Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

5960 - Υπομονή στας θλίψεις (Γέροντας Έφραίμ Κατουνακιώτης)Αχ, τι να σας πώ τώρα. Να σας πώ και αυτό, καίτοι αυτό είναι ένα απόρρητο της ζωής μου, αλλά για την αγάπη σας, να πούμε, γιατί κι εσείς άνηψάκια μου είσαστε, θα σας το πώ.
Το έκζεμα το οποίο έχω, αυτήν την πληγή που έχω στο ποδάρι, το ‘χω από δεκαπέντε χρονών. Δοκίμασα διάφορα φάρμακα, τίποτε. Τώρα που πέρασε η ηλικία, τότες περισσότερο επιδεινώθη το πράγμα. Καθήμενος στο κρεβάτι, το ονομάζω το “κρεβάτι του πόνου” εγώ. Διότι να καθίσω όπως καθόσαστε εσείς, δεν μπορώ. Θα καθίσω λίγο, δεν μπορώ, κατεβαίνουν τα αίματα και πονάει περισσότερο η πληγή, ενώ έτσι, τρόπον τινά, αν βάλεις κι ένα έτσι μαξιλάρι και σηκώνεις λιγάκι το ποδάρι πιο ψηλά, κατεβαίνουν κάτω τα αίματα και ελαφρώνεται ο πόνος. Ε, τη νύχτα προσπαθώ έτσι να ελαφρώσω τον πόνο.
Αλλά καθήμενος εδώ μου δημιουργήθηκε και κύστη κόκκυγος. Όταν το σκέπτεσθε αυτό, είναι το πλέον φρικωδέστερο, να πούμε. Διότι είναι… πολύ πόνο! Πώς να καθίσεις, βρε παιδί μου;

5959 - Τοιχογραφίες στις Καρυές του Αγίου Όρους από το 15ο έως τις αρχές του 19ου αιώνα5958 - Μαυρίζει η ψυχή μας γιατί δεν έχουμε την ελπίδα μας στην πρόνοια του Θεού.
Πριν λίγους μήνες βρέθηκα σε ένα αγιορείτικο μοναστήρι και μαζευτήκαμε στο αρχονταρίκι να κεραστούμε για την γιορτή του ηγουμένου της Μονής. Μεταξύ άλλων κυριάρχησαν οι πληροφορίες από το ίντερνετ για τα γενόμενα στον κόσμο, για τα σατανικά σχέδια των μασόνων, των πολιτικών, των οικονομολόγων, του Πάπα, του…, του…, του… Μια μαυρίλα. Δίπλα μου καθόταν ένας γέρος μοναχός ο οποίος άκουγε με προσοχή χωρίς να ταραχθεί, ενώ έβλεπε κανείς στα πρόσωπα των παρευρισκομένων μια κατήφεια, και ψιθύρισε τρεις φορές: «Και που είναι ο Θεός, και που είναι ο Θεός…»
Μαυρίζει η ψυχή μας γιατί δεν έχουμε την ελπίδα μας στην πρόνοια του Θεού.
Ιερομόναχος Μακάριος, Μαρουδάς

5957 - Σχοινᾶς Σωτήριος, τοῦ Νικολάου (1887-1975). Εκδότης του περιοδικού «Αγιορειτική Βιβλιοθήκη»«Γεννήθηκε τὸ 1887 στὴν Ἁγιὰ Λαρίσης. Δέκα χρόνια ἀργότερα ἡ μητέρα του Βασιλικὴ ἔφερε τὰ πέντε παιδιά της στὸ Βόλο. Ἐδῶ ὁλοκληρώνει τὴν ἐγκύκλιο παιδεία του καὶ τὸ 1908 κατατάσσεται στὸ στρατό, ὅπου καὶ ὑπηρετεῖ τὴ θητεία του μὲ τὴν εἰδικότητα τοῦ σκαπανέως. Μετὰ τὴν ἀπόλυσή του, ξεκινᾶ ἐπιχείρηση στὴν ὁδὸ Ἑρμοῦ, ὡς "Βιβλιοδετεῖον καὶ Χαρτοπωλεῖον - Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ".
.......Ἡ ἐπιστράτευση τῆς 12ης Σεπτεμβρίου 1912 τὸν βρίσκει στὴν Καρδίτσα, ἄρρωστο ἀπὸ πυρετούς. Στὶς 19 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται στὴ Λάρισα καὶ μέχρι τὶς 27 Νοεμβρίου 1913, ὅποτε ἀπολύθηκε ἀπὸ τὸ στρατὸ μὲ διαγωγὴ ἄμεμπτον, ἔλαβε μέρος, στὴ μὲν ἐκστρατεία κατὰ τῆς Τουρκίας (1912-1913), στὶς μάχες Ἐλάσσονος, Σαρανταπόρου καὶ Γιαννιτσῶν, στὴ δὲ ἐκστρατεία κατὰ τῆς Βουλγαρίας (1913), στὶς μάχες Κιλκίς, Λαχανᾶ, Κρέσνας καὶ Τζουμαγιᾶς.

5956 - Άγιος Βασίλειος, επίσκοπος Θεσσαλονίκης (9ος -10ος αι.)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 1 Φεβρουαρίου