Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015

5913 - Ζωντανά τα εγκαίνια του Ιερού Ναού των Αγίων Αρσενίου Καππαδόκου και Παϊσίου Αγιορείτου

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΚΑΠΠΑΔΟΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ
ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ (LIVE)
εδώ:

5912 - Αγιότητα και Αγιασμός

Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου
Η αγιότητα είναι ο σκοπός της υπάρξεως μας. Πλασθήκαμε για να γίνουμε άγιοι. Αυτό δεν θα πρέπει να το λησμονάμε. Η αποτυχία αυτής της πραγματώσεως αποτελεί τη μεγαλύτερη τραγωδία του άνθρωπου. Αξίζει να δούμε πως νοούμε και πως φανταζόμαστε την αγιότητα. Πως στεκόμαστε απέναντι της, πως την αντικρύζουμε και πως τη ζούμε. Πως μπορούμε να τη βρούμε και να τη χάσουμε, να τη χρησιμοποιήσουμε και ακόμη να την εκμεταλλευθούμε.
Η αγιότητα δεν είναι εξουθενωτική. Δεν εξαφανίζει η πανσθενουργή Θεία Χάρη την ανθρώπινη προσωπικότητα. Δεν ισοπεδώνει, εξομοιώνει, καταστρατηγεί κι εξαφανίζει την ιδιαιτερότητα της μοναδικότητος του ιερού ανθρωπίνου προσώπου.

5911 - Το μεγαλείο της ευθύτητας του αγίου Παϊσίου σ’ έναν κόσμο υποκρισίας

Η πρόσφατη απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου[1] για την αγιοκατάταξη του αγιορείτη μοναχού Παϊσίου, ήλθε να επικυρώσει την από χρόνια σχηματισμένη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας, περί της αγιότητας του οσίου πατρός. Για τον νεοφανή άγιο έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία και χιλιάδες άρθρα που καταδεικνύουν τα αγιοπνευματικά χαρίσματα, τις ακραίες ασκήσεις, την παραδειγματική αγάπη και την υπερβολική ταπείνωση που τον διέκριναν.
Εκείνο όμως το στοιχείο που θα έπρεπε να επισημανθεί, είναι η αδιαπραγμάτευτη ευθύτητά του. Πρέπει να επισημανθεί ιδιαιτέρως, διότι στις πονηρές ημέρες που ζούμε, το ανδρείο αυτό στοιχείο έχει σχεδόν εκλείψει. Η διπροσωπία και η υποκρισία βαφτίστηκαν έξυπνη διπλωματία στους κοσμικούς κύκλους και «διάκριση»(!) στους εκκλησιαστικούς. Η δε ευθύτητα, στον ελάχιστο βαθμό που έχει απομείνει, χαρακτηρίζεται ως ανόητος δονκιχωτισμός και έλλειψη ταπείνωσης αντίστοιχα.

5910 - Απεικονίσεις του οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω (Μνήμη 23 Ιανουαρίου) στη Σκήτη Καυσοκαλυβίων

Παταπίου Μοναχοῦ Καυσοκαλυβίτου
Σέ μία ἀπό τίς κτητορικές εἰκόνες τοῦ τέμπλου τοῦ Κυριακοῦ, ἀνάμεσα στούς Καυσοκαλυβίτες Ὁσίους καί ἄλλους τῆς Λαυρεωτικῆς ἐρήμου, εἰκονίζεται ὁλόσωμος καί ὁ ὅσιος Διονύσιος ὁ ἐν Ὀλύμπῳ[1] (εἰκ. 1), ἔργο (περί τό 1753), πού ἀποδίδεται στό ἐργαστήριο τοῦ ἱερομονάχου Παρθενίου τοῦ ἐξ Ἀγράφων τοῦ Σκούρτου[2]. Τό γεγονός αὐτό ὑπογραμμίζει τή σχέση τοῦ κτίτορα τῆς Σκήτης, ὁσίου Ἀκακίου Καυσοκαλυβίτου, μέ τόν ἱδρυτή τῆς μονῆς τῆς μετανοίας του, ἅγιο Διονύσιο.
Ὁ ἱδρυτής τῆς μονῆς Σουρβιᾶς εἰκονίζεται ἐπίσης καί σέ μεταγενέστερη τοιχογραφία τῆς Λιτῆς τοῦ Κυριακοῦ (1820)[3], ἔργο τοῦ ὑπό τόν μοναχό Μητροφάνη τόν ἐκ Βιζύης ἐργαστηρίου τῶν Καρπενησιωτῶν ζωγράφων (εἰκ. 2) καθώς καί σέ τοιχογραφία τοῦ ἔτους 1777 στήν Καλύβη τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου τῶν Καυσοκαλυβίων, ἔργο τοῦ μοναχοῦ Μητροφάνη τοῦ Χίου[4] (εἰκ.3).

5909 - Χάρτες του Αγίου Όρους από την Αγιορειτική Χαρτοθήκη

Άγιον Όρος, έκδ. αρχ/τη Στέφανου Μηλιώτη, Καρυαί.
Συλλογή Αγιορειτικής Χαρτοθήκης, e-E/AX1975
Χάρτης του Αγίου Όρους με τις σκήτες και της μονές, έκδοση του αρχιμανδρίτη Στέφανου Μηλιώτη, 
άγνωστης χρονολογίας (μέσα στη δεκαετία του 1970).
Ένθετη φωτογραφία της Ι.Μ. Ιβήρων, η οποία "το 1980 θα εορτάση την πρώτη της χιλιετηρίδα".

5908 - Λίγα λόγια για το Γέροντα Αυξέντιο Κωνσταντώνη (1893-1981)

Ο Γέροντας Νεκτάριος 
στο κελλί του σε Ι.Μ. του Αγ.Όρους 
με τη φωτογραφία και την κάρα 
του συντοπίτη του, από τα Κούντουρα Αττικής, 
αγίου Γέροντος Αυξεντίου Κωνσταντώνη. 
Ο άγιος Γέροντας λουζόταν πάντοτε 
στο άκτιστο φως,
στο τελευταίο κομποσχοίνι 
του κανόνα του.
Από το ιστολόγιο του Γέροντα Νεκτάριου του Αγιορείτη 
http://geron-nektarios-o-agioritis.blogspot.gr
Ο Γέροντας Αυξέντιος 1893-1981


5907 - Ένας παρ – εξηγημένος άγιος: ο όσιος Παΐσιος ο αγιορείτης

Ισχυρή πλειοψηφία – για να μιλήσουμε με όρους πολιτικής επικαιρότητος – των σημερινών Νεοελλήνων αξιώθηκε όχι απλά να μάθει, αλλά και να γνωρίσει εκ του σύνεγγυς τον νεοκαταταγέντα όσιο της Εκκλησίας μας Παΐσιο τον αγιορείτη (†1994). Μεταξύ αυτών καυχάται εν Κυρίω και η ελαχιστότητα του γράφοντος για την τιμή που του επεφύλαξε η θεία πρόνοια να συναντήσει πολλάκις και να συνομιλήσει με την τεράστια και εμβληματική αυτή μορφή της Ορθοδοξίας των εσχάτων χρόνων που διανύουμε.
Όποιος είδε από κοντά τον Άγιο, κατάλαβε πρώτα και πάνω από όλα, τι εστί Άνθρωπος στο ουσιώδες περιεχόμενό του και εν ταυτώ διαισθάνθηκε – προσέψαυσε, έστω και επ’ ελάχιστον και αμυδρώς, τι εστί Θεός, μάλλον ο Θεός μας, της αρχοντικής, της ακριβής, της πατρικότατης αγάπης.

5906 - Θεοφάνεια 2015 στην Ξενοφώντος (φωτογραφίες)από την Ι.Μ.Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας προσκλήθηκε από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξιο να προεξάρχει των ιερών ακολουθιών για τον εορτασμό των Θεοφανείων.
Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην τελούμενη με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια  και σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη μακρά αγρυπνία (14 ωρών)  της Δεσποτικής εορτής των  Θεοφανείων, ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα για την αδελφότητα της ιστορικής μονής και απηύθυνε λόγους  πνευματικής οικοδομής και παραμυθίας στους πολυπληθείς προσκυνητές.

5905 - Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω (†1541)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 23 Ιανουαρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου:
και