Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

6054 - Σούρουπο στη ΣιμωνόπετραΥπό Δημητρίου Π. Λυκούδη,
Θεολόγου – Φιλολόγου, Υπ. Δρος Παν/μίου Αθηνών
Ήταν ένα διάστημα που επισκεφθόμουν το Άγιον Όρος κάθε μήνα. Κατέφευγα και αποθήκευα εκεί τις υποσχέσεις και τους φόβους μου, τις ανησυχίες, τα λάθη, κάθε αντίλογη και οξύμωρη σκέψη. Άλλωστε, πολλές από αυτές, χρόνια με ¨ταλαιπωρούσαν¨ και ευτυχώς, ακόμη και σήμερα, με λυπήθηκε ο Πανάγαθος Θεός, μού της παρέδωσε ως δωρεά, δωρεά στον αμαρτωλό, δωρεά στον άνθρωπο! «Ολίγον κατ΄ολίγον» με συμβούλευε ο γέροντάς μου, «ολίγον κατ΄ολίγον  και θα διδαχθείς από τα λάθη σου. Φθάνει όμως να κρατήσεις το ¨αφήφιστον¨.

6053 - Οσμήν ευωδίας Αγιορείτικης«Οσμήν ευωδίας Αγιορείτικης» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Δημήτρη Λυκούδη. Ο Δημήτρης Λυκούδης είναι Φιλόλογος και Θεολόγος και υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον τομέα της Ψυχολογίας της Θρησκείας.
Πρόκειται για μία λογοτεχνική καταγραφή σε ημερολογιακό ύφος όσων η διανοητική ακρασία του συγγραφέα κατέγραψε από την πρώτη του επίσκεψη στο Άγιον Όρος, το Μάρτιο του 1995. Στις 125 σελίδες του, ο αναγνώστης συνοδοιπορεί με τον συγγραφέα στα αγιορείτικα μονοπάτια, οσφραίνεται θυμίαμα εύοσμο, διανθισμένο με νωπό από τη βροχή χώμα και αγιορείτικα καυσόξυλα. Οι δε αναφορές σε χαρισματικούς γέροντες επισφραγίζουν και μετουσιώνουν το οδοιπορικό σε μονοπάτια ουράνια!

Σχετικά:

6052 - Έκθεση Στράτου Καλαφάτη στην ΑθήναΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
.......ΤΗΛ. 210 3234 267 
.......FAX  210 3234 282
.......www.miet.gr
.......e-mail : miet2@otenet.gr 
Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ 
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του Στράτου Καλαφάτη: 
ΑΘΩΣ / ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ 
την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015, στις 8 μ.μ.
(Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου).

6051 - Η ουσία της απογνώσεως (Αρχ. Σωφρόνιος Σαχάρωφ του Έσσεξ)


Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος (Σαχάροφ) (1896-1993),
ως νέος μοναχός στη μονή Αγίου Παντελεήμονος
(Φωτογραφία: εργαστήριο μονής Αγίου Παντελεήμονος)

...Όταν μιλώ για "απόγνωση", δεν εννοώ κάποια σκυθρωπότητα, κάποια δυσφορία σαν από δυσπεψία, αϋπνία κλπ... Όχι. Η ουσία της απογνώσεως είναι η απώλεια της ελπίδας, της "προσδωκίας" να φθάσουμε τη θεία αιωνιότητα. Οι άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Κυρίως οι άνθρωποι του "πολιτισμένου", "ουμανιστικού" αιώνα μας... Να "σκοτώσει" όμως κάποιος εντελώς μέσα του την ικανότητα του ανθρωπίνου πνεύματος να προσλάβει την αιωνιότητα δεν είναι σε όλους κατορθωτό. Και εκείνοι που το κατόρθωσαν, ζουν όπως ζουν και τα ζώα. Εκείνοι όμως που δεν το κατόρθωσαν, ζουν σε καταστάσεις κρυφής εσωτερικής συγκρούσεως...
...Τελώντας την Λειτουργία προσεύχομαι βεβαίως για όλο τον κόσμο και δεν αμφιβάλλω ότι, ωσότου προσφέρεται στον κόσμο αυτό η θυσία αυτή της αγάπης, ο κόσμος θα διατηρηθεί στην ύπαρξή του. Όταν όμως θα παύσει να προσφέρεται η θυσία αυτή, τότε αναπόφευκτα ο κόσμος θα κατακαεί στο πυρ του γενικού μίσους. Ναι, ακόμη και ως σήμερα δεν βλέπουμε στους αιώνες που πέρασαν τέτοια εποχή, κατά την οποία ο Χριστιανισμός έγινε σοβαρά δεκτός από τις ανθρώπινες μάζες. Μπορούμε ακριβέστερα να πούμε ότι η απουσία της αγάπης του Χριστού από τις ψυχές εκείνων που με τη βία επάνω στους πιο αδύνατους άρπαξαν την εξουσία, οδήγησε στις φοβερές παραμορφώσεις όλης της ζωής της ανθρωπότητας, και εξαιτίας αυτού έγινε αδύνατη σε όλους η σαφής αίσθηση της παρουσίας του Θεού. Στην τύφλωση από το μίσος οι άνθρωποι χάνουν τελείως την αίσθηση αυτή, και τότε γι’ αυτούς «πεθαίνει ο Θεός». Για την επιβεβαίωση της σκέψεώς μου έστρεψα από πολλού ήδη την προσοχή μου στο ότι και τα τέσσαρα Ευαγγέλια αρχίζουν με αναφορά στην προφητεία του Ησαΐου:

6050 - Είσοδος της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Κουκουζέλισσας στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας (βίντεο)

H Ιερά και σεβάσμια εικόνα της Παναγίας της Κουκουζέλισσας, εισέρχεται στο Καθολικό της Μονής, 3 φορές τον χρόνο. Την Παραμονή των Χριστουγέννων και παραμένει μέχρι και την ημέρα της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη. 
Η δεύτερη έλευση της Θαυματουργού εικόνας εισέρχεται την Παραμονή της Αναστάσεως του Χριστού και παραμένει στο καθολικό μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.
Τέλος η Ιερά εικόνα επισκέπτεται με μεγαλειώδη πομπή - όπως κάθε φορά άλλωστε - το καθολικό της Μονής στην στον μεγάλο Εσπερινό παραμονή της Εορτής του ιδρυτή και κτήτορα της μονής μας του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω Λαμψάντος, και παραμένει μέχρι και τα Κτητορικά.

6049 - Η Ι. Μονή Τριών Ιεραχών Ιασίου και το Άγιο Όρος (4)

Αργότερα, οι Φαναριώτες ηγεμόνες θα επιβληθούν χάρη στις ευεργεσίες προς το μολδαβικό αυτό μοναστήρι. Έτσι, έδιναν 150 τάληρα ετησίως, για να αγοράζονται 200 οκάδες κεριού, το 1744 ο Μιχαήλ Ρακόβιτσας, το 1763 ο Κωνσταντίνος Τσεχάνος και το 1775 ο Αλέξανδρος Ιωάννης Υψηλάντης[28]. Από τον Νικόλαο Μαυροκορδάτο της Μολδαβίας έλαβε η Μεγάλη Σύναξη 200 γρόσια ετησίως, το 1714. 

6048 - Φωτογραφίες από την Πανήγυρη των Τριών Ιεραρχών στην Αθωνιάδα6047 - Στο Βόλο ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός
Την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος επισκέπτεται το τριήμερο 17-19/2 ο Αρχιμανδρίτης  Εφραίμ, Ηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.
Την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου, στις 5.30μ.μ. ο Γέρων Εφραίμ  προεξήρχε της Ακολουθίας του Εσπερινού στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου.
Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου ο π. Εφραίμ θα λειτουργήσει στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου.