Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

5867 - Καθοδόν προς την Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους το ανεκτίμητης αξίας κλαπέν «Μηνολόγιον Σεπτεμβρίου» του 1050. Φωτογραφίες των 266 φύλλων περγαμηνής του κειμηλίου«Μισό αιώνα μετά την αφαίρεσή του από την Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους, ένα ακόμη ανεκτίμητης αξίας, εξαιρετικής ομορφιάς και τεχνικής, βυζαντινό χειρόγραφο βρίσκεται καθοδόν προς την πατρίδα του», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Δείτε ολόκληρο το χειρόγραφο εδώ:
Γνωστό ως «Μηνολόγιον Σεπτεμβρίου» και αποδιδόμενο στον Συμεών Μεταφραστή, το βυζαντινό χειρόγραφο, που χρονολογείται περί το 1050, αποτελείται από 266 φύλλα περγαμηνής, όπου εξιστορούνται οι βίοι των Αγίων που εορτάζονται κατά τον μήνα Σεπτέμβριο και φέρει διάκοσμο με στιλβωμένο χρυσό.

5866 - Αναζητώντας ένα σύγχρονο ορθόδοξο λόγο (π. Βασίλειος Ιβηρίτης)Προς μίαν αναδιατύπωση του λόγου της παραδόσεως 
Εισήγηση και συζήτηση από την 6η νεανική συνάντηση γνωριμίας και επικοινωνίας, που διοργάνωσε ο Νεανικός Επιμορφωτικός Όμιλος Σύρου(1), στη Ζίτσα Ιωαννίνων στις 21-26 Ιουλίου 1991, υπό τον γενικότερο τίτλο «Αναζητώντας την ταυτότητά μας»(2)
π. Βασίλειος Γοντικάκης
Πρώην καθηγούμενος Ι. Μ. Ιβήρων Αγίου Όρους

Νομίζω ότι εάν δεν έλεγα τίποτα, θα φανταζόσασταν και θα ξέρατε αυτά που ήθελα να πω. Αλλά επειδή πρέπει κάτι να πω, το κάνω.

5865 - Φωτογραφίες και βίντεο από Πανήγυρη σε Ιερά Καλύβη των Βουλευτηρίων στο Άγιο Όρος


Δείτε εδώ:

5864 - Κώστας Ζουράρις: Ο Παΐσιος αγιοποιήθηκε με δημοψήφισμα
«Οι μοναχοί είναι ασυρματιστές του Θεού». Αυτό συνήθιζε να λέει ο γέροντας Παΐσιος, ο οποίος υπηρέτησε στο στρατό στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.
Ο Παΐσιος με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ανακηρύχθηκε και επίσημα Άγιος την Τρίτη.
Μιλώντας για εκείνον στο news.gr, ο πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας, Κώστας Ζουράρις, εξηγεί ότι ουδέποτε σταμάτησε η αγιοκατάταξη στην ιστορία της Εκκλησίας.
«Είναι σπουδαίο γεγονός η αγιοκατάταξη του Παΐσιου, καθώς υπήρξε μία λαμπρή μαρτυρία. Πρόκειται για ασκητική μορφή παραμυθίας και αγιότητας. Δεν τα πήγαινα καλά ιδεολογικά μαζί του, καθότι ήταν "πολύ δεξιός". Ωστόσο είχαμε καλή σχέση. Στα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου ήταν ασυρματιστής στον ελληνικό στρατό. Πρόκειται για σπουδαία και χαρισματική προσωπικότητα, η οποία ακτινοβολούσε. Ο Παΐσιος είχε το χάρισμα να διαβλέπει αμέσως καταστάσεις. Σαν να έκανε αξονική τομογραφία σε όποιον είχε απέναντί του! Ήταν γνωστός πλακατζής και μεγάλη φυσιογνωμία», σημειώνει ο Κώστας Ζουράρις.

5863 - Μνήμη δυο Χιλιανδαρινών Αγίων (16 Ιανουαρίου)


Διαβάστε εδώ: