Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015

6003 - Άγιος Παΐσιος – Σπουδές και αποκατάσταση- Γέροντα, πολλά παιδιά δυσκολεύονται να προχωρήσουν στις σπουδές τους, όταν δεν έχουν αποφασίσει ποια ζωή θα ακολουθήσουν. Τους απασχολεί συνέχεια αυτό το θέμα και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στο διάβασμά τους.
- Εγώ, όταν κάποιος νέος έχη τέτοια προβλήματα, του λέω: «Ξέρεις ότι σήμερα υπάρχουν κάτι μεγάλα ψυγεία; Να βάλης λοιπόν αυτό το θέμα σε ένα τέτοιο ψυγείο, μέχρι να τελειώσης τις σπουδές σου. Δεν σου λέω να πετάξης αυτά που σε απασχολούν, αλλά να τα φυλάξης εκεί, μέχρι που να τελειώσης. Αν δεν προσέξης τώρα την μελέτη σου, τις σπουδές σου, οι φίλοι σου θα τακτοποιηθούν, θα ηρεμήσουν, και μετά θα κάνουν κομποσχοίνι για σένα, για να τακτοποιηθής». Χρειάζεται πολύ να προσέξουν, γιατί αυτό είναι τέχνασμα του εχθρού, για να δημιουργή περισπασμούς.

6002 - Νέα Σκήτη. Πορτοκαλιές στο χιόνι
Οι φωτογραφίες είναι του Herman Voogd από την επίσκεψή του την πρωτοχρονιά του 2015. Περισσότερες φωτογραφίες εδώ: 1676 – Oranges in a white world

6001 - Η παραβολή του Ασώτου Υιού. Βιβλίο του Αρχιμ. Βασιλείου, Προηγουμένου Ιεράς Μονής Ιβήρων


(...) Θέλησα απλώς να καταγράψω - εφ’ όσον μου ζητήθηκε ο φτωχός οβολός μου - λίγα σχόλια για την ευαγγελική παραβολή (Λουκ. 15, 11-32), που φανερώνει την ανεξιχνίαστη αγάπη του ουρανίου πατρός και το πως ο άνθρωπος μπορεί να γίνει κοινωνός του πλούτου της χρηστότητός Του ή να αποκλεισθή απ’ αυτόν. Ή διαφορετικά: πως ένας άσωτος ταπεινούμενος σώζεται και πως ένας σκληροκάρδιος αυτοδικαιούμενος καταστρέφεται. (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

6000 - Γέροντας Μωυσής Αγιορείτης: Φιλέσπλαχνος πατέρας

5999 - Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός: Η παραβολή του ασώτου

5998 - Άγιος Σάββας ο Β΄, αρχιεπίσκοπος των Σέρβων (†1271)Υιός του κράλη Στεφάνου Πρωτοστεφή και ανεψιός του Αγίου Σάββα του Α΄. Γεννήθηκε περί το 1208. Το κοσμικό του όνομα ήταν Πρεντισλάβ. Ακολούθησε το παράδειγμα του μεγάλου θείου του και μετά το προσκύνημά του στα Ιεροσόλυμα εκάρη μοναχός στη μονή Χιλανδαρίου.
Εξελέγη επίσκοπος Ζαχουμίου και στη συνέχεια αρχιεπίσκοπος των Σέρβων με το όνομα Σάββας ο Β΄ (1263). Κυβέρνησε την Εκκλησία με μεγάλο ζήλο και αγάπη. Κοιμήθηκε στη μονή Πεκίου, όπου βρίσκονται τα’ άφθαρτα λείψανά του και όπου τιμάται ιδιαίτερα η μνήμη του.
Το βίο του έγραψε ένας από τους μαθητές του αρχιεπισκόπου Δανιήλ του Β΄ και την ακολουθία του ο μητροπολίτης Βελιγραδίου Μιχαήλ. Τοιχογραφίες του σώζονται σε αρκετές σερβικές μονές.
Η μνήμη του τιμάται στις 8 Φεβρουαρίου.
Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

5997 - Κυριακή του Ασώτου