Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

5970 - Αγρυπνία της Υπαπαντής στο Εσφιγμενίτικο Μετόχι στο Χαλάνδρι (φωτογραφίες)Ιερά Αγρυπνία για την εορτή της Υπαπαντής τελέστηκε χθες Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015 στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στο Χαλάνδρι.
Στην Ιερά Αγρυπνία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τον Ηγούμενο της Μονής Εσφιγμένου Αρχιμ. Βαρθολομαίο και άλλους κληρικούς.
Να αναφερθεί ότι το Μετόχι της Μονής Εσφιγμένου στην Αθήνα ήταν κατάμεστο από πλήθους πιστών, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν την εορτή της Υπαπαντής.

5969 - Ο Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης στο ραδιόφωνο της Πεμπτουσίας


Ο Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης μιλάει για τη δύναμη της πίστεως και της προσευχής. Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου στις 13:00, στην εκπομπή «Θεανθρώπινη Σοφία».

5968 - Στο Βελιγράδι έκθεση για το Άγιον ΌροςΜε πρωτοβουλία του Δήμου Βελιγραδίου και  σημαντικών οργανώσεων και φορέων της πόλης, εγκαινιάστηκε τη 31η Ιανουαρίου στον εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βελιγραδίου η Έκθεση φωτογραφίας για το Άγιον Όρος με έργα του Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Βοκοτόπουλου με τίτλο: "Παναγιώτης Βοκοτόπουλος: Άγιον Όρος, φωτογραφίες 1957-2001".
Η Έκθεση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών Βελιγραδίου, το Σύλλογο Φίλων του Αγίου Όρους Βελιγραδίου και το Ίδρυμα της Μονής Χιλανδαρίου στο Βελιγράδι. Η υποδοχή του κόσμου ήταν εξαιρετική και για ακόμα μία φορά επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις μεταξύ των πόλεων της Θεσσαλονίκης και του Βελιγραδίου.

5967 - Φωτογραφίες του Αγίου Όρους από Γερμανικό κλιμάκιο επιστημόνων που αποπειράθηκε το 1941 να λεηλατήσει τους θησαυρούς του.Τον Ιούνιο του 1941 με εντολή των Ανωτάτων Στρατιωτικών Αρχών της Γερμανίας έφθασε στο Άγιον Όρος ο διαπρεπής βυζαντινολόγος καθηγητής του πανεπιστημίου του Μονάχου και γνωστός φιλοναζιστής δρ Φραντς Ντέλγκερ (Dr. Franz Dφlger). Τον καθηγητή Ντέλγκερ πλαισίωνε ομάδα από επιστήμονες και τεχνικούς με έγκριση της Ανωτάτης Αρχής της Γερμανικής Στρατιάς.

5966 - Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή ΒατοπαιδίουΗ Ιερά Μονή Βατοπαιδίου γιορτάζει αύριο την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας και τιμά την Μνήμη του Βατοπαιδινού Αγίου Μάξιμου του Γραικού (21 Ιανουαρίου /3 Φεβρουαρίου).
Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις, των οποίων θα προεξάρχει ο  Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, αρχίζουν απόψε με Αγρυπνία.
Η φωτογραφία είναι από την Πανήγυρη του 2013.
Σχετικά:

5965 - Η Υπαπαντή του Κυρίου και το Βατοπαίδι
5964 - Μοναχός Ιάκωβος Βατοπεδινός (1807 – 2 Φεβρουρίου 1904)5963 - Προηγούμενος Ανδρέας Αγιοπαυλίτης (1904 – 2 Φεβρουαρίου 1987)
5962 - Η Νεασκητιώτικη Ιερά Καλύβη της Υπαπαντής του Κυρίου


5961 - Τροπάρια της Υπαπαντής από τον Διακο-Ιωάσαφ Καρεώτη


Ιωάσαφ ιεροδιάκονος Καρεώτης
(1910-1993) 
http://athosprosopography.blogspot.gr


Στο Άγιον Όρος καλλιεργήθηκε τόσο η τέχνη της ψαλτικής όσο πουθενά αλλού λόγω του έντονου λειτουργικού βιώματος και της συγκέντρωσης ικανών μοναχών με μουσικά χαρίσματα. Ο διακό Ιωάσαφ Καρεώτης υπήρξε ένας εκ των ψαλτών του Αγίου Όρους ο οποίος ξεχώρισε για την ψαλτική του. Διατηρούσε στον τρόπο που έψαλε, στοιχεία του σμυρνιώτικου ύφους, λόγω και της καταγωγής του από το νησί της Σάμου.