Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

6102 - Το Μεγάλο Μεγαλυνάριο της Θεοτόκου (ψάλλει ο Βατοπαιδινός Χορός)Στο βυζαντινό λειτουργικό τυπικό ανήκουν η Θεία Λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και των Προηγιασμένων Δώρων. Η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου τελείται 10 φορές κατά την διάρκεια του εκκλησιαστικού έτους. Πέντε από αυτές είναι κατά τις πέντε Κυριακές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, γεγονός που μαρτυρεί και το ιστορικό βάθος της Θείας Λειτουργίας. Επίσης τελείται το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης και του Μεγάλου Σαββάτου, την παραμονή των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων και την ημέρα της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου, την 1η Ιανουαρίου. Περισσότερα

6101 - Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών: Οι Αγιορείτες ομιλητές στους πέντε Κατανυκτικούς Εσπερινούς της Μεγάλης ΤεσσαρακοστήςΕυχαριστώ Αντώνη

6100 - Αγιορειτικά περιοδικά και δελτία
3405 - Αγιορειτικόν περιοδικόν Ο ΑΘΩΣ. Ιστορικό τεύχος6099 - Αγιορειτικόν Ημερολόγιον.......Εκδίδεται υπό της συνοδίας Σάββα ιερομονάχου. Εν Καρυαίς Αγίου Όρους, τύποις Ι. Χατζηϊωάννου, Κολοκυνθούς 2, Αθήναι 1927. Σχήμα 0,20,50x0,14.
.......Περιελάμβανε ύλη θεολογική, εκκλησιαστική ιστορία, μοναχολόγια κλπ. Αναφέρεται και έκδοση 1932 (έτος στ΄).
Πληροφορίες: Ι.Μ. Χατζηφώτη,
 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, εκδ. Δημ.Ν. Παπαδήμα, Αθήνα, 1999
Πηγή φωτογραφιών: http://eliaserver.elia.org.gr

6098 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον Μάρτιο

Κυριακή 1 Μαρτίου

Δευτέρα 2 Μαρτίου

Πέμπτη 5 Μαρτίου

6097 - Μοναχός Δαμασκηνός Αγιαννανίτης († 29 Φεβρουαρίου 1916)

Η καταγωγή του μακαρίου αυτού ανδρός ήταν από το Αιβαλί της Μ. Άσίας. Υπήρξε υποτακτικός του Γέροντος Ονουφρίου του Κυπρίου. Ησύχαζε σε μία σπηλιά μεταξύ των Καλυβών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Υπαπαντής του Κυρίου. Με την τέλεια ησυχία καθάρισε το νου του από κάθετι το γήινο κι έγινε διδάσκαλος της νοεράς προσευχής.
Φλεγόμενος από θείο έρωτα ζήτησε άδεια από τον παπα-Μηνά τον Μαυροβούνιο (†1916) να του δώσει ευλογία να μεταβεί σε ακόμη πιο ησυχαστικό τόπο, για ν’ αφοσιωθεί πιο πολύ στον Χριστό.

6096 - Γέροντας Διονύσιος Χρηστίδης (1830 – 28/2/1902)

Ο Γέροντας Διονύσιος Χρηστίδης, αναμφισβήτητα, θεωρείται ο θεμελιωτής του κυπριακού Κοινοβιακού μοναχισμού. Γεννήθηκε το 1830 στην ενορία της Λευκωσίας Αγιος Κασσιανός, από γονείς που κατάγονταν από το νησί Τήνος. Πολλά στοιχεία για την παιδική και εφηβική του ηλικία, παραμένουν άγνωστα. Γύρω στο 1860 βρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου, όπου υπηρετούσε ως αρχιδιάκονος κοντά στο Μητροπολίτη Κιτίου Μελέτιο Μοδινό (1846–1864).
Ποθώντας τη μοναστική και περισσότερη την ασκητική ζωή, ο ρασοφόρος Διονύσιος, αναχώρησε από την Κύπρο για το περιβόλι Της Παναγίας.