Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015

5925 - Για τον Γέροντα άγιο ΠαΐσιοΝίκος Ορφανίδης
Καθώς πανηγυρίζει και ανθοφορεί η πλάση εις το μέσον του Χειμώνος μ την αγιοκατάταξη του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, επιστρέφουμε στα αγιασμένα χώματα της Καππαδοκίας, στα Φάρασα του αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου επιστρέφουμε ξανά, που τον υποδέχθηκε προ πολλού εις την χορείαν των αγίων, αυτόν τον ταπεινό Γέροντα της ασκήσεως και της απέραντης αγάπης και υπομονής. Πανηγυρίζει το Άγιον Όρος, όπως κι η Θεσσαλονίκη, η μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή, όπου τα λείψανα του αγίου Αρσενίου και ο τάφος του αγίου Γέροντος Παϊσίου. Υποκλινόμεθα ταπεινά και τους ασπαζόμαστε και τους προσκυνούμε, ζητώντας τη χάρη και τη μεσιτεία τους και τις πρεσβείες τους, όλοι ημείς οι καταπονημένοι του κόσμου τούτου, οι ασθενούντες και οι οδοιπορούντες εις τα σκότη.

5924 - Η υποδοχή της Θεοτόκου εις το Άγιον Όρος υπό των ειδωλολατρών

Ι. Παναγιώτου, Η Πλατυτέρα των Ουρανών
Συλλογή Αγιορειτικής Χαρτοθήκης, e-E/AX1978

Άγνωστος εκδοτικός οίκος και χρονολογία.
Επεξήγηση: Ενθύμιον Αγίου Όρους / Η υποδοχή της Θεοτόκου εις Άγιον Όρος υπό των ειδωλολατρών.


5923 - Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου για τον κτίτορά τηςΤιμά αύριο η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου τη Μνήμη του κτίτορά της, του Αγίου Σάββα του Α΄ (14/27 Ιανουαρίου).
Ο Άγιος Σάββας υπήρξε ο πρώτος Σέρβος Αρχιεπίσκοπος και ο θεμελιωτής της Αυτοκέφαλης Σερβικής Εκκλησίας.
Απόψε θα τελεσθεί πανηγυρική Αγρυπνία.

Σχετικά:

5922 - Φωτογραφίες και βίντεο από τα εγκαίνια Ναού για τον Όσιο Παΐσιο στη ΛεμεσόΜε εκκλησιαστική λαμπρότητα  τελέσθηκαν τα εγκαίνια του πρώτου αφιερωμένου ναού στον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη. Ο νεόδμητος και περικαλλής ναός βρίσκεται στην περιοχή Εκάλης (έναντι του Τσιρείου Σταδίου) στη Λεμεσό και τιμάται στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη και στον Όσιο Παΐσιο.
.......Η ιερά ακολουθία των εγκαινίων άρχισε στις 6 το απόγευμα με την υποδοχή των μαρτυρικών ιερών Λειψάνων (Αγίων Ηρακλειδίου Επισκόπου Ταμασού, Κοσμά του Αγιορείτου και Γεωργίου Νεομάρτυρος του Κυπρίου) τα οποία τοποθετήθηκαν στις τρείς Αγίες Τράπεζες του ναού αφιερωμένες επ’ονόματι των Αγίων Αρσενίου του Καππαδόκου, Παϊσίου του Αγιορείτου και των Αγίων Μαρτύρων Βαραχησίου και Ιωνά, δεδομένου ότι επ’ ονόματι των Αγίων Βαραχησίου και Ιωνά ετιμάτο η εκκλησία του χωριού των Αγίων Αρσενίου και Παισΐου στα Φάρασα της Καππαδοκίας.

5921 - Άγιον Όρος - Προσκύνημα στη Βατοπαιδινή Σκήτη του Αποστόλου Ανδρέα (Σαράι)
Η Σκήτη του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους τις Καρυές.
Από το 1842 εμόνασαν Ρώσοι μοναχοί μέχρι το 1972 οπότε και εκοιμήθη ο τελευταίος μοναχός Σαμψών.
Το 1992, μετά είκοσι χρόνια εγκαταλείψεως και βαθμιαίας ερήμωσης, εγκατεστάθη καινούρια, ελληνόφωνη συνοδεία, και το 2001 προσετέθησαν αρκετοὶ νέοι μοναχοί, με Δικαίον τον Προηγούμενον Εφραίμ. Περισσότερα