Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015

6016 - Οι Μητροπολίτες Καβάλας και Δράμας στην Πανήγυρη της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους


.......Με λαμπρότητα και κατά την αγιορείτικη τάξη και παράδοση θα εορταστεί και φέτος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο κατά το βυζαντινό ημερολόγιο η Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Υπαπαντής στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους.
 

6015 - Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου. Γιατί ονομάζεται έτσι;Άλλες ονομασίες του μοναστηριού είναι: «Μονή του βοεβόδα», «Λαύρα των Ρουμανικών χωρών» και «Μονή του Χαρίτωνος».
Σχετικά με την ονομασία που επικράτησε μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει για την ώρα μια τελική και γενικά παραδεκτή εξήγηση. Οι ερευνητές διαφωνούν ακόμη μεταξύ τους και προτείνουν πολλές και διάφορες γνώμες για την ιστορικοφιλολογική ερμηνεία της λέξεως. Οι περισσότεροι ακολουθώντας βασικά την άποψη του Ουσπένσκυ, δέχονται την ίδρυσή του από ένα Τούρκο με το όνομα Κουτλουμούς, που έζησε στο τέλος του 13ου αιώνα και έγινε χριστιανός με το νέο όνομα Κωνσταντίνος.

6014 - Η τέχνη του Αγίου Όρους στο Τελλόγλειο

.......Το Διοικητικό Συμβούλιο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. και ο γενικός διευθυντής της artionrate σας προσκαλούν στα εγκαίνια της Έκθεσης:

Η τέχνη του Αγίου Όρους στο Τελλόγλειο.
Έργα σύγχρονων αγιογράφων και μοναχών
την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015 στις 19:00. 
....
...Η έκθεση παρουσιάζει έργα κορυφαίων καθηγητών Αγιογραφίας – αποφοίτων της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Όρους – και έργα αγιογράφων μοναχών.

6013 - Δωρεές Μολδαβών Ηγεμόνων στο Άγιο Όρος (3)Σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο ήρθε για ολόκληρο το Άγιον Όρος η μεγάλη δωρεά του Μολδαβού ηγεμόνα Βασιλείου Λούπου. Αναφερόμαστε στην αφιέρωση της μεγαλειώδους του μονής των Τριών Ιεραρχών στο Ιάσι, κατά το 1641[17], αφού ο πρίγκιπας είχε πληρώσει τους φόρους όλων των Αγιορειτικών μονών προς τους Τούρκους. Η πληρωμή αυτή δεν έγινε, βέβαια, ξαφνικά, αλλά βαθμιαίως, κατά τη διάρκεια όλης της ηγεμονίας του (1634-1653)[18]. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθανάσιος Πατελάρος έγραφε σ’ένα γράμμα, που ο Μελέτιος Συρίγος το έφερε στη Μόσχα, πολύ εγκωμιαστικά λόγια για τον ηγεμόνα: “αρωγός προς όλους εκείνους που του ζητούσαν κάτι, που είχε πάντα το θησαυροφυλάκιό του ανοικτό και η ευσπλαχνία του αγκαλιάζει γεναιόδωρα όλους τους φτωχούς.