Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015

6134 - Μητροφάνης μοναχός Μικραγιαννανίτης
Πηγή φωτογραφίας: http://athosprosopography.blogspot.gr
Μητροφάνης μοναχός Μικραγιαν-νανίτης, ο Κρητικός (1909-1982)

Γεννήθηκε στις Αλώνες Ρεθύμνου το 1909. Το κοσμικό του όνομα ήταν Εμμανουήλ Πετράκης του Ιωσήφ και της Αριστέας.
Στο Άγιον Όρος ήλθε το 1928 και υποτάχθηκε στον διακεκριμένο μοναχό Αβιμέλεχ, γέροντα της Καλύβης της Κοιμήσεως στη Μικρή Αγία Άννα.
Μόνασε επί μακρόν στην ιερά μονή των Ιβήρων. Στο τέλος της ζωής του επανήλθε στη μετάνοιά του, όπου γηροκομήθηκε από τους παραδελφούς του.
Κοιμήθηκε ειρηνικά το 1982. Ήταν απλός και αγνός μοναχός.

6133 - Μνημόσυνο στον μακαριστό γέροντα Στέφανο των ΔανιηλαίωνΟ Γέροντας της Καλύβης Αγίων Αναργύρων Νέας Σκήτης μοναχός Δαμασκηνός μιλάει για τη μοναχική ζωή του μακαριστού Γέροντα των Δανιηλαίων με αφορμή την εκδημία του εις Κύριον τη 17/30η Ιανουαρίου και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του το Σάββατο της Β΄ Νηστειών Εβδομάδος.
Σχετικά:

6132 - Νικηφόρος μοναχός Λαυριώτης

Ο μοναχός Νικηφόρος Λαυριώτης, κατά κόσμον Παπουτσής Μηνάς του Γερασίμου και της Ελισάβετ, γεννήθηκε στην Κιουτάχεια της Μικράς Ασίας το 1902.
Στο Άγιον Όρος προσήλθε το 1927 και εκάρη μοναχός το 1935.
Υπηρέτησε δια βίου την ιερά μετάνοιά του, στην οποία και κοιμήθηκε ειρηνικά.
Πηγή φωτογραφίας: http://athosprosopography.blogspot.gr

6131 - Doens Irénée, Βιβλιογραφία του Αγίου Όρους Άθω

«Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία απόπειρα σύνταξης γενικής βιβλιογραφίας για το Άγιον Όρος. Οι υπάρχουσες βιβλιογραφίες, που εκδόθηκαν αυτοτελώς ή δημοσιεύτηκαν σε συνέχεια βιβλίων ή άρθρων, λαμβάνουν υπόψη ένα περιορισμένο μόνο τμήμα της αθωνικής βιβλιογραφίας και δεν παρέχουν καμία πληροφορία για ό,τι είχε δημοσιευτεί σχετικά με τον Άθως στις σλαβικές γλώσσες και τα ρουμανικά. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην παρούσα βιβλιογραφία για να διαπιστωθεί πόσο σημαντικό υπήρξε το ενδιαφέρον των λαών αυτών για το Άγιον Όρος.» [...]
(πατήρ Irenee Doens, 1964, μετάφρ. Α. Ν. Μακάρωφ)
Το πόνημα του αοιδίμου πατρός Irenee Doens (1907-1979), βενεδικτίνου μοναχού στη Μονή Chevetogne του Βελγίου που ταξίδεψε πολύ στις ορθόδοξες χώρες και παρέμεινε στην Ελλάδα την περίοδο 1954-55, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1964 στη Βενετία, σε ειδικό τόμο για τη χιλιετηρίδα του Αγίου Όρους, 963-1963. Διακρίνεται σε δύο τμήματα: το πρώτο περιλαμβάνει την ελληνόγλωση βιβλιογραφία (779 λήμματα) ενώ το δεύτερο καλύπτει δημοσιεύματα σε όλες εν γένει τις γλώσσες (1.860 λήμματα). Συνοδεύεται από λεπτομερές ευρετήριο.
Η βιβλιογραφία του don Irenee Doens περιλαμβάνει οτιδήποτε δημοσιεύτηκε διεθνώς σχετικά με το Άγιον Όρος και γι' αυτό καθιερώθηκε αμέσως διεθνώς ως κλασικό εργαλείο για την έρευνα του συνόλου των αθωνικών θεμάτων. Παράλληλα με άλλους παράγοντες, συνέβαλε σημαντικά στην άνθηση της αθωνικής έρευνας που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια και ευδοκίμως συνεχίζεται.

Δείτε ολόκληρο το βιβλίο εδώ: http://athoslibrary.blogspot.gr

6130 - Eκδήλωση της Π.Ε.Θεολόγων για τον Άγιο Γέροντα Πορφύριο

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 11.00 στην αίθουσα της Εταιρείας Φίλων του Λαού, Ευριπίδου 12, επίκαιρη ομιλία, με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Κρουσταλάκη και με θέμα : «Η παιδαγωγική του Οσίου Πορφυρίου».
Τον διακεκριμένο ομιλητή παρουσίασε στην εκλεκτή ομήγυρη ο Πρόεδρος της ΠΕΘ κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας.

6129 - Ο Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης είπε για την ψυχή
Η ψυχή μας μοιάζει με μια δεξαμενή γεμάτη νερό. Αν το νερό το ρίξεις προς τα λουλούδια, δηλαδή τις αρετές, το δρόμο του καλού, θα ζεις την αληθινή χαρά και θ’ ατροφήσουν οι κακίες, τ’ αγκάθια. Αν, όμως, ρίξεις το νερό προς τα αγκάθια, αυτά θ’ αναπτυχθούν και θα σε πνίξουν και θα μαραθούν όλα τα λουλούδια.
Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης