Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

6067 - Ενώχ μοναχός Καψαλιώτης (1895-1979)


Ενώχ μοναχός Καψαλιώτης (1895-1979)
Ο άγιος Ρουμάνος ασκητής Ενώχ
έφερε να πουλήσει
σουσούρες στο κονάκι
κι ο Γέροντας τον δοκίμαζε
να τις αφήσει ευλογία.
Οι θάμνοι του Θεού είναι,
εγκώ τον κόπο μόνο έβαλα,
να 'ναι ευλογημένο, είπε,
και χάθηκε το δρόμο για τη Σκήτη.
Την άλλη ημέρα στις Ώρες
ο Γερο-Ενώχ κατά Χριστόν σαλός κοιμήθηκε
κι ο Επίτροπος
έμεινε να μετράει το χρέος...
Ι.Μ. Χατζηφώτης


Ο γέρο Ενώχ ήταν ρουμάνος. Ζούσε στις Καρυές, σε δωμάτιο που του παραχωρούσαν άλλοι μοναχοί στα κελλιά τους. Έφτιαχνε σκούπες από αγριόχορτα (μια απ' αυτές εκτέθηκε το 1997 στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση των αγιορειτικών κειμηλίων). Τις έδινε σε κάποια μοναστήρια, με αντάλλαγμα λίγα τρόφιμα. Αυτά δεν τα ήθελε για τον εαυτό του αλλά για κάποιους ασκητές που ζούσαν στο δάσος, απομονωμένοι κι άγνωστοι στους πολλούς.
Ήταν ρακένδυτος, γεμάτος ψύλλους. Δεχόταν με ευγνωμοσύνη ό,τι του έλεγαν ή του εδιναν. Όταν ένας ηγούμενος τού είπε ότι οι μοναχοί της μονής τον αγαπούν, απάντησε: «Δε βαριέσαι. Ο μοναχός είναι σαν τον σκύλο. Είτε του δώσεις ένα κομμάτι ψωμί, είτε μια κλωτσιά, το ίδιο καλό του κάνεις».

6066 - Ο ζωγράφος Tim Vyner και το έργο του στο Άγιον Όρος


Συνεχίζεται η Έκθεση ζωγραφικών έργων του βρετανού ζωγράφου Tim Vyner στην Αγιορειτική Εστία. Όσοι βρεθούν στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας στον α΄ όροφο του κτιρίου Νεδέλκου θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά έργα ζωγραφικής (ακουαρέλες), ψηφιακά έργα σε iPad καθώς και πολλά σκίτσα και προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη που χρησιμοποίησε κατά την διάρκεια των ταξιδιών του στο Άγιον Όρος.

6065 - Σαν σήμερα, το 2011, εκοιμήθη ο Δικαίος της Ιεράς Σκήτης Τιμίου Προδρόμου, Γέροντας Πετρώνιος