Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015

5879 - Με αφορμή ένα μήνυμα που έλαβα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείοΟ φίλος Νκόλαος Ιγν… μου γράφει:
Στην ταινία του έτους 1953 που αναρτήσατε με αριθμό 5837 (5837 - Μοναδική κινηματογραφική ταινία γυρισμένη το 1953(!) στο Άγιο Όρος), ο μοναχός που φαίνεται στο εργαστήριο του στα Καρούλια, είναι ο γέρων Νικόδημος ο Ρώσσος (1889-1984), υποτακτικός του παπα-Θεοδοσίου (κοιμ.1937). Είναι  ο ένας από τους δύο που ανεβαίνουν στο κεντρικό μονοπάτι των Καρουλίων, και που εισέρχονται στην καλύβη της Αγίας Τριάδος. Εδώ φαίνεται σε ηλικία περίπου 65 ετών. Σας επισυνάπτω και φωτογραφία (βλ. αριστερά) από την ταινία επικολλημένη σε έγγραφο.

5878 - Αγρυπνίες απόψε στα μοναστήρια του Αγίου ΌρουςΤα Θεοφάνεια γιορτάζει αύριο το Άγιο Όρος (6/19 Ιανουαρίου) και απόψε σε όλα τα μοναστήρια και τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου θα τελεσθούν Αγρυπνίες.
Στην Ιερά Μονή των Ιβήρων, όπου τα Θεοφάνεια εορτάζονται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, (2α τη τάξει πανήγυρις μετά τον Δεκαπενταύγουστο), των λατρευτικών εκδηλώσεων θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος.

5877 - Η στάση του αγίου Παϊσίου για τα σκάνδαλαΗ αγιοκατάταξη του όντως συγχρόνου Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 13 Ιανουαρίου 2015, έγινε αφορμή να φέρω στη μνήμη μου την πρώτη συνάντησή μου μαζί του. Μια συνάντηση που κατέληξε σε σύγκρουση.
Ήταν καλοκαίρι του 1975, όταν μαζί με συμφοιτητές μου επισκεφτόμουν το Άγιο Όρος. Όχι για τουρισμό ούτε για περιέργεια. Όσοι πήγαιναν τότε στο Άγιο Όρος στην πραγματικότητα αναζητούσαν το κάτι άλλο, το διαφορετικό, από ό,τι η θεολογία και η περιρρέουσα θρησκευτική ατμόσφαιρα πρόσφερε. Χωρίς να γνωρίζω τι είναι αγιότητα, τι σημαίνει Παράδοση ως τρόπος ζωής και πώς ο Μοναχισμός μπορούσε να δείχνει ζώντα Θεό.

5876 - Το φαινόμενο «Εσφιγμένου» στο διαδίκτυο και στα μ.μ.ε. με τη ματιά του μέσου σκεπτόμενου πολίτη

Στις 29/11/2014 διοργανώθηκε ενημερωτική εσπερίδα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου με τίτλο «Το σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία – Η περίπτωση της Μονής Εσφιγμένου» στο Διορθόδοξο Κέντρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης. Ομιλητές ήταν ο πανοσιολογιώτατος π. Νικόδημος Λαυριώτης, Αγιορείτης, ο κ. Πέτρος Βασιλειάδης, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ., και ο κ. Μιχάλης Γεωργιάδης, ιδιώτης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Ι.Μ. Εσφιγμένου κ. Ζαχαριάς Νικόλαος, ο μητροπολίτης Θερμοπυλών και καθηγούμενος της Ι.Μ. Παντέλης Ιωάννης, ο μητροπολίτης πρ. Ζακύνθου Χρυσόστομος και ο καθηγούμενος της Ι.Μ. Εσφιγμένου αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος. 
Ακολουθεί η ομιλία του κ. Μιχ. Γεωργιάδη:

5875 - Άγιος Αθανάσιος ο Γ΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (†1654)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 18 Ιανουαρίου

5874 - Άγιος Ιωακείμ ο Α΄ Τυρνόβου (†1246)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 18 Ιανουαρίου
Ο Άγιος Ιωακείμ καταγόταν από τη Βουλγαρία και έζησε τον 13ο αιώνα μ.Χ. Διδάχθηκε το μοναχικό βίο του Αγίου Όρους και εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Τυρνόβου.
Όταν ο αυτοκράτορας της Νίκαιας, Ιωάννης Δούκας Βατάτζης (1222 – 1254 μ.Χ.), τον οποίο η Εκκλησία τιμά ως Άγιο (4 Νοεμβρίου), συμμάχησε με τον ηγεμόνα των Βουλγάρων Ιωάννη Ασσάν τον Β’ (1218 – 1241 μ.Χ.) και τέλεσε τον γάμο του υιού αυτού Θεοδώρου μετά της θυγατέρας του Ασσάν Ελένης στη Λάμψακο της Μικράς Ασίας, τότε ο Αρχιεπίσκοπος Τυρνόβου αναγορεύθηκε Πατριάρχης με βασιλικό και συνοδικό θέσπισμα.
Ο Άγιος Ιωακείμ κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1246 μ.Χ.