλίο
Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6150 - Απόγνωση, αποθάρρυνση και θάρροςΣτην πνευματική μας πορεία, υπάρχει κάτι που είναι ο μεγαλύτερος σκόπελος. Και είναι τόσο πολύ σημαντικό, γιατί αυτό, εάν το προσέξει ο άνθρωπος, πολλά κερδίζει. Εάν όμως δεν το προσέξει, πολύ ζημιώνεται. Ο σκόπελος αυτός λέγεται αποθάρρυνση, απογοήτευση και βρίσκεται μέσα στην πρακτική υφή της ζωής μας. Όπως και άλλες φορές είπαμε, οι αρχές και οι γραμμές βάσει των οποίων γίνεται το ξεκίνημά μας, είναι η ορθή πίστη και η αγαθή προαίρεση. Η πρακτική όμως, η κατ’ ενέργειαν, η ενεργοποιός μερίδα του ανθρώπου, είναι εκείνη η οποία τον αποδεικνύει πιστό, δηλαδή επισφραγίζει την ομολογία του. Μέσα σε αυτή την πρακτική, ο άνθρωπος είτε προβιβάζεται και επιτυγχάνει, είτε υποβιβάζεται και χάνει. Το σημείο εκείνο το οποίο είναι τόσο επωφελές για μας, έγκειται σε τούτο, στο να μην χάνουμε το θάρρος μας, αλλά να συνεχίζουμε, παρ’ όλες τις δυσχέρειες και τις επιπλοκές που υπάρχουν μέσα στην ενεργητικότητα της πρακτικής.

6149 - Γέρων Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης: Ανταύγιες αιωνιότητος από το Άγιο Όρος«Ἀπό τόν Ἅγιο Γρηγόριο τόν Παλαμᾶ ἕως τόν Ὅσιο Παΐσιο. Ἀνταύγιες αἱωνιότητος ἀπό τό Ἅγιο Ὄρος»

6148 - Ομιλία Χριστοφόρου Μοναχού Ιβηρίτου στα Γρεβενά (βίντεο)


Στα Γρεβενά, πραγματοποιήθηκε, μετά από πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Γρεβενών κκ Δαβίδ, μία ακόμη ομιλία ιερέα του Αγίου όρους.
.......Παρακολουθήστε την «παρουσίαση» τοῦ π. Χριστοφόρου μοναχοῦ, τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἰβήρων Ἁγίου Ὅρους, που έγινε μετά τον κατανυκτικὸ Ἑσπερινὸ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (9/3) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας – Αγίου Αχιλλίου Γρεβενών: 
.......http://www.romfea.gr

6147 - Βησσαρίων ηγούμενος μονής Γρηγορίου


Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων,
ηγούμενος της μονής Γρηγορίου (1908-1974)
(Φωτογραφία: Χρήστος Ζέγκος)

Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων,
ηγούμενος της μονής Γρηγορίου (1908-1974)
(Φωτογραφία: 1953)
Πηγή φωτογραφιών: http://athosprosopography.blogspot.gr


6146 - Οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες (Μνήμη 9 Μαρτίου), προστάτες της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου