Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

5980 - Επίσκεψη Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσοστόμου στην Αθωνιάδα ΣχολήΜε κανονική άδεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την έγκριση της Ιεράς Επιστασίας ο Μητροπολίτης Χαλκίδος,  Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στην πανήγυρη της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου η οποία εόρτασε την Παναγία «Παραμυθία» και τον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό. Στα πλαίσια επισκέψεώς του αυτής επισκέφθηκε την Αθωνιάδα Σχολή, στην οποία έτυχε θερμής υποδοχής από τους καθηγητές και  μαθητές.
Κατά την επισκεψή του στην Αθωνιάδα, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος είχε την ευκαιρία να ανταλάξει απόψεις με τους δασκάλους, να ακούσει από κοντά τις αγωνίες και τις σκέψεις των μαθητών.

5979 - Διορθώσεις του πρώτου απολυτικίου και της Ι. Ακολουθίας του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη

Ανακοινώνεται ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ προέβη σε διορθώσεις του πρώτου απολυτικίου καθώς και άλλων σημείων της Ιεράς Ακολουθίας του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, την οποία έχει συνθέσει ο ίδιος.
Προκειμένου οι διορθώσεις αυτές να γίνουν εγκαίρως γνωστές σε όλους τους ενδιαφερομένους, η πλήρης διορθωμένη Ακολουθία του Οσίου Παϊσίου είναι ήδη διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή για λήψη στον δικτυακό τόπο της Ιεράς Μητροπόλεως: www.imepa.gr.
Παραθέτουμε το διορθωμένο Απολυτίκιο του Οσίου:
Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

5978 - Νέο -εκπληκτικό- βίντεο με τον Γέροντα Ιωσήφ τον Βιγλιώτη να Ευλογεί την Πολεμική Αεροπορία


nektariosno1

5977 - Το Πρωτάτο του Αγ. Όρους και οι Ρουμανικές Ηγεμονίες (1)ΚΑΡΥΕΣ – ΠΡΩΤΑΤΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΗΓΕΜΟΝΙΕΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ
Κατά την μακρά περίοδο των ρουμανο-αθωνικών σχέσεων, πέντε, περίπου, αιώνων, οι Καρυές, ως γεωγραφικό και πολιτικό κέντρο του Αγίου Όρους, κατείχαν μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα άλλα μοναστήρια. Αν και οι πρώτες μονές ήταν η Μεγίστη Λαύρα και η Ιβήρων, το ιεραρχικό κέντρο το έκτισε ο Άγιος Αθανάσιος, στις Καρυές[1]. Ονομάστηκε “Πρωτάτον”, από την ονομασία του θεσμού του “πρώτου” που αποτελούσε την αρχή της κοινότητας.

5976 - Οσιομάρτυς Αντώνιος Καρεώτης (†1516)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 4 Φεβρουαρίου