Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

6114 - Πνευματική ομιλία του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος στη ΘεσσαλονίκηΣειρά πνευματικών ομιλιών εν μέσω της μεγάλης τεσσαρακοστής ξεκίνησε τον ενοριακό ναό Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης. Ο κύκλος ξεκίνησε τη Δευτέρα 2 Μαρτίου με μια βαρυσήμαντη ομιλία του καθηγουμένου της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτη. Αλεξίου.
Ο πνευματικώς προϊστάμενος του ιερού ναού καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον καθηγούμενο της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Όρους, ενώ πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον ιερό ναό για να ακούσει την πνευματική ομιλία. Συνέχεια: http://www.amen.gr/article20756

6113 - Στο νοσοκομείο της ρωσικής Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος (φωτογραφία του 1910)


6112 - Διεκόπη η δίκη του Γέροντα Εφραίμ λόγω του αδιαχώρητου στην αίθουσα. Μητροπολίτες, Ηγούμενοι, Κληρικοί, Μοναχοί και λαϊκοί στο πλευρό του.Για τις 23 Μαρτίου διέκοψε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών τη δίκη για την υπόθεση των ανταλλαγών της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου με το ελληνικό Δημόσιο, η οποία άρχισε το πρωί της Δευτέρας σε μία κατάμεστη αίθουσα, με την παρουσία δεκάδων Μητροπολιτών, Ηγουμένων, ιερέων, μοναχών, λαϊκών και με βασικούς κατηγορούμενους τον Ηγούμενο Εφραίμ και τον Μοναχό Αρσένιο.
Μεταξύ άλλων παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ, ο Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, ο Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο Μητροπολίτης Λευκάδος κ. Θεόφιλος, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, Κηρυνείας Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος. Επίσης Ηγούμενοι μονών του Αγίου Όρους κι εκτός, όπως οι Ηγούμενοι Ελισσαίος Σιμωνοπετρίτης, Νικόδημος Φιλοθεΐτης, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κορώνης Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, ο Ηγούμενος της μονής Ομπλού Νεκτάριος. Επίσης το παρών έδωσαν ο Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος και ο Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος
Τελικά η δίκη για την υπόθεση της Ι.Μ. Βατοπαιδίου διεκόπη για τις 23 Μαρτίου ώστε να βρεθεί κατάλληλη αίθουσα.

6111 - Δελτίον Αγιορειτικών χειρογράφωνΕκδιδόμενον υπό Αθανασίου ή Σπυρίδωνος Λαυριώτου, ιατρού. Εκ του Τυπογραφείου Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους Άθω, 1932, σελ. 32.
Σχήμα 0,22x0,15.
Περιλαμβάνει τμήμα από το Μέγα Γεροντικόν. Το 1934 εκδίδονται στη Θεσσαλονίκη, τύποις Ευστ. Στουγιαννάκη, Οδός Παπαμάρκου 46, και άλλα δύο τεύχη σελ. 32 και 32.
  


πηγή φωτ. http://eliaserver.elia.org.gr6110 - Το Άγιο Όρος και η Ηγεμονία της Βλαχίας (6)Μια άλλη πολύ στενή σχέση είχε η Κοινότητα του Αγίου Όρους με τη Βλαχία, της οποίας ο ηγεμόνας είχε αφιερώσει πρός τα 20 μοναστήρια του Άθωνος τη μονή Κοτροτσανίου στο Βουκουρέστι. Η αφιέρωση έγινε στις 15 Οκτωβρίου 1682 από τον Σερμπάν Καντακουζηνό. Το αφιερωτικό κυρόβουλλο του ηγεμόνα σώζεται  ανάμεσα στα λυτά έγγραφα του αρχείου του Πρωτάτου και την ανάλυσή του θα κάνουμε λίγο πιο κάτω[42].

6109 - Άγιος Ιωακείμ ο Παπουλάκης (1786-1868)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 2 Μαρτίου