Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015

6033 - Αυθεντικές και «πειραγμένες» φωτογραφίες του Αγίου Παϊσίου

Συχνά υπάρχει κάποια μικρή ιστορία πίσω από μία φωτογραφία.
Είναι γνωστό και θα το θυμούνται όσοι είχαν την Ευλογία να τον συναντήσουν, πως ο Γέροντας Παΐσιος απέφευγε να φωτογραφηθεί. Ελάχιστες είναι οι φωτογραφίες στις οποίες γνώριζε και επέτρεπε να τον φωτογραφίσουν. Οι περισσότερες είναι από μακριά ή από σημείο που δεν αντιλαμβανόταν τον φωτογράφο. Με την ευρεία χρήση των προγραμμάτων επεξεργασίας των φωτογραφιών, πολλές από τις πρωτότυπες τροποποιήθηκαν με σκοπό να βελτιωθούν αλλά το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί η αυθεντικότητα.

6032 - Τιμώντας την μνήμη του αγιορείτη μοναχού ΜωυσήΤιμώντας την μνήμη του μακαριστού λογίου αγιορείτη μοναχού Μωυσή, ο Πανελλήνιος Σύλλογος «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ» οργανώνει στην Αρχαιολογική εταιρεία Αθηνών (Πανεπιστημίου 22), εκδήλωση αφιερωμένη στη μορφή και το έργο του μακαριστού γέροντα. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την 20ην Φεβρουαρίου 2015, ημέρα Παρασκευή και ώρα 7 μ.μ.
Για το πολύπτυχο έργο και την μοναχική πολιτεία του μακαριστού Γέροντα Μωυσή έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν με σύντομη εισήγηση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος,  ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ και ο Ιερομόναχος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους π. Ιερώνυμος.

6031 - Ο Αγιορείτης Γέροντας Σωφρόνιος μιλά για τον βίο του


.......Ομιλεί ο ίδιος ο Γέρων Σωφρόνιος Σαχάρωφ για την γνωριμία του με τον Άγιο Σιλουανό στην Ι. Μ. Αγίου Παντελεήμονος, την συγγραφή του βίου του, την αναχώρησή του από το Άγιον Όρος , την αρρώστια του και την ίδρυση της Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ


Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος (Σαχάροφ) (1896-1993), ως ιεροδιάκονος, 
και ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (†1938) στη μονή Αγίου Παντελεήμονος
(Φωτογραφία: εργαστήριο μονής Αγίου Παντελεήμονος, 1933)  http://athosprosopography.blogspot.gr

6030 - Αθωνιάδα - Παιχνίδι στο χιόνι (βίντεο)


6029 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος. Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Αγίου Παύλου.
Αγρυπνία θα τελεσθεί απόψε στο Άγιο Όρος για την αυριανή εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου (2/15 Φεβρουαρίου).
Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Αγίου Παύλου.

6028 - Τα Μνημόσυνα και η ωφέλειά τουςΜία αρχαία και σταθερή παράδοσις της Εκκλησίας μας είναι η δέησης για τους νεκρούς. Η διήγησης τού Ιερού Ευαγγελίου για την Θεία και φρικτή Μεταμόρφωση του Κυρίου παρουσιάζοντας μας τον Μωυσή και τον Ηλία, καθώς και η παραβολή του Λαζάρου και του πλουσίου, μας δείχνουν καθαρά ότι οι νεκροί διαθέτουν τέλεια συνείδηση.
.......Η ζωή περνώντας από τον θάνατο συνεχίζεται. Αυτοί πού φεύγουν διατηρούν την πνευματική τους επικοινωνία με τα μέλη της Εκκλησίας πού βρίσκονται στη διά μέσου της κοινής αγάπης στο Χριστό. Αυτή η αγάπη συνδέει σε ένα σύνολο τούς πιστούς. Τούς συνδέει διότι η Εκκλησία είναι μία και έχει κεφαλή της το Χριστό. Περισσότερα

6027 - Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Η συμμετοχή στις ιερές ακολουθίες είναι μία διδασκαλία, είδος σχολείου!H ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΥ
Ἐγώ ἐπιμένω σέ ὅλους, νά πηγαίνουν, ἄν ὄχι σέ ὅλες τίς ἀκολουθίες, τουλάχιστον στήν θεία λειτουργία. Κάποιος, ὅταν τόν ρώτησα τί κάνει τήν ὥρα πού θά ἔπρεπε νά βρίσκεται στήν ἐκκλησία, μοῦ ἀπάντησε: «Βλέπω τηλεόραση»! Καί τότε τοῦ εἶπα: «Πρόσεξε, αὐτό σημαίνει ὅτι μπροστά σου ἔχεις τήν τηλεόραση, ἐνῶ στό Θεό ἔχεις γυρίσει τήν πλάτη σου. Ἄλλαξε λοιπόν. Πήγαινε στήν ἐκκλησία, ὥστε νά ἔχεις μπροστά σου τό Θεό, καί πίσω σου τήν τηλεόραση».
Οἱ ἄνθρωποι πολλές φορές κάνουν ἀπρόσεκτα κάποια πράγματα. Ἄν ρωτήσεις κάποιον, γιατί δέν πηγαίνει στήν ἐκκλησία, σπάνια θά ἀκούσεις ὅτι δέν πιστεύει καί γι᾿ αὐτό δέν πηγαίνει στήν ἐκκλησία. Στήν πραγματικότητα ὅμως, αὐτός εἶναι ὁ λόγος πού δέν πηγαίνει στήν ἐκκλησία.
Δέν πηγαίνει, γιατί:

6026 - Οσιομάρτυς Δαμιανός ο Νέος (†1568)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 14 Φεβρουαρίου