Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

6082 - Εικόνα του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη παρέλαβε στη Σμύρνη ο ΠατριάρχηςΜε ιδιαίτερη συγκίνηση παρέλαβε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά την χοροστασία Του κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Ασώτου στο ναΐδριο της Αγίας Φωτεινής στην Σμύρνη εικόνα φορητή εικόνα του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη. 
Η εικόνα είναι έργο του αρχιμ. Αμβροσίου Γκορέλοβ, προΐσταμένου του Ιερού Ησυχαστηρίου του Αγίου Σεραφείμ του Σαρόφ, στην Σκουριώτισσα της Κύπρου.

6081 - Αγιορειτικόν Περιοδικόν «Ο Άθως»


Πηγή φωτογραφίας: http://eliaserver.elia.org.gr

Τριμηνιαίον αγιορειτικόν περιοδικόν.
Υπό Σπυρίδωνος (= Αθανασίου) Λαυριώτου (Καμπανάου), του ιατρού (†1940) [βλέπε στο τέλος, στα σχετικά].
Σχήμα 0,20.50x0,14.50
Έτος Α΄, τεύχη α΄-β΄. Εν Αγίω Όρει 1919. Τύποις «Νομικής» Πέτρ. Λ. Βεργιανίτου, Αθήναι 1920. Έμμετρον ψυχοθεραπευτικόν: Η Διόπτρα (Βιβλιοθήκη Ι. Μονής Αγίου Παύλου, αριθμ. 5109).
Τεύχη γ΄-δ΄: Ερμηνεία των Αναστασίμων κανόνων του Ιερού Δαμασκηνού, στο ίδιο τυπογραφείο, 1921 (Βιβλιοθήκη Ι. Μονής Αγίου Παύλου, αριθμ. 5110).
Τεύχη ε΄-στ΄: Αγιορειτική Πολιτεία Ιωακελιμ Ιβηρίτου, Τυπογραφείον Ιωάννου Κουμένου, Λεωφ. Βας. Κωνσταντίνου αριθ. 2, Θεσσαλονίκη 1921.
Τεύχος ζ: ;
Τεύχη η΄-θ΄: Αλφαβηταλφάβητος Μελετίου του Ομολογητού- Κυρίλλου Προηγουμένου Λαυριώτου. Στίχοι εις την Βιβλιοθήκην της Λαύρας, εν Αγίω Όρει 1928 [βλέπε στο τέλος, στα σχετικά].
Περίοδος Β΄, παράρτημα α΄: Απολυτίκια και Κοντάκια του όλου ενιαυτού μη περιεχόμενα εν τοις ωρολογίοις τοις εντύποις, Τύποις «Νέα Ελληνική Ηώς» Ι. Χατζηϊωάννου, Αθήναι 1929 (Βιβλιοθήκη Ι. Μονής Αγίου Παύλου, αριθμ. 4965).
Παράρτημα β΄: Προσκυνητάριον της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, εν Αγίω Όρει 1930.
Παράρτημα γ΄: Ψαλτήριον ιαμβικόν Ιωσήφ Τορνόβου, εν Αγίω Όρει 1931 (στο εξώφυλλο 1930).

6080 - Ο Πνευματικός Λεόντιος, ο Λακκοσκητιώτης (†1876)Ο π. Λεόντιος γεννήθηκε στην Ουκρανία. Ένα χρόνο μετά την γέννηση του εκοιμήθη η μητέρα του, και ο πατέρας του τον έδωσε σ’ έναν πλούσιο άτεκνο Μολδαβό. Σε ηλικία είκοσι δύο ετών ο π. Λεόντιος δραπέτευσε από τον παιδαγωγό του και κρύφθηκε στην Μονή Καλνταρουσάνι, που βρίσκεται σε απόσταση είκοσι βέρστια από το Βουκουρέστι. Εκεί έζησε δεκαέξι χρόνια. Κατόπιν κατευθύνθηκε προς το Άγιον Όρος μαζί με έναν φίλο του, τον οποίον ο ίδιος αργότερα έκειρε μοναχό, δίδοντας του το όνομα Αντώνιος. Οι δύο μοναχοί εγκαταστάθησαν στην Μολδαβική Σκήτη Λάκκου, όπου ο π. Λεόντιος έζησε ως την κοίμησή του, τριάντα πέντε έτη.

6079 - Οδοιπορικό στην Αθωνική γη

Υπό Δημητρίου Π. Λυκούδη,
Θεολόγου – Φιλολόγου, Υπ. Δρος Παν/μίου Αθηνών
Καυχιόμασταν συχνά στους συνοδοιπόρους και συνταξιδιώτες μας και υποστηρίζαμε ότι το  Άγιον Όρος το ¨περπατήσαμε¨. Θεωρούσαμε και πιστεύουμε ακόμη, ότι έχει και προσδίδει αλλοτινή ευλογία ο κόπος της οδοιπορίας, ν΄ ακολουθήσεις τα μονοπάτια εκείνα, πάντοτε βέβαια με κάποιον έμπειρο-οδηγό  προσκυνητή, να κουραστείς έως ότου φθάσεις στο μοναχικό σου προορισμό: «Αν δεν ιδρώσεις και δεν πονέσουν τα πέλματά σου, Άγιον Όρος δεν εγνώρισες», συνήθιζαν να συμβουλεύουν οι παλαιότεροι Αγιορείτες!

6078 - Ιερά Μονή Φιλοθέου


Άγιο Όρος. Άλογο δίπλα στη Μονή Φιλοθέου.
Φωτογράφος Φραντζής, Λέων
Πηγή: http://eliaserver.elia.org.gr6077 - Ιωάννης ιερομόναχος Κολιτσιώτης (1906-1996)

Ιωάννης ιερομόναχος Κολιτσιώτης (1906-1996)