Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

6145 - Δύο βιβλία για τον Όσιο Παΐσιο δωρεάν στον υπολογιστή


6144 - Ιερά Μονή Ξηροποτάμου. Γιατί ονομάζεται έτσι;Φέρει την ονομασία από τον ιδρυτή της Όσιο Παύλο τον Ξηροποταμίτη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του Μοναχού Δωροθέου, όπως την παρουσιάζει στο βιβλίο του ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Μύηση στην Ιστορία του και τη Ζωή του, εκδ. ΤΕΡΤΙΟΣ, Κατερίνη 1986.
Οι ονομασίες με τις οποίες η Μονή γίνεται γνωστή είναι: του Ξηροποτάμου, του Ξηροποταμίου, των Αγίων Τεσσαράκοντα, του Αγίου Νικηφόρου, του Μοτζιχιάκου, του Χειμάρρου, της Αγίας Σταυρώσεως, του Χλωροποτάμου.

6143 - Υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου (φωτογραφίες)
.......Ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος, ηγούμενος της μονής Εσφιγμένου (1903-1975), υποδέχεται τον πατριάρχη Αθηναγόρα κατά τις εορτές της χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους (1963) [Φωτογραφίες: Πέτρος Εσπιελίδης]

Πηγή φωτογραφιών: http://athosprosopography.blogspot.gr

6142 - Αγαθές αναμνήσεις από το Γέροντα Στέφανο των Δανιηλαίων (2)

Ο Γέροντας του Ι. Κελλίου των Αγίων Αναργύρων Νέας Σκήτης μοναχός Δαμασκηνός συνεχίζει τις αναμνήσεις του από την αναστροφή του με το μακαριστό Γέροντα Στέφανο της Αδελφότητος των Δανιηλαίων με αφορμή την εκδημία του εις Κύριον τη 17/30η Ιανουαρίου και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του το Σάββατο της Β΄Νηστειών Εβδομάδος.

6141 - Κρίτων Χρυσοχοΐδης: Μηχανισμοί συγκροτήσεως μετοχίων


Ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών κ. Κρίτων Χρυσοχοΐδης, σε ομιλία του με θέμα: «Δημιουργώντας την οικονομική και πνευματική ενδοχώρα του Αγίου Όρους: Μηχανισμοί συγκροτήσεως μετοχίων», στο πλαίσιο του Θ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Αγιορειτική Εστία κατά τον παρελθόντα Νοέμβριο

6140 - Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 14 Νοεμβρίου
και
την δεύτερη Κυριακή
της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Διαβάστε τον βίο του Αγίου: