Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015

5873 - Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: ο νέος «δέκατος των λεπρών»!

Κωνσταντινούπολη, του δ. Γρηγορίου,
από την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ Κωνσταντινουπόλεως
Φοβερή ασθένεια η λέπρα. Ήταν ο ζωντανός εφιάλτης μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες. Οι άνθρωποι υπέφεραν κυριολεκτικά. Παραμορφώνονταν. Αποκόπτονταν από την κοινωνία. Αποδιώχνονταν είτε με τη θέλησή τους είτε χωρίς αυτήν. Δέκα τέτοιοι ταλαίπωροι άνδρες, με φανερά τα αποτρόπαια σημάδια της αρρώστιας αυτής στις όψεις και στα σώματά τους συνάντησαν τον, πορευόμενο προς τα Ιεροσόλυμα, Ιησού και οι φωνές τους ικέτευαν για το έλεός Του. Η σωματική θεραπεία τους έγινε το κριτήριο και ανέδειξε τον ένα ευγνώμονα και σωσμένο ενώ κατέδειξε αγνώμονες τους εννέα.  Το ερώτημα του Κυρίου δεν έπαυσε να ισχύει για κάθε γενιά ανθρώπων. «Μήπως δεν θεραπεύθηκαν και οι δέκα; Οι εννέα πού είναι;».

5872 - Αφιέρωμα «Μακεδονίας της Κυριακής»: Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης (1924-1994), Παρακαταθήκη αιωνιότητας

Αφιέρωμα στον νέο άγιο της εκκλησίας 
Άνθρωποι που τον γνώρισαν αναφέρονται στη θυσιαστική του αγάπη για τον κόσμο, στην εγκαρτέρηση και την ελπίδα που μετέδιδε, στις θαυματουργικές του επεμβάσεις, στην αγάπη του για το οικουμενικό πατριαρχείο και την Ελλάδα, στην προφητεία του για το δόσιμο της Κωνσταντινούπολης στους Έλληνες.
Κείμενα
Πατήρ Βασίλειος Καλλιακμάνης
Αθανάσιος Ρακοβαλής
Γεώργιος Μαρτζέλος
Αλέξανδρος Κοσματόπουλος
Επιμέλεια αφιερώματος, εισαγωγή
Στέλιος Κούκος
Η εισαγωγή του αφιερώματος
ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑΣ
Αύρες αθανασίας νόμιζες πως σκόρπισε η είδηση της επίσημης αγιοκατάταξης του γέροντα Παϊσίου.

5871 - Στο εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως

Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως
Την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου ο Μητροπολίτης μας μετά την καθιερωμένη μηνιαία σύναξη όλων των ιερέων της Μητροπόλεως, επισκέφθηκε με όλους τους ιερείς το παρεκκλήσιο των Οσίων Αρσενίου του Καππαδόκου και Παϊσίου του Αγιορείτου, που υπάρχει εδώ και χρόνια στο προάστιο Μαΐστρος της πόλεώς μας. Το παρεκκλήσιο αυτό κτίσθηκε χάρη στις ενέργειες του συμπολίτη μας κ. Ανέστη Μαυροκέφαλου και των αδελφών του, ο οποίος είχε γνωρίσει τον Όσιο Παΐσιο, όταν ήταν εν ζωή στο Άγιον Όρος.

5870 - Οικογενειακές στενοχώριες και αγιασμός – Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Για να διορθώσει σ’ έναν αδελφό τα πολλά ελαττώματα του, όπως και σε όλους μας, έπαιρνε ό Γέροντας παραδείγματα από τη φύση και τη ζωή του και του έλεγε:
«Να ξέρεις, παιδί μου, τίποτα δεν έγινε εκεί και ως έτυχε. Όλα έχουν το σκοπό τους. Και τίποτα δεν γίνεται χωρίς να υπάρχει αιτία. Ούτε μια πευκοβελόνα δεν πέφτει από το πεύκο αν δε θέλει ο Θεός.
Γι’ αυτό θα πρέπει να μη στενοχωριέσαι για ό,τι σού γίνεται. Έτσι αγιαζόμαστε.
Να! εσύ στενοχωριέσαι μέ τά πρόσωπα τού σπιτιού σου και βασανίζεσαι πότε μέ τή γυναίκα σου καί πότε μέ τά παιδιά σου.
Αυτά είναι όμως πού σέ κάνουν καί ανεβαίνεις πνευματικά ψηλά.
Αν δέν ήσαν αυτοί, έσύ δέν θά προχωρούσες καθόλου. Σού τους έχει δώσει ό Θεός γιά σένα. Μά θά μού πείς -συνέχισε ό Γέροντας- είναι καλό νά υποφέρουμε άπό τους αγαπημένους μας;

5869 - Πανηγυρική Αγρυπνία για τον Όσιο Παΐσιο στη ΣουρωτήΕδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες το Ι. Ησυχαστήριο Αγ. Ιωάννου Θεολόγου στην περιοχή της Σουρωτής έξω από τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί ένα σταθερό προσκυνηματικό προορισμό για τους πιστούς – όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο (μάλιστα, όχι σπάνια ο προσκυνητής θα συναντήσει εκεί και ετερόδοξους επισκέπτες). Ο τάφος του Γέροντα Παϊσίου, τα λείψανα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη, αλλά και όλη η πνευματική ατμόσφαιρα που αποπνέει η ζωή της γυναικείας Αδελφότητας, η οποία ασκείται εκεί, αποτελούν μόνιμο πόλο έλξης για τους πολυπληθείς καθημερινούς επισκέπτες.
Τις τελευταίες ημέρες, δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι το συγκεκριμένο Ησυχαστήριο έχει περιέλθει στο κέντρο του πνευματικού ενδιαφέροντος των ανά την υφήλιο Ορθοδόξων. Η αγιοκατάταξη του για πολλά χρόνια πνευματικού καθοδηγητή της μοναστικής αδελφότητας, Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, φέρνει ακόμη περισσότερους προσκυνητές στον τόπο που αναπαύεται το σεπτό του σκήνωμα.

5868 - Ένταξη του Οσίου Παϊσίου στο Αγιολόγιο της Ρωσικής ΕκκλησίαςΣύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Πατριαρχείου Μόσχας ο Άγιος Παΐσιος θα ενταχθεί στο Αγιολόγιο της Ρωσικής Εκκλησίας.

Η σχετική είδηση: