Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015

6038 - Περιμένοντας στο Αρχονταρίκι της Μονής Δοχειαρίου

  Σε μια μου επίσκεψη στο Άγιον Όρος, στη διαδρομή επιστροφής για την Ουρανούπολη, πήγα  να προσκυνήσω στην Μονή Δοχειαρίου.  Ως γνωστό στη Μονή Δοχειαρίου φυλάσσεται η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Γοργουπηκόου.
   Περιμένοντας  το μικρό βαπόρι περίμενα στον περίβολο της Μονής της γραμμής για να επιστρέψω στην Ουρανούπολη, γιατί υπήρχε καθορισμένη ώρα που θα μας έπαιρνε.  Κάποια στιγμή φάνηκε από τη μεγάλη Πύλη του Μοναστηριού ένας Επίσκοπος.  Εξ’ όσων είχαν συμβεί μετά, ο Επίσκοπος είχε απλά κατεβεί στη Μονή Δοχειαρίου για προσκύνημα, καθ’ οδό προς τη Μονή που ήταν προσκεκλημένος.  Ο Ηγούμενος του Μοναστηριού Γέροντας Γρηγόριος, που έτυχε εκείνη τη στιγμή να βρίσκεται εκεί κοντά, φώναξε ένα καλογέρι να σημάνει τις καμπάνες. Είναι αγιορείτικη συνήθεια  όταν ένας Επίσκοπος επισκέπτεται ένα Αγιορείτικο Μοναστήρι να σημαίνουν οι καμπάνες.

6037 - Ο Μοναχισμός, φύλακας και υπερασπιστής των εικόνων

Ο Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης μιλάει για τον ρόλο του Μοναχισμού ως φύλακα και υπερασπιστή των εικόνων.
Τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου στις 13:00, στην εκπομπή «Θεανθρώπινη Σοφία».

6036 - Ο Όσιος Παΐσιος για τα άρρωστα παιδιά (Σήμερα Ημέρα Παιδικού Καρκίνου)

- Γέροντα, αυτό το άρρωστο παιδάκι, που έφεραν σήμερα οι γονείς του, πολύ ταλαιπωρείται.
- Ε, σιγά-σιγά θα ξεπεράση την αρρώστια του, αλλά θα του μείνη μια ευαισθησία, για να θυμάται την αρρώστια του, και αυτή η ευαισθησία θα το βοηθάη πνευματικά.
- Και τα παιδάκια, Γέροντα, που έχουν λευχαιμία πολύ υποφέρουν.
-Αυτά πολύ τα βοηθάει η Θεία Κοινωνία. Πολλά παιδάκια ξεπέρασαν την αρρώστια τους με την Θεία Κοινωνία. Όταν διαβάζουμε τον 145ο Ψαλμό[1], με τον οποίο παρακαλούμε τον Θεό να σταματήσουν οι αιμορραγίες, να προσευχώμαστε να βοηθήση ο Θεός τα παιδάκια που έχουν λευχαιμία, αλλά και να υπάρχη αίμα στα νοσοκομεία για τα παιδιά που έχουν μεσογειακή αναιμία. Τα παιδιά αυτά περνούν μαρτύριο μεγαλύτερο και από το μαρτύριο των παιδιών που έσφαξε ο Ηρώδης[2]. Τα παιδάκια έχουν καθαρό μισθό από την ταλαιπωρία της αρρώστιας, γιατί δεν έχουν αμαρτίες.

6035 - Φωτογραφία του Αγίου Παϊσίου στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (†1994), επίσκοπος Αθανάσιος Γιέφτιτς και ιερομόναχος Ισαάκ (†1998) 
στη μονή Σταυρονικήτα (δεκαετία 1970)
(Πηγή: Ava Justin, vreme je isećak većnosti, Βελιγράδι 2006)
Δημοσίευση φωτογραφίας:

6034 - Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης ο Κουλακιώτης (†1776)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 15 Φεβρουαρίου